Geniální příloha, kterou pohodlně připravíte den předem a před podáváním ji jen necháte v troubě dopéct. Bramborové čtvrečky jsou navíc velmi efektní.
Postup
Brambory nakrájejte na co nejtenčí plátky, dobře to půjde na mandolíně nebo použijte robot s krouhacím nástavcem.
Máslo a česnek dejte do malé pánve a nechte máslo pomalu rozpustit. Poté lehce zvyšte plamen a nechte pár minut smažit, česnek ale hlídejte, chcete jej jen dozlatova. Vmíchejte vývar, osolte a nechte lehce zchladnout.
Troubu předehřejte na 180°C. Čtvercovou formu o rozměrech 20 x 20 cm vyložte papírem na pečení (můžete ji též jen vymazat máslem).
Brambory promíchejte s máslovým vývarem a přesuňte (včetně vývaru) do formy, uhlaďte, zakryjte alobalem a pečte hodinu, aby byly brambory měkké.
Nechte zcela vychladnout, poté zakryjte dvojitou vrstvou alobalu, na něj položte čtverec kartonu a zatižte 3–4 plechovkami. Dejte do druhého dne do lednice.
Před servírováním vyklopte nebo vyndejte brambory z formy, nakrájejte je na 12 čtverců, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozpuštěným máslem a pečte 30–40 minut v troubě vyhřáté na 200°C, aby se prohřály a upekly dozlatova.