0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lehké gratinované brambory

Lehké gratinované brambory

3.3 / 5. Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2694 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 479 g
Tuky 41 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chutnají skvěle, nakystané v zapékací míse jsou raz dva a ta chuť! Zapečené brambory jsou zkrátka jednička, když chcete připravit jednoduchou a lahodou večeři pro své nejbližší.

Suroviny

máslo
dle potřeby
česnek 2 stroužky
drcený
brambory 900 g
moučné (varný typ C), na tenké plátky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
vývar kuřecí 300 ml
mléko 125 ml
muškátový oříšek 0.25 ČL
strouhaný
bobkový list 4 ks
sýr ementál 60 g
strouhaný

1 Umístěte rošt do spodní třetiny trouby a předehřejte ji na 180 °C. Ve vyšší pánvi rozehřejte 2 lžičky másla s česnekem. Přidejte polovinu brambor, posypte 3/4 lžičky soli, opepřete a rozložte na to zbytek brambor. Posypte 3/4 lžičky soli a opepřete. Zalijte vývarem a mlékem, přidejte muškátový oříšek a bobkový list. Přiveďte k varu a vařte 3 minuty.

2 Řádně vymažte zapékací mísu 1 lžící másla a rozložte do ní brambory. (Pokud máte pánev vhodnou do trouby, vynechte tento krok a brambory pečte rovnou v ní.)

3 Poklaďte brambory 2 tenkými plátky másla (1/2 lžíce) a posypte sýrem. Pečte doměkka a dozlatova asi 50 minut. Před podáváním nechte 5 minut odpočinout; bobkový list odstraňte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/1

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit