Smetanová omáčka s kořením sumah je fantasticky ostrá a dobře se hodí k bílému masu i ke grilované zelenině či různým smaženkám. Krůtí karbanátky tak doplnila naprosto dokonale. Od receptu z knihy Jeruzalém Yotama Ottoleghiho a Samiho Tamimiho se ovšem nic méně než chuťová dokonalost čekat nedá...
Suroviny
Postup
Nejprve připravte smetanovou omáčku. Všechny suroviny dejte do misky, důkladně promíchejte a uložte do chladničky.
Předehřejte troubu na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Ve velké míse smíchejte všechny suroviny na burgery kromě oleje. Z hmoty utvořte burgery o hmotnosti zhruba 45 g, bude jich asi 18.
Ve velké pánvi rozehřejte zhruba 2mm vrstvu oleje, přidejte část burgerů a na středně silném ohni je opečte ze všech stran dohněda, aby se maso zatáhlo (zhruba 4 minuty), podle potřeby přidejte olej. Hotové burgery přeneste do pekáče vyloženého pečicím papírem a opečte další dávku. Když jsou všechny burgery v pekáči, dejte je do trouby na 5–7 minut. Měly by být propečené, ale šťavnaté.
Podávejte je teplé nebo při pokojové teplotě. Můžete je přelít omáčkou nebo ji servírujte v misce zvlášť.