Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Špagety se sardinkami, hráškem a strouhankou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste špagety či jiné těstoviny připravit stejně jako Italové, pak dodržujte základní pravidla. 

Vaření těstovin není velká věda, důležité je však od nich neodejít a vytáhnout je z vody včas. I když se vám budou zdát přílš tvrdé, počítejte s tím, že během míchání s omáčkou nebo čekání na strávníky ještě dojdou. Pak budou akorát. Pro Itala není nic horšího než rozvařené těstoviny. 

  • Italové věří, že těstoviny by se při vaření měly ve vodě volně pohybovat, je proto důležité dopřát jim v hrnci dostatek vody. 
  • Důležitá je kvalita těstovin, čtěte vždy na obalu, zda jsou vyrobené z tvrdí pšenice, durum nebo semoliny. Často k ujištění pomůže, když byly vyrobené v Itálii.
Skryt pre seznam

Na co  si dát pozor

Množství vody je důležité. Italové používají k vaření těstovin hodně vody. Obecné pravidlo je použít asi 1 litr vody na každých 100 gramů těstovin (porce pro jednoho). To ale platí zejména pro malé dávky, když budete vařit těstoviny pro 10 lidí, zvládnete to i v menším než 10litrovém. 

Bez soli to nejde. Jakmile voda začne vřít, přidejte sůl. I zde platí jednoduché pravidlo: 1 lžička na litr vody. Sůl zvýrazňuje chuť těstovin.

Vaření těstovin: Špagety či jiné těstoviny vložte do vroucí osolené vody. Je důležité těstoviny hned na začátku i během vaření občas promíchat, aby se nelepily.

Doba vaření se řídí podle instrukcí na balení. Většinou je lepší vařit je kratší dobu, než se doporučuje – zhruba o 1 až 2 minuty méně, aby se dosáhlo konzistence al dente. 

Voda z těstovin je cenná! Italové si často trochu vody, ve které se vařily těstoviny, uchovají k přípravě omáčky. Voda z těstovin obsahuje škrob a používá se k zjemnění a rozředění omáčky. Přispívá i k její krémovosti.

Smíchání těstovin s omáčkou. Scezené špagety je potřeba okamžitě smíchat s připravenou omáčkou a nechají prohřát. Tím docílíte propojení chutí. 

Servírování: Těstoviny se podávají horké, posypané parmazánem nebo pecorinem.

Patří do vody na těstoviny olej?

Do vody, ve které se chystáte vařit těstoviny, olej nepřidávejte, stejně tak hotové těstoviny neproplachujte pod tekoucí vodou (už vůbec ne studenou).

Olej těstoviny obalí a omáčka z nich sklouzne. Podobně propláchnuté těstoviny ztratí schopnost na sebe „nalepit“ omáčku.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...