Burgery z krůtího masa a cukety s jarní cibulkou a římským kmínem

Burgery z krůtího masa a cukety s jarní cibulkou a římským kmínem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Burgery z krůtího masa a cukety s jarní cibulkou a římským kmínem

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2317 kcal
Bílkoviny 134 g
Sacharidy 63 g
Tuky 179 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Smetanová omáčka s kořením sumah je fantasticky ostrá a dobře se hodí k bílému masu i ke grilované zelenině či různým smaženkám. Krůtí karbanátky tak doplnila naprosto dokonale. Od receptu z knihy Jeruzalém Yotama Ottoleghiho a Samiho Tamimiho se ovšem nic méně než chuťová dokonalost čekat nedá...

Suroviny

krůtí maso mleté 500 g
cuketa 1 ks
nastrouhaná nahrubo (cca 200 g)
jarní cibulka 40 g
na tenké plátky
vejce 1 ks
máta 2 PL
čerstvá, nasekaná
koriandr 2 PL
čerstvý, nasekaný
česnek 2 stroužky
drcený
římský kmín 1 ČL
mletý
sůl 1 ČL
pepř 0.5 ČL
černý, nahrubo mletý
kajenský pepř 0.5 ČL
slunečnicový olej 100 ml
NA OMÁČKU
zakysaná smetana 100 g
jogurt řeckého typu 150 g
citronová kůra 1 ČL
nastrouhané
citronová štáva 1 PL
česnek 1 stroužek
podrcený
olivový olej 1.5 PL
koření sumah 1 PL
prodává třeba Koření u Antonína
sůl 0.5 ČL
pepř 0.25 ČL
černý

Postup

1

Nejprve připravte smetanovou omáčku. Všechny suroviny dejte do misky, důkladně promíchejte a uložte do chladničky.

2

Předehřejte troubu na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Ve velké míse smíchejte všechny suroviny na burgery kromě oleje. Z hmoty utvořte burgery o hmotnosti zhruba 45 g, bude jich asi 18.

3

Ve velké pánvi rozehřejte zhruba 2mm vrstvu oleje, přidejte část burgerů a na středně silném ohni je opečte ze všech stran dohněda, aby se maso zatáhlo (zhruba 4 minuty), podle potřeby přidejte olej. Hotové burgery přeneste do pekáče vyloženého pečicím papírem a opečte další dávku. Když jsou všechny burgery v pekáči, dejte je do trouby na 5–7 minut. Měly by být propečené, ale šťavnaté.

4

Podávejte je teplé nebo při pokojové teplotě. Můžete je přelít omáčkou nebo ji servírujte v misce zvlášť.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/6

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit