0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krůtí karbanátky s batáty a česnekovou majonézou

Krůtí karbanátky s batáty a česnekovou majonézou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Krůtí karbanátky s batáty a česnekovou majonézou

4.3 / 5. Počet hodnocení: 9
Do hodiny Velmi snadné Pro 5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3044 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 190 g
Tuky 213 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Majonéza sice nepatří mezi zdravé lahůdky, ale když si ji s mírou dáte v méně tučné a jemně česnekové verzi, sladké batáty vhodně doplní. Klasickou majonézu můžete také odlehčit přidáním jogurtu.

Suroviny

krůtí maso mleté 500 g
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
tymián sušený 1 ČL
oregano 1 ČL
sušené
citronová kůra
nastrouhaná z 1/2 citronu
hořčice dijonská 1 PL
česnek 1 stroužek
prolisovaný
vejce 1 ks
sůl 4 g
pepř
čerstvě mletý
strouhanka 2 PL
olivový olej
batáty 600 g
vydrhnuté
rozmarýn 2 ČL
čerstvé lístky
sůl vločková
salát
lístky k podávání
Na majonézu
česnek 3 stroužky
větší, oloupané
citronová štáva 2 ČL
majonéza 230 ml
light nebo klasické
sůl

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Do mísy vložte krůtí maso a přilijte 100 ml ledové vody. Přidejte cibuli, sušené bylinky, citronovou kůru, hořčici, česnek a vejce. Osolte, opepřete a promíchejte. Zahustěte strouhankou, ale jen tak, aby se daly tvarovat karbanátky – pokud dáte strouhanky příliš, karbanátky budou suché. Navlhčenýma rukama vytvarujte karbanátky, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a slabě potřete olejem.

2

Batáty nakrájejte na tenké klínky, čím tenčí, tím křupavější budou. Promíchejte je se 2 lžícemi oleje, lístky rozmarýnu a vločkovou solí. Rozložte je v jedné vrstvě na velký plech vyložený pečicím papírem nebo dobře vytřený olejem.

3

Oba plechy dejte do trouby, batáty dejte blíže ke zdroji tepla a pečte 30 minut –
ke konci plechy prohoďte, aby se karbanátky opekly dozlatova. Pokud chcete, můžete karbanátky opéct také na oleji na pánvi, jsou pak ještě o něco šťavnatější.

4

Připravte majonézu. Česnek prolisujte do malé mističky, zalijte citronovou šťávou a nechte 10 minut macerovat. Do druhé misky dejte majonézu a podle chuti osolte. Přes sítko důkladně vymačkejte do majonézy citronovou šťávu ochucenou česnekem a promíchejte. Karbanátky podávejte s batátovými hranolky, česnekovou majonézou a libovolným zeleným salátem.

RECEPT NAVÍC
Rychlý zelený salát: Libovolný mix salátových lístků promíchejte se zálivkou, ideální je medovo-hořčičná vinaigrette. Na 4 lžíce olivového oleje dejte 1 lžíci citronové šťávy, 1–2 lžičky medu a 1 lžičku dijonské hořčice, osolte a opepřete podle chuti. Rozšlehejte společně metličkou, až se všechny přísady spojí, a těsně před podáváním promíchejte se salátovými lístky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč