Na první pohled působí tenhle slaný koláč nenápadně. Když do něj ovšem zakrojíte, rozlije se vám na tváři blažený úsměv. Je totiž plný roztékajícího se sýra, křupavé pancetty a karamelizované cibule. Hotová rozkoš na talíři!
Suroviny
1 Vyndejte sýr z obalu, dejte jej na podložku a vložte do mrazáku, kde počká, dokud na něj nedojde řada.
2 Na rozpálené pánvi opečte ve vlastním tuku pancettu dokřupava. Pak ji vylovte děrovanou lžící a dejte stranou. Do pánve po pancettě dejte cibuli, tymián a sůl a opékejte. Po pěti minutách přidejte cukr a za občasného míchání opékejte na mírnějším ohni 20–25 minut, dokud cibule nezměkne a nezkaramelizuje.
3 Zvyšte plamen. Do cibule nalijte víno a nechte prudce bublat, dokud se tekutina zcela nevyvaří. Odstavte z ohně. Vmíchejte pancettu a nechte zchladnout.
4 Na pečicím papíru rozmotejte listové těsto, položte na něj obrácený větší dezertní talíř a vyřízněte kruh. Druhý plát těsta rozválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše a vykrojte také do kruhu, ale širšího cca o 2–3 cm. Případně můžete těsto jen vyválet dokulata.
5 Vyndejte sýr z mrazáku a zapíchejte do něj pomocí ostrého nože kousky česneku. Sýr přendejte do středu menšího kruhu. Na sýr navrstvěte karamelizovanou cibuli, posypte
tymiánem navíc.
6 Rozšlehaným vejcem potřete okraj spodního kruhu těsta, kolem sýra ponechte cca 2–3 cm volného místa. Druhý kruh těsta přetáhněte přes sýr, okraje pevně spojte a přehněte do středu, aby vznikl lem. Ten důkladně po celém obvodu koláče stlačte vidličkou, vznikne tak vzor a zabráníte vytečení. Potřete zbytek koláče vejcem a pomocí ostrého nože naznačte zdobné linky, dejte ale pozor, abyste neprořízli těsto skrz.
7 Troubu předehřejte na 200 °C. Koláč vložte do trouby na 30–35 minut a pečte, dokud není na povrchu zlatý. Vyndejte koláč z trouby, vložte na talíř a nechte 10 minut odpočívat, teprve pak zakrojte. Sýr uvnitř by měl být tekutý, servírujte jej tedy klidně se lžící.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Pozdrav z hor: 15 receptů od pravých horalů(15 receptů)