Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborové kostky se slaninou a šunkou
Bramborové kostky se slaninou a šunkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bramborové kostky se slaninou a šunkou

4/5 Počet hodnocení: 3
Do 45 minut Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1406 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 163 g
Tuky 63 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na bramborové kostky se slaninou a šunkou vychází z lidové kuchyně a jeho možnou slabinou je poměrně malý obsah vlákniny. Pokrm však přímo vybízí k tomu, abyste ho doplnili kysaným zelím, popřípadě jablkem nakrájeným na klínky, jednoduchým salátem ze strouhané mrkve, vařenou červenou řepou anebo nakládanými okurkami. Hodí se i čerstvé salátové lístky.

Suroviny

oloupané a nakrájené na 1cm kostky
trocha, celý
sůl
pepř
čerstvě mletý
nakrájená na kostičky či nudličky
strouhanka 50 g
z bílého pečiva (viz Něco navíc)
řepkový olej 2 PL
šunka 100 g
nakrájená na kostičky či nudličky
bylinky 4 PL
nasekané, např. petrželka a/nebo pažitka

Postup

1

Brambory a podle chuti i trochu kmínu zalijte v hrnci studenou vodou, osolte a přiveďte k varu. Povařte je, aby změkly, ale nebyly ještě úplně dovařené; trvá to asi 8 minut. Pak je důkladně sceďte a nechte trochu zchladnout.

2

Mezitím rozehřejte pánev na středním ohni, vsypte do ní slaninu a opékejte ji asi 3 minuty dozlatova a dokřupava. Potom slaninu vyjměte děrovanou sběračkou na talíř a odložte stranou. Do vypečeného tuku vsypte strouhanku a opečte ji dozlatova, podle potřeby míchejte. Strouhanku vyberte na talíř ke slanině.

3

Pánev opatrně vytřete papírovou utěrkou, vlijte olej, rozehřejte ho a opečte na něm brambory aspoň tak, aby začaly zlátnout, anebo dozlatova. Ke konci přisypte šunku a prohřejte ji. Pak do pánve vraťte opečenou slaninu i strouhanku, přisypte bylinky a promíchejte, případně ještě dosolte a opepřete. Okamžitě podávejte.

NĚCO NAVÍC
Čerstvou strouhanku připravíte tak, že bílé pečivo jako rohlíky nebo třeba bílý toustový chléb rozmixujete najemno. Množství uvedené v receptu obvykle obnáší jednu housku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/1

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...