Recept na bramborové kostky se slaninou a šunkou vychází z lidové kuchyně a jeho možnou slabinou je poměrně malý obsah vlákniny. Pokrm však přímo vybízí k tomu, abyste ho doplnili kysaným zelím, popřípadě jablkem nakrájeným na klínky, jednoduchým salátem ze strouhané mrkve, vařenou červenou řepou anebo nakládanými okurkami. Hodí se i čerstvé salátové lístky.
Suroviny
Postup
Brambory a podle chuti i trochu kmínu zalijte v hrnci studenou vodou, osolte a přiveďte k varu. Povařte je, aby změkly, ale nebyly ještě úplně dovařené; trvá to asi 8 minut. Pak je důkladně sceďte a nechte trochu zchladnout.
Mezitím rozehřejte pánev na středním ohni, vsypte do ní slaninu a opékejte ji asi 3 minuty dozlatova a dokřupava. Potom slaninu vyjměte děrovanou sběračkou na talíř a odložte stranou. Do vypečeného tuku vsypte strouhanku a opečte ji dozlatova, podle potřeby míchejte. Strouhanku vyberte na talíř ke slanině.
Pánev opatrně vytřete papírovou utěrkou, vlijte olej, rozehřejte ho a opečte na něm brambory aspoň tak, aby začaly zlátnout, anebo dozlatova. Ke konci přisypte šunku a prohřejte ji. Pak do pánve vraťte opečenou slaninu i strouhanku, přisypte bylinky a promíchejte, případně ještě dosolte a opepřete. Okamžitě podávejte.
NĚCO NAVÍC
Čerstvou strouhanku připravíte tak, že bílé pečivo jako rohlíky nebo třeba bílý toustový chléb rozmixujete najemno. Množství uvedené v receptu obvykle obnáší jednu housku.