Tenhle sorbet chutná jako léto samo. Můžete ho zkusit i z kanadských borůvek, ale chuť ani barva nebudou tak intenzivní. Do cukrového sirupu můžete navíc dát vylouhovat i koření nebo bylinky, zajímavá je kombinace borůvek, citronů a sušených kvítků levandule.
Suroviny
Postup
Připravte cukrový sirup. Do rendlíku dejte cukr s 200 ml vody a na středním ohni vařte, dokud se cukr nerozpustí. Potom ještě asi 5 minut povařte, sirup nepatrně zhoustne. Odstavte.
Borůvky (pokud používáte mražené, nechte je předem trochu povolit), rozmixujte spolu s 3/4 teplého sirupu dohladka. Pokud je směs příliš hustá nebo málo sladká, dolijte trochou sirupu. Přidejte limetovou šťávu a promíchejte. Směs umístěte do lednice a nechte zcela vychladnout.
Vychlazenou směs nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat. Podávejte ihned po umíchání (zmrzlina bude mít konzistenci točené), nebo nechte zatuhnout v mrazuvzdorné nádobě v mrazáku.
Pokud zmrzlinovač nemáte, nalijte směs do mrazuvzdorné nádoby a uložte do mrazáku na-staveného na nejvyšší stupeň. Po 40 minutách vytáhněte: zmrzlina bude tuhnout po krajích, střed zůstane tekutý. Vidličkou důkladně rozrušte kraje směrem ke středu. Vraťte do mrazáku a opakujte po 30 minutách. V promíchávání pokračujte po půlhodinách, dokud zmrzlina nebude hladká a pevná. Proces tuhnutí trvá cca 4 hodiny.