Krůtí karbanátky s batáty a česnekovou majonézou

Krůtí karbanátky s batáty a česnekovou majonézou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Krůtí karbanátky s batáty a česnekovou majonézou

4.5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3044 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 190 g
Tuky 213 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Majonéza sice nepatří mezi zdravé lahůdky, ale když si ji s mírou dáte v méně tučné a jemně česnekové verzi, sladké batáty vhodně doplní. Klasickou majonézu můžete také odlehčit přidáním jogurtu.

Suroviny

krůtí maso mleté 500 g
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
tymián sušený 1 ČL
oregano 1 ČL
sušené
citronová kůra
nastrouhaná z 1/2 citronu
hořčice dijonská 1 PL
česnek 1 stroužek
prolisovaný
vejce 1 ks
sůl 4 g
pepř
čerstvě mletý
strouhanka 2 PL
olivový olej
batáty 600 g
vydrhnuté
rozmarýn 2 ČL
čerstvé lístky
sůl vločková
salát
lístky k podávání
Na majonézu
česnek 3 stroužky
větší, oloupané
citronová štáva 2 ČL
majonéza 230 ml
light nebo klasické
sůl

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Do mísy vložte krůtí maso a přilijte 100 ml ledové vody. Přidejte cibuli, sušené bylinky, citronovou kůru, hořčici, česnek a vejce. Osolte, opepřete a promíchejte. Zahustěte strouhankou, ale jen tak, aby se daly tvarovat karbanátky – pokud dáte strouhanky příliš, karbanátky budou suché. Navlhčenýma rukama vytvarujte karbanátky, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a slabě potřete olejem.

2

Batáty nakrájejte na tenké klínky, čím tenčí, tím křupavější budou. Promíchejte je se 2 lžícemi oleje, lístky rozmarýnu a vločkovou solí. Rozložte je v jedné vrstvě na velký plech vyložený pečicím papírem nebo dobře vytřený olejem.

3

Oba plechy dejte do trouby, batáty dejte blíže ke zdroji tepla a pečte 30 minut –
ke konci plechy prohoďte, aby se karbanátky opekly dozlatova. Pokud chcete, můžete karbanátky opéct také na oleji na pánvi, jsou pak ještě o něco šťavnatější.

4

Připravte majonézu. Česnek prolisujte do malé mističky, zalijte citronovou šťávou a nechte 10 minut macerovat. Do druhé misky dejte majonézu a podle chuti osolte. Přes sítko důkladně vymačkejte do majonézy citronovou šťávu ochucenou česnekem a promíchejte. Karbanátky podávejte s batátovými hranolky, česnekovou majonézou a libovolným zeleným salátem.

RECEPT NAVÍC
Rychlý zelený salát: Libovolný mix salátových lístků promíchejte se zálivkou, ideální je medovo-hořčičná vinaigrette. Na 4 lžíce olivového oleje dejte 1 lžíci citronové šťávy, 1–2 lžičky medu a 1 lžičku dijonské hořčice, osolte a opepřete podle chuti. Rozšlehejte společně metličkou, až se všechny přísady spojí, a těsně před podáváním promíchejte se salátovými lístky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit