Koláč s cibulí a camembertem

Koláč s cibulí a camembertem

Hodnocení receptu
Průměr: 3 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 775 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 37 g
Tuky 45 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Roztékající se sýr = rozkoš

Související recepty

Suroviny

450 g
kulatý camembert v celku, ne zcela vyzrálého
pancetta 70 g
na kostičky
cibule 2 ks
na tenká kolečka
tymián 1 PL
odrhnutých + na posypání
sůl
krupicový cukr 1 ČL
víno bílé 200 ml
listové těsto 2 g
rozválené
česnek 1 stroužek
na sirky
vejce 1 ks
rozšlehané na potření
mouka
na podsypání (podle potřeby)

1 Vyndejte sýr z obalu, dejte jej na podložku a vložte do mrazáku, kde počká, dokud na něj nedojde řada.

2 Na rozpálené pánvi opečte ve vlastním tuku pancettu dokřupava. Pak ji vylovte děrovanou lžící a dejte stranou. Do pánve po pancettě dejte cibuli, tymián a sůl a opékejte. Po pěti minutách přidejte cukr a za občasného míchání opékejte na mírnějším ohni 20–25 minut, dokud cibule nezměkne a nezkaramelizuje.

3 Zvyšte plamen. Do cibule nalijte víno a nechte prudce bublat, dokud se tekutina zcela nevyvaří. Odstavte z ohně. Vmíchejte pancettu a nechte zchladnout.

4 Na pečicím papíru rozmotejte listové těsto, položte na něj obrácený větší dezertní talíř a vyřízněte kruh. Druhý plát těsta rozválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše a vykrojte také do kruhu, ale širšího cca o 2–3 cm. Případně můžete těsto jen vyválet dokulata.

5 Vyndejte sýr z mrazáku a zapíchejte do něj pomocí ostrého nože kousky česneku. Sýr přendejte do středu menšího kruhu. Na sýr navrstvěte karamelizovanou cibuli, posypte
tymiánem navíc.

6 Rozšlehaným vejcem potřete okraj spodního kruhu těsta, kolem sýra ponechte cca 2–3 cm volného místa. Druhý kruh těsta přetáhněte přes sýr, okraje pevně spojte a přehněte do středu, aby vznikl lem. Ten důkladně po celém obvodu koláče stlačte vidličkou, vznikne tak vzor a zabráníte vytečení. Potřete zbytek koláče vejcem a pomocí ostrého nože naznačte zdobné linky, dejte ale pozor, abyste neprořízli těsto skrz.

7 Troubu předehřejte na 200 °C. Koláč vložte do trouby na 30–35 minut a pečte, dokud není na povrchu zlatý. Vyndejte koláč z trouby, vložte na talíř a nechte 10 minut odpočívat, teprve pak zakrojte. Sýr uvnitř by měl být tekutý, servírujte jej tedy klidně se lžící.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit