Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapékané bramborové palačinky s povidly a mákem
Zapékané bramborové palačinky s povidly a mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapékané bramborové palačinky s povidly a mákem

4.3/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Na 14 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2120 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 349 g
Tuky 45 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Toto sladké jídlo z Hané připutovalo s maminkou naší kolegyně Evy z časopisu Venkov & styl do Čech. I když je jeho příprava trochu pracnější, jeho chuť vám to bohatě vynahradí!

Suroviny

Na těsto
větší, moučnaté (varný typ C), den předem uvařené ve slupce
vejce 1 ks
sůl
krupička dětská 100 g
mouka pšeničná hrubá 150 g
škrob 2 PL
bramborový
Na náplň a dokončení
švestková povidla
mák mletý

Postup

1

Vychladlé brambory oloupejte a prolisujte do mísy lisem na brambory či nastrouhejte najemno. Přidejte vejce i žloutek, osolte, přisypte krupičku, většinu mouky a škrob. Zpracovávejte vařečkou (nebo v robotu), až se hmota spojí. Pak vyklopte na pomoučněný vál a rychle hněťte, až vznikne vláčné nelepivé těsto. Podle potřeby přisypte další mouku, pokud je těsto příliš řídké, nebo naopak další vejce, je-li těsto tuhé – záleží na bramborách.

2

Z těsta odkrajujte kousky o velikosti tenisáku (mělo by jich být 14), na pracovní ploše poprášené moukou je rozválejte na oválné placky silné asi 3mm. Každou potřete povidly, případně posypte mákem s cukrem, stočte jako palačinku a vložte do pekáčku vymazaného rozpuštěným sádlem. A ještě potřete sádlem po povrchu, jako když potíráte buchty, aby se k sobě nelepily.

3

Pečte v troubě předehřáté na 180°C, spíše nahoře, aby palačinky na povrchu lákavě zezlátly (40 minut). Nejlepší jsou ještě teplé, lehce pocukrované, chutnají ale také vystydlé.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín