0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Konfitovaný bažant se slaninou

Konfitovaný bažant se slaninou
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Konfitovaný bažant se slaninou

3.8/5 Počet hodnocení: 24
Do 20 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7431 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 86 g
Tuky 764 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Konfitování (způsob úpravy masa, kdy se pomalu peče ve vrstvě tuku či oleje) se pro sušší bažantí maso báječně hodí. Vysušení zabrání i slaninový kabátek, do kterého jsme bažanta ‚oblékli‘ před dokončením.

Suroviny

bažant 3 ks
menší, očištění, vykuchaní, rozporcovaní
sůl
pepř
čerstvě mletý
2 ČL
jalovičinky (jalovcových bobulí), drcené nahrubo
bobkový list 1 ks
nakrájený nadrobno
tymián 2 snítka
česnek 3 stroužek
nahrubo
olej 750 ml
lze nahradit jinou sušenou slaninou

Postup

1

Troubu předehřejte na 140 °C, horkovzdušnou na 120 °C.

2

Maso osolte, opepřete a rozložte v jedné vrstvě do pekáče kůží dolů. Posypte kořením a bylinkami, přidejte česnek a zalijte olejem tak, aby bylo maso těsně zakryté.

3

Pečte 2 hodiny doměkka, po hodině obraťte. Nechte vychladnout v tuku a šťávě. Dejte na noc do chladničky (není nutné).

4

Před dokončením nechte maso povolit při pokojové teplotě a tuk odlijte.

5

Troubu předehřejte na 230/210 °C.

6

Maso znovu osolte a opepřete a prsa položte do pekáčku kůží nahoru, stehna zatím dejte stranou. Plátky slaniny překrojte napůl a pokryjte jimi maso.

 
7

Vložte do trouby a pečte 12 minut, pak přidejte stehna a pečte dalších 8–15 minut (záleží na velikosti bažantů).

 
8

Vyjměte z trouby. Před porcováním nechte 5 minut odpočinout.

NĚCO NAVÍC 

Použít můžete libovolný rostlinný olej – my jsme zvolili směs slunečnicového a panenského olivového oleje v poměru 1:1 a konfitovali jsme v co nejtěsnějším pekáčku, abychom omezili množství oleje na minimum. Slitý olej se dá ještě využít třeba na opékání brambor.

JAK NA TO

  • Začištění: I když koupíte už vykuchané, očištěné a kůže zbavené bažantí slepičky (viz obrázek pod textem), odřízněte z nich před další úpravou nevzhledné ‚cáry‘ a hlavně přebytečný žlutý tuk.
  • Porcování: Nechcete-li péct bažanta v celku, rozporcujte ho stejně jako my: Oddělte celá stehna (ta se nevyplatí dále půlit, jsou příliš malá). Prsíčka nechte na kosti a pohromadě obě dvě – nevysuší se tak snadno, jako kdyby byla vykostěná. (Prsíčka zbavená kosti se hodí jen k opékání na pánvi.) Páteř a části bez masa odstraňte (použijte je třeba na vývar).
  • Postup pro zkušené: Dostanete-li od spřáteleného lovce celého opeřence, bude nutné ho takzvaně vyvěsit, tzn. že se mu vyháčkují střeva a pak se zavěsí za hlavu na suché chladné místo při teplotě těsně nad bodem mrazu na 1 až 2 týdny podle stáří kusu. Maso přitom zkřehne. Pak je třeba bažanta oškubat a ostrým úzkým nožem odstranit tuk, krevní sraženiny a broky. Místo škubání je však možné ptáka rovnou stáhnout z kůže. Maso před dalším zpracováním osušte papírovými utěrkami.

maso - bažant

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč