Toto sladké jídlo z Hané připutovalo s maminkou naší kolegyně Evy z časopisu Venkov & styl do Čech. I když je jeho příprava trochu pracnější, jeho chuť vám to bohatě vynahradí!
Postup
Vychladlé brambory oloupejte a prolisujte do mísy lisem na brambory či nastrouhejte najemno. Přidejte vejce i žloutek, osolte, přisypte krupičku, většinu mouky a škrob. Zpracovávejte vařečkou (nebo v robotu), až se hmota spojí. Pak vyklopte na pomoučněný vál a rychle hněťte, až vznikne vláčné nelepivé těsto. Podle potřeby přisypte další mouku, pokud je těsto příliš řídké, nebo naopak další vejce, je-li těsto tuhé – záleží na bramborách.
Z těsta odkrajujte kousky o velikosti tenisáku (mělo by jich být 14), na pracovní ploše poprášené moukou je rozválejte na oválné placky silné asi 3mm. Každou potřete povidly, případně posypte mákem s cukrem, stočte jako palačinku a vložte do pekáčku vymazaného rozpuštěným sádlem. A ještě potřete sádlem po povrchu, jako když potíráte buchty, aby se k sobě nelepily.
Pečte v troubě předehřáté na 180°C, spíše nahoře, aby palačinky na povrchu lákavě zezlátly (40 minut). Nejlepší jsou ještě teplé, lehce pocukrované, chutnají ale také vystydlé.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 38 sladkých makových receptů(38 receptů )