
Apetit
Domácí burgery vlastní výroby bývají zpravidla velkou chloubou na zahradních party a grilovačkách. Základem úspěchu je dobré mleté maso, ve kterém se nachází asi pětinový podíl tuku. Ideální je hovězí přední, které po namletí zajistí burgerům šťavnatost a bohatou chuť. Jaké další suroviny jsou do masa na hamburgery potřeba?
Masu na burger stačí málo
- Sůl a pepř. Maso je důležité dobře osolit. Pepř má nejvíc chuti, vůně a síly, když se umele těsně před tvarováním placek.
- Cibule a česnek. Na jemno pokrájená cibule a utřený, prolisovaný nebo nasekaný česnek hrají v burgerech také svou důležitou roli. Burgeru dodají šťavnatost, švih a chuť. Pokud je nemáte, můžete použít sušený česnek či sušenou cibuli.
Co dál přidat do masa?
U burgerů platí, že méně je více, takže se solí, pepřem, cibulí a česnekem už můžete mít bohatě vystaráno. Budete-li chtít dál chuť masa šperkovat, další možnosti jsou:
- Pro výraznější chuť můžete přidat sušené nebo čerstvé bylinky jako je tymián, rozmarýn nebo oregano. Milovníci ostrých chutí mohou přidat trochu chilli prášku, pálivé papriky nebo kajenského pepře.
- Několik kapek worcesterové omáčky může masu dodat bohatou, lehce nakyslou chuť a ještě zvýraznit chuť umami. Jeho chuť je výrazná a koncentrovaná, proto to s worcesterem nepřehánějte.
- Pro výraznější chuť umami můžete do mletého masa vmíchat také malé množství sójové omáčky.
- Lžíce dijonské nebo obyčejné plnotučné hořčice vnese do masa další chuťový rozměr a dodá mu říz.
Zdroj informací: časopis Apetit