Jemná smetana a ostřejší hořčice dělají bažantímu masu skvělý doprovod.
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 180 °C. Bažanta osolte a opepřete, vně i uvnitř. Zvenku ho potřete hořčicí a dovnitř vložte snítku šalvěje a stroužky česneku.
2 V pekáčku rozehřejte máslo a bažanta na něm opečte ze všech stran dočervena. Vyjměte a dejte stranou. Do pekáčku přidejte šalotku, mrkev a řapíkatý celer a opékejte 5 minut dosklovita a do změknutí. Vraťte bažanta, podlijte sektem, zakryjte pekáček alobalem a v troubě pečte zhruba 1 hodinu doměkka. Během pečení občas přelévejte vypečenou šťávou, případně podlijte teplou vodou. Zhruba 15 minut před koncem pečení přilijte do šťávy mouku rozmíchanou v troše studené vody a promíchejte.
3 Vyjměte bažanta. Pekáček dejte na sporák, přilijte smetanu, znovu přiveďte k varu a odstavte. Omáčku rozmixujte dohladka, a chcete-li, propasírujte. Porce bažanta podávejte se zvolenou přílohou a přelité omáčkou. Můžete ozdobit lístky šalvěje.
ZDRAVOTNÍ PLUS
Bažant není tučný a je lehce stravitelný. Obsahuje zdraví prospěšné minerály jako hořčík, vápník, železo a mangan a vitaminy (například B1, B2, PP, B6, K a kyselinu listovou).
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů(28 receptů)