Truffade je prostý venkovský pokrm pocházející z Francie. Plátky brambor se pomalu opékají na sádle doměkka a poté promíchají se sýrem tomme. Pokud by se vám špatně sháněl, můžete ho nahradit gruyèrem, emmentálem nebo vyzrálým čedarem. Sýr brambory krásně spojí. Truffade můžete podávat třeba se sušenou šunkou a lehkým salátkem.
Suroviny
Postup
Brambory oloupejte a nakrájejte na asi 3 mm silné plátky. Sýr též nakrájejte na plátky nebo jej nastrouhejte.
V širokém hrnci (nebo hluboké pánvi) rozehřejte polovinu sádla, vsypte brambory a na vyšším plameni je za stálého míchání opékejte. Po deseti minutách přidejte zbylé sádlo, promíchejte, přiklopte a nechte je 15 minut dusit. Vmíchejte česnek, sýr a nechte rozpustit. Podávejte se sušenou šunkou a ozdobené petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Namísto sušené šunky můžete udělat salát a do brambor naopak přidat na kostičky nakrájenou slaninu
– opečte ji spolu s bramborami. Pokud si chcete práci usnadnit a urychlit, opečte slaninu a přidejte předvařené brambory, ty stačí už jen krátce opéct a vmíchat sýr. Ten můžete nechat rozpustit na plotně, ale i v troubě.