Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborové kostky se slaninou a šunkou
Bramborové kostky se slaninou a šunkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bramborové kostky se slaninou a šunkou

5/5 Počet hodnocení: 2
Do 45 minut Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1406 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 163 g
Tuky 63 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na bramborové kostky se slaninou a šunkou vychází z lidové kuchyně a jeho možnou slabinou je poměrně malý obsah vlákniny. Pokrm však přímo vybízí k tomu, abyste ho doplnili kysaným zelím, popřípadě jablkem nakrájeným na klínky, jednoduchým salátem ze strouhané mrkve, vařenou červenou řepou anebo nakládanými okurkami. Hodí se i čerstvé salátové lístky.

Suroviny

oloupané a nakrájené na 1cm kostky
trocha, celý
sůl
pepř
čerstvě mletý
nakrájená na kostičky či nudličky
strouhanka 50 g
z bílého pečiva (viz Něco navíc)
řepkový olej 2 PL
šunka 100 g
nakrájená na kostičky či nudličky
bylinky 4 PL
nasekané, např. petrželka a/nebo pažitka

Postup

1

Brambory a podle chuti i trochu kmínu zalijte v hrnci studenou vodou, osolte a přiveďte k varu. Povařte je, aby změkly, ale nebyly ještě úplně dovařené; trvá to asi 8 minut. Pak je důkladně sceďte a nechte trochu zchladnout.

2

Mezitím rozehřejte pánev na středním ohni, vsypte do ní slaninu a opékejte ji asi 3 minuty dozlatova a dokřupava. Potom slaninu vyjměte děrovanou sběračkou na talíř a odložte stranou. Do vypečeného tuku vsypte strouhanku a opečte ji dozlatova, podle potřeby míchejte. Strouhanku vyberte na talíř ke slanině.

3

Pánev opatrně vytřete papírovou utěrkou, vlijte olej, rozehřejte ho a opečte na něm brambory aspoň tak, aby začaly zlátnout, anebo dozlatova. Ke konci přisypte šunku a prohřejte ji. Pak do pánve vraťte opečenou slaninu i strouhanku, přisypte bylinky a promíchejte, případně ještě dosolte a opepřete. Okamžitě podávejte.

NĚCO NAVÍC
Čerstvou strouhanku připravíte tak, že bílé pečivo jako rohlíky nebo třeba bílý toustový chléb rozmixujete najemno. Množství uvedené v receptu obvykle obnáší jednu housku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/1

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč