Zapékané palačinky se špenátem a sýrem

Zapékané palačinky se špenátem a sýrem

3.4 / 5. Počet hodnocení: 60
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3660 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 221 g
Tuky 247 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Blažená smrt sýrem, tak nějak by se dala charakterizovat tahle delikatesa.

Suroviny

300 g
listový špenát mražený, prolitý horkou vodou, důkladně okapaný a osušený, nasekaný
mozzarella 100 g
najemno
sýr 100 g
výrazný s modrou plísní
parmazán 30 g
strouhaný
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný
jarní cibulka 1 svazek
nasekané
sůl
čerstvě mletý pepř
palačinka 8 ks
menší, slané
máslo
na vymazaní pekáčku
červená řepa
nakládaná, vařená či pečená k podávání
Na omáčku
máslo 50 g
mouka pšeničná hladká 35 g
smetana 250 ml
12% + případně trochu na finální doředění
sýr 200 g
strouhaný ( čedar, eidam, gouda, ementál)
Na posypání
mozzarella 100 g
20 g
strouhaný parmazán

1 Uvařte si omáčku: Na pánvi rozpusťte máslo, zaprašte moukou a nechte zpěnit. Přilijte smetanu, osolte, opepřete, přidejte třetinu strouhaného sýra. Za stálého míchání prohřívejte, ale nenechte přijít k varu. Postupně přidejte zbývající sýr, nechte rozpustit a vše vymíchejte dohladka. Pokud vám přijde omáčka příliš hustá, ještě trochu jí nařeďte smetanou. Odložte.

2 Do špenátu přidejte mozzarellu, gorgonzolu a parmazán, ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem, důkladně promíchejte. Přidejte jarní cibulky a 3 lžíce omáčky. Palačinky prohřejte na nepřilnavé pánvi a rozdělte na ně špenátovou směs, okraje ponechte volné, zabalte a přimáčkněte.

3 Do zapékací misky (či pekáčku) přiměřené velikosti důkladně vymazané máslem vlijte zbývající omáčku, vložte palačinky, posypte mozzarellou a parmazánem. Zapékejte v troubě při 200 °C asi 25–30 minut. Povrch by měl začít lehce hnědnout a tvořit bubliny. Můžete doplnit červenou řepou či třešňovým kompotem.

NĚCO NAVÍC
Do náplně můžete přidat pár hrstí nasekaných vlašských ořechů.

Jak na dokonalé palačinky

Jak na dokonalé palačinky

Více

Komentáře

Mirek Šeda

Zajímavý recept, mi osobně tam ten špenát moc neseděl, ale proti gustu žádný dišputát žejo. Není špatné šoupnout do těch palačinek místo špenátu nivu, má to krásně aromatickou chuť.

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit