0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lehké gratinované brambory
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.5/5 Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2694 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 479 g
Tuky 41 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chutnají skvěle, nakystané v zapékací míse jsou raz dva a ta chuť! Zapečené brambory jsou zkrátka jednička, když chcete připravit jednoduchou a lahodou večeři pro své nejbližší.

Suroviny

máslo
dle potřeby
česnek 2 stroužky
drcený
moučné (varný typ C), na tenké plátky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
vývar kuřecí 300 ml
mléko 125 ml
muškátový oříšek ¼ ČL
strouhaný
bobkový list 4 ks
strouhaný

Postup

1

Umístěte rošt do spodní třetiny trouby a předehřejte ji na 180 °C. Ve vyšší pánvi rozehřejte 2 lžičky másla s česnekem. Přidejte polovinu brambor, posypte 3/4 lžičky soli, opepřete a rozložte na to zbytek brambor. Posypte 3/4 lžičky soli a opepřete. Zalijte vývarem a mlékem, přidejte muškátový oříšek a bobkový list. Přiveďte k varu a vařte 3 minuty.

2

Řádně vymažte zapékací mísu 1 lžící másla a rozložte do ní brambory. (Pokud máte pánev vhodnou do trouby, vynechte tento krok a brambory pečte rovnou v ní.)

3

Poklaďte brambory 2 tenkými plátky másla (1/2 lžíce) a posypte sýrem. Pečte doměkka a dozlatova asi 50 minut. Před podáváním nechte 5 minut odpočinout; bobkový list odstraňte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/1

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč