Pečené brambory se sýrem taleggio a tymiánem

Pečené brambory se sýrem taleggio a tymiánem

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2280 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 301 g
Tuky 82 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené brambory a voňavý sýr tvoří geniální a nesmrtelné spojení, tak dokonalé, že už k němu vlastně nic víc nepotřebujete.

Suroviny

brambory 1.5 kg
varného typu A
tymián 3 snítky
a trocha k podávání
česnek 3 stroužky
neoloupané, rozmáčknuté
olivový olej 3 PL
sůl
sýr 200 g
taleggio nastrouhaného
med
podle chuti, na zakapání

1 Troubu předehřejte na 200°C. Do brambor udělejte zářezy, jako byste je krájeli na plátky, ale nedořízněte (můžete si pomoct, když si bramboru dáte např. mezi dvě vařečky, které vás vždy spolehlivě zastaví, abyste hlízu zcela neprořízli).

2 Brambory dejte do mísy, přidejte tymián, česnek, olivový olej, sůl a promíchejte. Přesypte do pekáčku, rozložte zářezy vzhůru a pečte 30–35 minut nebo dokud brambory nebudou měkké a dobře propečené.

3 Potom brambory posypte sýrem a vraťte ještě alespoň na 5 minut do trouby, aby se sýr roztekl a zezlátl. Posypte lístky tymiánu, zakápněte medem a podávejte.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/8

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit