0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapékané palačinky se špenátem a sýrem

Zapékané palačinky se špenátem a sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapékané palačinky se špenátem a sýrem

4.4 / 5. Počet hodnocení: 62
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3920 kcal
Bílkoviny 163 g
Sacharidy 220 g
Tuky 261 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Blažená smrt sýrem, tak nějak by se dala charakterizovat tahle delikatesa.

Suroviny

prolitý horkou vodou, důkladně okapaný a osušený, nasekaný
najemno
výrazný
strouhaný
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný
jarní cibulka 1 svazek
nasekané
sůl
pepř
čerstvě mletý
palačinka 8 ks
menší, slané
máslo
na vymazaní pekáčku
nakládaná, vařená či pečená k podávání
Na omáčku
máslo 50 g
mouka pšeničná hladká 35 g
smetana 250 ml
12% + případně trochu na finální doředění
sýr 200 g
strouhaný (čedar, eidam, gouda, ementál)
Na posypání
strouhaný

Postup

1

Uvařte si omáčku: Na pánvi rozpusťte máslo, zaprašte moukou a nechte zpěnit.

2

Přilijte smetanu, osolte, opepřete, přidejte třetinu strouhaného sýra. Za stálého míchání prohřívejte, ale nenechte přijít k varu.

3

Postupně přidejte zbývající sýr, nechte rozpustit a vše vymíchejte dohladka. Pokud vám přijde omáčka příliš hustá, ještě trochu jí nařeďte smetanou. Odložte.

4

Do špenátu přidejte mozzarellu, gorgonzolu a parmazán, ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem, důkladně promíchejte.

5

Přidejte jarní cibulky a 3 lžíce omáčky. Palačinky prohřejte na nepřilnavé pánvi a rozdělte na ně špenátovou směs, okraje ponechte volné, zabalte a přimáčkněte.

6

Do zapékací misky (či pekáčku) přiměřené velikosti důkladně vymazané máslem vlijte zbývající omáčku, vložte palačinky, posypte mozzarellou a parmazánem.

7

Zapékejte v troubě při 200 °C asi 25–30 minut. Povrch by měl začít lehce hnědnout a tvořit bubliny. Můžete doplnit červenou řepou či třešňovým kompotem.

NĚCO NAVÍC
Do náplně můžete přidat pár hrstí nasekaných vlašských ořechů.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/11

Komentáře

Mirek Šeda

Zajímavý recept, mi osobně tam ten špenát moc neseděl, ale proti gustu žádný dišputát žejo. Není špatné šoupnout do těch palačinek místo špenátu nivu, má to krásně aromatickou chuť.

Apetit magazín

Kvíz: Na jaké úrovni zvládnete uvařit italská jídla?
  • Tipy a triky

Kvíz: Na jaké úrovni zvládnete uvařit italská jídla?

Itálie je gastronomickým rájem – těstoviny, víno, pizza, gelato, káva, plody moře, sicilské pomeranče, parmská šunka… Na co si vzpomenete, to tam mají a ve vynikající kvalitě. My se v článku zaměříme na italské sýry a pod ním najdete kvíz,...
AD
Jak vypadá vaše vysněná kuchyň?

Jak vypadá vaše vysněná kuchyň?

Konečně přišla ta chvíle a vy jste ve fázi plánování místnosti, kde to ve většině domácností nejvíc žije? Toužíte po takové kuchyni, kde budete mít vše po ruce a vaření pak půjde pěkně od ruky? Nechcete za pár týdnů nebo měsíců vybírat...
5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč