Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapékané bramborové palačinky s povidly a mákem
Zapékané bramborové palačinky s povidly a mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapékané bramborové palačinky s povidly a mákem

4.3/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Na 14 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2120 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 349 g
Tuky 45 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Toto sladké jídlo z Hané připutovalo s maminkou naší kolegyně Evy z časopisu Venkov & styl do Čech. I když je jeho příprava trochu pracnější, jeho chuť vám to bohatě vynahradí!

Suroviny

Na těsto
větší, moučnaté (varný typ C), den předem uvařené ve slupce
vejce 1 ks
sůl
krupička dětská 100 g
mouka pšeničná hrubá 150 g
škrob 2 PL
bramborový
Na náplň a dokončení
švestková povidla
mák mletý

Postup

1

Vychladlé brambory oloupejte a prolisujte do mísy lisem na brambory či nastrouhejte najemno. Přidejte vejce i žloutek, osolte, přisypte krupičku, většinu mouky a škrob. Zpracovávejte vařečkou (nebo v robotu), až se hmota spojí. Pak vyklopte na pomoučněný vál a rychle hněťte, až vznikne vláčné nelepivé těsto. Podle potřeby přisypte další mouku, pokud je těsto příliš řídké, nebo naopak další vejce, je-li těsto tuhé – záleží na bramborách.

2

Z těsta odkrajujte kousky o velikosti tenisáku (mělo by jich být 14), na pracovní ploše poprášené moukou je rozválejte na oválné placky silné asi 3mm. Každou potřete povidly, případně posypte mákem s cukrem, stočte jako palačinku a vložte do pekáčku vymazaného rozpuštěným sádlem. A ještě potřete sádlem po povrchu, jako když potíráte buchty, aby se k sobě nelepily.

3

Pečte v troubě předehřáté na 180°C, spíše nahoře, aby palačinky na povrchu lákavě zezlátly (40 minut). Nejlepší jsou ještě teplé, lehce pocukrované, chutnají ale také vystydlé.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč