Koláč s cibulí a camembertem

Koláč s cibulí a camembertem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koláč s cibulí a camembertem

3.1 / 5. Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2948 kcal
Bílkoviny 133 g
Sacharidy 117 g
Tuky 206 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na první pohled působí tenhle slaný koláč nenápadně. Když do něj ovšem zakrojíte, rozlije se vám na tváři blažený úsměv. Je totiž plný roztékajícího se sýra, křupavé pancetty a karamelizované cibule. Hotová rozkoš na talíři! 

Suroviny

camembert 450 g
v celku, ne zcela vyzrálý
pancetta 70 g
na kostičky
cibule 2 ks
na tenká kolečka
tymián 1 PL
odrhnuté lístky + na posypání
sůl
krupicový cukr 1 ČL
víno bílé 200 ml
suché
listové těsto 2 bal
balení po 230 g, rozválené
česnek 1 stroužek
na sirky
vejce 1 ks
rozšlehané, na potření
mouka
na podsypání (podle potřeby)

1 Vyndejte sýr z obalu, dejte jej na podložku a vložte do mrazáku, kde počká, dokud na něj nedojde řada.

2 Na rozpálené pánvi opečte ve vlastním tuku pancettu dokřupava. Pak ji vylovte děrovanou lžící a dejte stranou. Do pánve po pancettě dejte cibuli, tymián a sůl a opékejte. Po pěti minutách přidejte cukr a za občasného míchání opékejte na mírnějším ohni 20–25 minut, dokud cibule nezměkne a nezkaramelizuje.

3 Zvyšte plamen. Do cibule nalijte víno a nechte prudce bublat, dokud se tekutina zcela nevyvaří. Odstavte z ohně. Vmíchejte pancettu a nechte zchladnout.

4 Na pečicím papíru rozmotejte listové těsto, položte na něj obrácený větší dezertní talíř a vyřízněte kruh. Druhý plát těsta rozválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše a vykrojte také do kruhu, ale širšího cca o 2–3 cm. Případně můžete těsto jen vyválet dokulata.

5 Vyndejte sýr z mrazáku a zapíchejte do něj pomocí ostrého nože kousky česneku. Sýr přendejte do středu menšího kruhu. Na sýr navrstvěte karamelizovanou cibuli, posypte
tymiánem navíc.

6 Rozšlehaným vejcem potřete okraj spodního kruhu těsta, kolem sýra ponechte cca 2–3 cm volného místa. Druhý kruh těsta přetáhněte přes sýr, okraje pevně spojte a přehněte do středu, aby vznikl lem. Ten důkladně po celém obvodu koláče stlačte vidličkou, vznikne tak vzor a zabráníte vytečení. Potřete zbytek koláče vejcem a pomocí ostrého nože naznačte zdobné linky, dejte ale pozor, abyste neprořízli těsto skrz.

7 Troubu předehřejte na 200 °C. Koláč vložte do trouby na 30–35 minut a pečte, dokud není na povrchu zlatý. Vyndejte koláč z trouby, vložte na talíř a nechte 10 minut odpočívat, teprve pak zakrojte. Sýr uvnitř by měl být tekutý, servírujte jej tedy klidně se lžící.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit