0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bažant na sektu se smetanovou omáčkou

Bažant na sektu se smetanovou omáčkou

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1216 kcal
Bílkoviny 17 g
Sacharidy 74 g
Tuky 94 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemná smetana a ostřejší hořčice dělají bažantímu masu skvělý doprovod.

Suroviny

bažant 1 ks
velký nebo 2 menší, očištěný a vykuchaný
sůl
pepř
čerstvě mletý
hořčice dijonská 1 PL
šalvěj 1 snítka
česnek 2 stroužek
oloupané
máslo 2 PL
šalotka 4 ks
nadrobno
mrkev 1 ks
na kostičky
řapíkatý celer ½ ks
na kostičky
200 ml
suchý sekt
smetana ke šlehání 200 ml
33%
mouka pšeničná hladká 2 ČL
rýže dušená
lze nahradit opékanými bramborami nebo bagetou, k podávávní

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Bažanta osolte a opepřete, vně i uvnitř. Zvenku ho potřete hořčicí a dovnitř vložte snítku šalvěje a stroužky česneku.

V pekáčku rozehřejte máslo a bažanta na něm opečte ze všech stran dočervena. Vyjměte a dejte stranou. Do pekáčku přidejte šalotku, mrkev a řapíkatý celer a opékejte 5 minut dosklovita a do změknutí. Vraťte bažanta, podlijte sektem, zakryjte pekáček alobalem a v troubě pečte zhruba 1 hodinu doměkka. Během pečení občas přelévejte vypečenou šťávou, případně podlijte teplou vodou. Zhruba 15 minut před koncem pečení přilijte do šťávy mouku rozmíchanou v troše studené vody a promíchejte.

Vyjměte bažanta. Pekáček dejte na sporák, přilijte smetanu, znovu přiveďte k varu a odstavte. Omáčku rozmixujte dohladka, a chcete-li, propasírujte. Porce bažanta podávejte se zvolenou přílohou a přelité omáčkou. Můžete ozdobit lístky šalvěje.

ZDRAVOTNÍ PLUS

Bažant není tučný a je lehce stravitelný. Obsahuje zdraví prospěšné minerály jako hořčík, vápník, železo a mangan a vitaminy (například B1, B2, PP, B6, K a kyselinu listovou).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč