Vůči domácím karbanátkům je imunní málokdo. Stačí, aby zavoněly z kuchyně, a už se u dveří řadí fronta...
Suroviny
Postup
Do mísy dejte mleté maso. Přidejte vejce, cibuli, česnek, kečup, hořčici, majoránku a kořenicí směs. Nakonec postupně přisypávejte strouhanku. Můžete přidat i nadrobno nasekanou čerstvou petrželovou nať; krásně zvýrazní barvu i vůni.
Podle chuti osolte a opepřete (pokud chcete bezpečně ochutnat, vezměte kousek hmoty, vytvarujte z něj kuličku a usmažte ji nebo opečte) a všechny suroviny důkladně ručně prohněťte. Výsledkem by měla být hmota, ze které se dobře tvarují kuličky – ani moc řídká, ani moc tuhá.
Před další prací si navlhčete ruce. Tvarujte ploché bochánky menší než vaše dlaň a ne příliš silné.
Bochánky smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje nebo opékejte na menším množství oleje tak, aby měly dostatek prostoru. Hotové karbanátky dávejte na talíř vyložený papírovými utěrkami – odsají přebytečný tuk.
Mezitím uvařte brambory k podávání v osolené vodě (můžete do ní přidat kmín) a připravte salát. Na salát oslaďte vodu a dolaďte octem, solí a pepřem, popřípadě dalším cukrem. Promíchejte s okurkou.
Karbanátky podávejte s bramborami a okurkovým salátem, ozdobte bylinkami podle chuti. Můžete doplnit hořčicí, kečupem nebo i majonézou.
NĚCO NAVÍC
- Domácí kořenicí směs na mleté maso můžete namíchat z mletého kmínu, sušené cibule, sušeného česneku, mletého pepře, mletého nového koření, mleté pálivé papriky, mletého zázvoru a majoránky (nemusíte použít všechny uvedené druhy koření). Jednodušeji lze okořenit maso tymiánem, mletým novým kořením nebo nepálivou paprikou.
Vytvarované karbanátky lze zamrazit. Aby se neslepily, dejte je do mrazáku nejdřív na vhodném tácku a teprve potom je přesuňte do plastového sáčku.