0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Karbanátky s bramborami a okurkovým salátem

Karbanátky s bramborovou kaší
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Karbanátky s bramborami a okurkovým salátem

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2256 kcal
Bílkoviny 176 g
Sacharidy 60 g
Tuky 148 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vůči domácím karbanátkům je imunní málokdo. Stačí, aby zavoněly z kuchyně, a už se u dveří řadí fronta...

Suroviny

mleté maso (mix hovězího a vepřového) 750 g
buď 1:1 nebo převaha vepřového
vejce 1 ks
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 3 stroužky
2–3 stroužky podle chuti a velikosti, drcené
kečup ostrý 2 PL
nebo 2 lžíce kečupu + mletá pálivá paprika podle chuti
hořčice plnotučná 2 PL
majoránka (drhnutá) ½ PL
koření mleté maso 1 ČL
viz Něco navíc
strouhanka
na zahuštění
petrželka
nadrobno, podle chuti
sůl
pepř mletý
olej
na smažení či opékání
Na okurkový salát
voda 200 ml
studená
krupicový cukr 1 PL
ocet
obyčejný, podle chuti
sůl
pepř mletý
okurka 1 ks
oloupaná, nakrájená na velmi tenké plátky (na struhadle či mandolíně)
K podávání
brambory vařené
maštěné máslem s petrželkou
bylinky
lze použít i jedlé květy (my použili lichořeřišnici), podle chuti

Postup

1

Do mísy dejte mleté maso. Přidejte vejce, cibuli, česnek, kečup, hořčici, majoránku a kořenicí směs. Nakonec postupně přisypávejte strouhanku. Můžete přidat i nadrobno nasekanou čerstvou petrželovou nať; krásně zvýrazní barvu i vůni.

2

Podle chuti osolte a opepřete (pokud chcete bezpečně ochutnat, vezměte kousek hmoty, vytvarujte z něj kuličku a usmažte ji nebo opečte) a všechny suroviny důkladně ručně prohněťte. Výsledkem by měla být hmota, ze které se dobře tvarují kuličky – ani moc řídká, ani moc tuhá.

3

Před další prací si navlhčete ruce. Tvarujte ploché bochánky menší než vaše dlaň a ne příliš silné.

4

Bochánky smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje nebo opékejte na menším množství oleje tak, aby měly dostatek prostoru. Hotové karbanátky dávejte na talíř vyložený papírovými utěrkami – odsají přebytečný tuk.

5

Mezitím uvařte brambory k podávání v osolené vodě (můžete do ní přidat kmín) a připravte salát. Na salát oslaďte vodu a dolaďte octem, solí a pepřem, popřípadě dalším cukrem. Promíchejte s okurkou.

6

Karbanátky podávejte s bramborami a okurkovým salátem, ozdobte bylinkami podle chuti. Můžete doplnit hořčicí, kečupem nebo i majonézou.

NĚCO NAVÍC

  • Domácí kořenicí směs na mleté maso můžete namíchat z mletého kmínu, sušené cibule, sušeného česneku, mletého pepře, mletého nového koření, mleté pálivé papriky, mletého zázvoru a majoránky (nemusíte použít všechny uvedené druhy koření). Jednodušeji lze okořenit maso tymiánem, mletým novým kořením nebo nepálivou paprikou.
    Vytvarované karbanátky lze zamrazit. Aby se neslepily, dejte je do mrazáku nejdřív na vhodném tácku a teprve potom je přesuňte do plastového sáčku.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/8

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč