Amolety jsou nadýchané palačinky, které vyžadují trochu více času na přípravu než klasické palačinkové těsto, ale výsledek stojí za to. Servírujte je s ovocnou zavařeninou nebo plněné tvarohem. Podle chuti je můžete polít sirupem, posypat oříšky nebo doplnit vanilkovou zmrzlinou. Amolety jsou lahodným dezertem, který si můžete vychutnat i jako pozdní snídani.
Suroviny
Postup
Z bílků ušlehejte pevný sníh. Ve druhé míse ušlehejte změklé máslo, žloutky a cukr s vanilkovým cukrem do krému.
Přidejte mléko a mouku a rozmíchejte do hladkého krému. Stěrkou vmíchejte bílkový sníh a utvořte těsto.
Amolety pečte na velmi dobře předehřáté pánvi.
Hotové potřete marmeládou nebo sladkým tvarohem a zamotejte jako klasické palačinky. Navrch pocukrujte.
Tip: Nadýchané těsto se může při neobratném otáčení snadno trhat. Bezpečný způsob jak otočit amoletu je obracečkou podjet okraje amolety, opatrně vsunout pod střed a otočit. Případně si pomoci ještě druhou obracečkou. Další možnost je péci amolety silné jako americké lívance – pro snadné otáčení.
Foto ilustrační, zdroj: Pixabay.com