Konfitovaný bažant se slaninou

Konfitovaný bažant se slaninou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 20 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7431 kcal
Bílkoviny 27 g
Cukr 86 g
Tuky 764 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Konfitování (způsob úpravy masa, kdy se pomalu peče ve vrstvě tuku či oleje) se pro sušší bažantí maso báječně hodí. Vysušení zabrání i slaninový kabátek, do kterého jsme bažanta ‚oblékli‘ před dokončením.

Suroviny

bažant 3 ks
menší, očištění, vykuchaní, rozporcovaní
sůl
pepř
čerstvě mletý
2 ČL
jalovičinky (jalovcových bobulí), drcené nahrubo
bobkový list 1 ks
nakrájený nadrobno
tymián 2 snítka
česnek 3 stroužek
nahrubo
olej 750 ml
pancetta 100 g
lze nahradit jinou sušenou slaninou

Troubu předehřejte na 140 °C, horkovzdušnou na 120 °C. Maso osolte, opepřete a rozložte v jedné vrstvě do pekáče kůží dolů. Posypte kořením a bylinkami, přidejte česnek a zalijte olejem tak, aby bylo maso těsně zakryté. Pečte 2 hodiny doměkka, po hodině obraťte. Nechte vychladnout v tuku a šťávě. Dejte na noc do chladničky (není nutné).

Před dokončením nechte maso povolit při pokojové teplotě a tuk odlijte. Troubu předehřejte na 230/210 °C. Maso znovu osolte a opepřete a prsa položte do pekáčku kůží nahoru, stehna zatím dejte stranou. Plátky slaniny překrojte napůl a pokryjte jimi maso. Vložte do trouby a pečte 12 minut, pak přidejte stehna a pečte dalších 8–15 minut (záleží na velikosti bažantů). Vyjměte z trouby. Před porcováním nechte 5 minut odpočinout.

NĚCO NAVÍC 

Použít můžete libovolný rostlinný olej – my jsme zvolili směs slunečnicového a panenského olivového oleje v poměru 1:1 a konfitovali jsme v co nejtěsnějším pekáčku, abychom omezili množství oleje na minimum. Slitý olej se dá ještě využít třeba na opékání brambor.

JAK NA TO

  • Začištění: I když koupíte už vykuchané, očištěné a kůže zbavené bažantí slepičky (viz obrázek pod textem), odřízněte z nich před další úpravou nevzhledné ‚cáry‘ a hlavně přebytečný žlutý tuk.
  • Porcování: Nechcete-li péct bažanta v celku, rozporcujte ho stejně jako my: Oddělte celá stehna (ta se nevyplatí dále půlit, jsou příliš malá). Prsíčka nechte na kosti a pohromadě obě dvě – nevysuší se tak snadno, jako kdyby byla vykostěná. (Prsíčka zbavená kosti se hodí jen k opékání na pánvi.) Páteř a části bez masa odstraňte (použijte je třeba na vývar).
  • Postup pro zkušené: Dostanete-li od spřáteleného lovce celého opeřence, bude nutné ho takzvaně vyvěsit, tzn. že se mu vyháčkují střeva a pak se zavěsí za hlavu na suché chladné místo při teplotě těsně nad bodem mrazu na 1 až 2 týdny podle stáří kusu. Maso přitom zkřehne. Pak je třeba bažanta oškubat a ostrým úzkým nožem odstranit tuk, krevní sraženiny a broky. Místo škubání je však možné ptáka rovnou stáhnout z kůže. Maso před dalším zpracováním osušte papírovými utěrkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit