Lehké gratinované brambory

Lehké gratinované brambory

Hodnocení receptu
Průměr: 2.8 (4)
Do 30 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2694 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 479 g
Tuky 41 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Chutnají skvěle!

Suroviny

máslo
dle potřeby
česnek 2 stroužky
drcený
brambory 900 g
moučné (varný typ C), na tenké plátky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
vývar kuřecí 300 ml
mléko 125 ml
muškátový oříšek 0.25 ČL
strouhaný
bobkový list 4 ks
čerstvý
ementál 60 g
strouhaný
1 Umístěte rošt do spodní třetiny trouby a předehřejte ji na 180 °C. Ve vyšší pánvi rozehřejte 2 lžičky másla s česnekem. Přidejte polovinu brambor, posypte 3/4 lžičky soli, opepřete a rozložte na to zbytek brambor. Posypte 3/4 lžičky soli a opepřete. Zalijte vývarem a mlékem, přidejte muškátový oříšek a bobkový list. Přiveďte k varu a vařte 3 minuty.

2

Řádně vymažte zapékací mísu 1 lžící másla a rozložte do ní brambory. (Pokud máte pánev vhodnou do trouby, vynechte tento krok a brambory pečte rovnou v ní.)

3

Poklaďte brambory 2 tenkými plátky másla (1/2 lžíce) a posypte sýrem. Pečte doměkka a dozlatova asi 50 minut. Před podáváním nechte 5 minut odpočinout; bobkový list odstraňte.

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit