0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bažant na sektu se smetanovou omáčkou

Bažant na sektu se smetanovou omáčkou

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1216 kcal
Bílkoviny 17 g
Sacharidy 74 g
Tuky 94 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemná smetana a ostřejší hořčice dělají bažantímu masu skvělý doprovod.

Suroviny

bažant 1 ks
velký nebo 2 menší, očištěný a vykuchaný
sůl
pepř
čerstvě mletý
hořčice dijonská 1 PL
šalvěj 1 snítka
česnek 2 stroužek
oloupané
máslo 2 PL
šalotka 4 ks
nadrobno
mrkev 1 ks
na kostičky
řapíkatý celer ½ ks
na kostičky
200 ml
suchý sekt
mouka pšeničná hladká 2 ČL
rýže dušená
lze nahradit opékanými bramborami nebo bagetou, k podávávní

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Bažanta osolte a opepřete, vně i uvnitř. Zvenku ho potřete hořčicí a dovnitř vložte snítku šalvěje a stroužky česneku.

V pekáčku rozehřejte máslo a bažanta na něm opečte ze všech stran dočervena. Vyjměte a dejte stranou. Do pekáčku přidejte šalotku, mrkev a řapíkatý celer a opékejte 5 minut dosklovita a do změknutí. Vraťte bažanta, podlijte sektem, zakryjte pekáček alobalem a v troubě pečte zhruba 1 hodinu doměkka. Během pečení občas přelévejte vypečenou šťávou, případně podlijte teplou vodou. Zhruba 15 minut před koncem pečení přilijte do šťávy mouku rozmíchanou v troše studené vody a promíchejte.

Vyjměte bažanta. Pekáček dejte na sporák, přilijte smetanu, znovu přiveďte k varu a odstavte. Omáčku rozmixujte dohladka, a chcete-li, propasírujte. Porce bažanta podávejte se zvolenou přílohou a přelité omáčkou. Můžete ozdobit lístky šalvěje.

ZDRAVOTNÍ PLUS

Bažant není tučný a je lehce stravitelný. Obsahuje zdraví prospěšné minerály jako hořčík, vápník, železo a mangan a vitaminy (například B1, B2, PP, B6, K a kyselinu listovou).

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč