0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapékané palačinky se špenátem a sýrem

Zapékané palačinky se špenátem a sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapékané palačinky se špenátem a sýrem

4.4 / 5. Počet hodnocení: 62
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3920 kcal
Bílkoviny 163 g
Sacharidy 220 g
Tuky 261 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Blažená smrt sýrem, tak nějak by se dala charakterizovat tahle delikatesa.

Suroviny

mražený listový špenát 300 g
prolitý horkou vodou, důkladně okapaný a osušený, nasekaný
mozzarella 100 g
najemno
sýr s modrou plísní 100 g
výrazný
parmazán 30 g
strouhaný
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný
jarní cibulka 1 svazek
nasekané
sůl
pepř
čerstvě mletý
palačinka 8 ks
menší, slané
máslo
na vymazaní pekáčku
červená řepa
nakládaná, vařená či pečená k podávání
Na omáčku
máslo 50 g
mouka pšeničná hladká 35 g
smetana 250 ml
12% + případně trochu na finální doředění
sýr 200 g
strouhaný (čedar, eidam, gouda, ementál)
Na posypání
mozzarella 100 g
parmazán 20 g
strouhaný

Postup

1

Uvařte si omáčku: Na pánvi rozpusťte máslo, zaprašte moukou a nechte zpěnit.

2

Přilijte smetanu, osolte, opepřete, přidejte třetinu strouhaného sýra. Za stálého míchání prohřívejte, ale nenechte přijít k varu.

3

Postupně přidejte zbývající sýr, nechte rozpustit a vše vymíchejte dohladka. Pokud vám přijde omáčka příliš hustá, ještě trochu jí nařeďte smetanou. Odložte.

4

Do špenátu přidejte mozzarellu, gorgonzolu a parmazán, ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem, důkladně promíchejte.

5

Přidejte jarní cibulky a 3 lžíce omáčky. Palačinky prohřejte na nepřilnavé pánvi a rozdělte na ně špenátovou směs, okraje ponechte volné, zabalte a přimáčkněte.

6

Do zapékací misky (či pekáčku) přiměřené velikosti důkladně vymazané máslem vlijte zbývající omáčku, vložte palačinky, posypte mozzarellou a parmazánem.

7

Zapékejte v troubě při 200 °C asi 25–30 minut. Povrch by měl začít lehce hnědnout a tvořit bubliny. Můžete doplnit červenou řepou či třešňovým kompotem.

NĚCO NAVÍC
Do náplně můžete přidat pár hrstí nasekaných vlašských ořechů.

Související články

Jak na dokonalé palačinky
  • Tipy a triky

Jak na dokonalé palačinky

Palačinky patří mezi stálice a chutnají malým i velkým. Existují ale jednoduché a vždy fungující triky, jak si vždy zajistit dokonale hebké, nadýchané těsto? Ano! A my vám je prozradíme. ...
Jakou mouku použít na palačinky
  • Tipy a triky

Jakou mouku použít na palačinky

Je lepší hladká, nebo polohrubá? Pátrali jste po tajemství dokonalého těsta na palačinky a každý vám radí něco jiného? V redakční kuchyni jsme provedli palačinkový test a zjistili, že z každé mouky připravíte trochu jiné placky. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/11

Komentáře

Mirek Šeda

Zajímavý recept, mi osobně tam ten špenát moc neseděl, ale proti gustu žádný dišputát žejo. Není špatné šoupnout do těch palačinek místo špenátu nivu, má to krásně aromatickou chuť.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit