0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
1.6 / 5. Počet hodnocení: 5
Do 10 minut Velmi snadné Na 2–3 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3247 kcal
Bílkoviny 23 g
Sacharidy 229 g
Tuky 248 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na kartičky můžete navěsit sušenky ve tvaru hvězdičky, podkovy, zvonečku... Každý den pak podle data jednu kartičku otočte, a až se objeví celý nápis VESELÉ VÁNOCE nebo třeba verš z nějaké koledy, přijde Ježíšek! Sušenky můžete průběžně ujídat.

Suroviny

máslo 250 g
změklé
krémový sýr 85 g
např. Philadelphia
krupicový cukr 225 g
žloutek 1 ks
plus 1 ks vejce
sůl 1 ČL
jedlá soda 1 ČL
Na dokončení
bílková poleva
gelová potravinářská barva

1 Ve velké míse prošlehejte máslo, smetanový sýr a cukr, zašlehejte žloutek a vejce a zapracujte i vanilkový a mandlový extrakt. Přisypte mouku, sůl a sodu a rukama vypracujte těsto (pokud bude hodně tuhé, přilijte trochu mléka). Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu chladit.

2 Troubu předehřejte na 190 °C. Těsto vyválejte na lehce pomoučněné ploše na sílu 3mm a vykrajujte různé tvary. Pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem 8–10 minut.

3 Nechte lehce zchladnout na plechu, poté přesuňte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Ozdobte (obarvenou) bílkovou polevou.

Kalendář s překvapením

Výrobu kalendáře, který ozdobí okno či prázdnou stěnu a který skrývá překvapení, zvládnete levou zadní.

  • Příprava Potřebujete lepidlo a čtvrtky z pevnější- ho papíru, které unesou sušenky, stuhu, děrovačku, vytištěná čísla a písmenka.
  • Postup Ze čtvrtek nastříhejte obdélníčky, kolik jich budete potřebovat. Vytištěná čísla a písmena vystříhejte a nalepte na kartičky, data z jedné strany, písmena nápisu z druhé (jedna kartička mezi dvěma slovy vždy bude prázdná). Kartičky nahoře i dole procvakněte, navažte mašličky a perníčky nebo sušenky a rozvěste.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit