Majonéza sice nepatří mezi zdravé lahůdky, ale když si ji s mírou dáte v méně tučné a jemně česnekové verzi, sladké batáty vhodně doplní. Klasickou majonézu můžete také odlehčit přidáním jogurtu. Společně s krůtími karbanátky a pečenými batáty tvoří neodolatelnou trojici.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C. Do mísy vložte krůtí maso a přilijte 100 ml ledové vody. Přidejte cibuli, sušené bylinky, citronovou kůru, hořčici, česnek a vejce. Osolte, opepřete a promíchejte. Zahustěte strouhankou, ale jen tak, aby se daly tvarovat karbanátky – pokud dáte strouhanky příliš, karbanátky budou suché. Navlhčenýma rukama vytvarujte karbanátky, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a slabě potřete olejem.
Batáty nakrájejte na tenké klínky, čím tenčí, tím křupavější budou. Promíchejte je se 2 lžícemi oleje, lístky rozmarýnu a vločkovou solí. Rozložte je v jedné vrstvě na velký plech vyložený pečicím papírem nebo dobře vytřený olejem.
Oba plechy dejte do trouby, batáty dejte blíže ke zdroji tepla a pečte 30 minut – ke konci plechy prohoďte, aby se karbanátky opekly dozlatova. Pokud chcete, můžete karbanátky opéct také na oleji na pánvi, jsou pak ještě o něco šťavnatější.
Připravte majonézu. Česnek prolisujte do malé mističky, zalijte citronovou šťávou a nechte 10 minut macerovat. Do druhé misky dejte majonézu a podle chuti osolte. Přes sítko důkladně vymačkejte do majonézy citronovou šťávu ochucenou česnekem a promíchejte. Karbanátky podávejte s batátovými hranolky, česnekovou majonézou a libovolným zeleným salátem.
RECEPT NAVÍC
Rychlý zelený salát: Libovolný mix salátových lístků promíchejte se zálivkou, ideální je medovo-hořčičná vinaigrette. Na 4 lžíce olivového oleje dejte 1 lžíci citronové šťávy, 1–2 lžičky medu a 1 lžičku dijonské hořčice, osolte a opepřete podle chuti. Rozšlehejte společně metličkou, až se všechny přísady spojí, a těsně před podáváním promíchejte se salátovými lístky.