Lehké gratinované brambory

Lehké gratinované brambory

3.3 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2694 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 479 g
Tuky 41 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chutnají skvěle, nakystané v zapékací míse jsou raz dva a ta chuť! Zapečené brambory jsou zkrátka jednička, když chcete připravit jednoduchou a lahodou večeři pro své nejbližší.

Suroviny

máslo
dle potřeby
česnek 2 stroužky
drcený
brambory 900 g
moučné (varný typ C), na tenké plátky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
vývar kuřecí 300 ml
mléko 125 ml
muškátový oříšek 0.25 ČL
strouhaný
bobkový list 4 ks
sýr ementál 60 g
strouhaný

1 Umístěte rošt do spodní třetiny trouby a předehřejte ji na 180 °C. Ve vyšší pánvi rozehřejte 2 lžičky másla s česnekem. Přidejte polovinu brambor, posypte 3/4 lžičky soli, opepřete a rozložte na to zbytek brambor. Posypte 3/4 lžičky soli a opepřete. Zalijte vývarem a mlékem, přidejte muškátový oříšek a bobkový list. Přiveďte k varu a vařte 3 minuty.

2 Řádně vymažte zapékací mísu 1 lžící másla a rozložte do ní brambory. (Pokud máte pánev vhodnou do trouby, vynechte tento krok a brambory pečte rovnou v ní.)

3 Poklaďte brambory 2 tenkými plátky másla (1/2 lžíce) a posypte sýrem. Pečte doměkka a dozlatova asi 50 minut. Před podáváním nechte 5 minut odpočinout; bobkový list odstraňte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/1

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit