Zapékané palačinky se špenátem a sýrem

Zapékané palačinky se špenátem a sýrem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3660 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 221 g
Tuky 247 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Blažená smrt sýrem, tak nějak by se dala charakterizovat tahle delikatesa.

Suroviny

300 g
listový špenát mražený, prolitý horkou vodou, důkladně okapaný a osušený, nasekaný
mozzarella 100 g
najemno
sýr 100 g
výrazný s modrou plísní
parmazán 30 g
strouhaný
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný
jarní cibulka 1 svazek
nasekané
sůl
čerstvě mletý pepř
palačinka 8 ks
menší, slané
máslo
na vymazaní pekáčku
červená řepa
nakládaná, vařená či pečená k podávání
Na omáčku
máslo 50 g
mouka pšeničná hladká 35 g
smetana 250 ml
12% + případně trochu na finální doředění
sýr 200 g
strouhaný ( čedar, eidam, gouda, ementál)
Na posypání
mozzarella 100 g
20 g
strouhaný parmazán

1 Uvařte si omáčku: Na pánvi rozpusťte máslo, zaprašte moukou a nechte zpěnit. Přilijte smetanu, osolte, opepřete, přidejte třetinu strouhaného sýra. Za stálého míchání prohřívejte, ale nenechte přijít k varu. Postupně přidejte zbývající sýr, nechte rozpustit a vše vymíchejte dohladka. Pokud vám přijde omáčka příliš hustá, ještě trochu jí nařeďte smetanou. Odložte.

2 Do špenátu přidejte mozzarellu, gorgonzolu a parmazán, ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem, důkladně promíchejte. Přidejte jarní cibulky a 3 lžíce omáčky. Palačinky prohřejte na nepřilnavé pánvi a rozdělte na ně špenátovou směs, okraje ponechte volné, zabalte a přimáčkněte.

3 Do zapékací misky (či pekáčku) přiměřené velikosti důkladně vymazané máslem vlijte zbývající omáčku, vložte palačinky, posypte mozzarellou a parmazánem. Zapékejte v troubě při 200 °C asi 25–30 minut. Povrch by měl začít lehce hnědnout a tvořit bubliny. Můžete doplnit červenou řepou či třešňovým kompotem.

NĚCO NAVÍC
Do náplně můžete přidat pár hrstí nasekaných vlašských ořechů.

Jak na dokonalé palačinky

Jak na dokonalé palačinky

Více

Komentáře

Mirek Šeda

Zajímavý recept, mi osobně tam ten špenát moc neseděl, ale proti gustu žádný dišputát žejo. Není špatné šoupnout do těch palačinek místo špenátu nivu, má to krásně aromatickou chuť.

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit