Karbanátky s bramborami a okurkovým salátem

Karbanátky s bramborami a okurkovým salátem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 215 kcal
Bílkoviny 5 g
Cukr 42 g
Tuky 2 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vůči domácím karbanátkům je imunní málokdo. Stačí, aby zavoněly z kuchyně, a už se u dveří řadí fronta...

Suroviny

750 g
směs mletého masa 1:1 - hovězí:vepřové / převaha vepřového
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 2 stroužek
drcené
kečup 2 PL
ostrý / 2 lžíce kečupu + mletá pálivá paprika podle chuti
hořčice plnotučná 2 PL
majoránka (drhnutá) 0.5 PL
1 ČL
kořenící směs na mleté maso (viz Něco navíc)
strouhanka
na zahuštění
petrželka
nadrobno, podle chuti
sůl
pepř
mletý
olej
na smažení či opékání
Na okurkový salát
200 ml
studená voda cca
krupicový cukr 1 PL
cca
ocet
obyčejný, podle chuti
sůl
pepř
mletý
okurka 1 ks
oloupaná, na velmi tenké plátky (struhadlo / mandolína)
K podávání
brambory vařené
maštěné máslem s petrželkou
bylinky
lze nahradit jedlými květy (my použili lichořeřišnici), podle chuti

1 Do mísy dejte mleté maso. Přidejte vejce, cibuli, česnek, kečup, hořčici, majoránku a kořenicí směs. Nakonec postupně přisypávejte strouhanku. Můžete přidat i nadrobno nasekanou čerstvou petrželovou nať; krásně zvýrazní barvu i vůni.

2 Podle chuti osolte a opepřete (pokud chcete bezpečně ochutnat, vezměte kousek hmoty, vytvarujte z něj kuličku a usmažte ji nebo opečte) a všechny suroviny důkladně ručně prohněťte. Výsledkem by měla být hmota, ze které se dobře tvarují kuličky – ani moc řídká, ani moc tuhá.

3 Před další prací si navlhčete ruce. Tvarujte ploché bochánky menší než vaše dlaň a ne příliš silné.

4 Bochánky smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje nebo opékejte na menším množství oleje tak, aby měly dostatek prostoru. Hotové karbanátky dávejte na talíř vyložený papírovými utěrkami – odsají přebytečný tuk.

5 Mezitím uvařte brambory k podávání v osolené vodě (můžete do ní přidat kmín) a připravte salát. Na salát oslaďte vodu a dolaďte octem, solí a pepřem, popřípadě dalším cukrem. Promíchejte s okurkou.

6 Karbanátky podávejte s bramborami a okurkovým salátem, ozdobte bylinkami podle chuti. Můžete doplnit hořčicí, kečupem nebo i majonézou.

NĚCO NAVÍC

  • Domácí kořenicí směs na mleté maso můžete namíchat z mletého kmínu, sušené cibule, sušeného česneku, mletého pepře, mletého nového koření, mleté pálivé papriky, mletého zázvoru a majoránky (nemusíte použít všechny uvedené druhy koření). Jednodušeji lze okořenit maso tymiánem, mletým novým kořením nebo nepálivou paprikou.
  • Vytvarované karbanátky lze zamrazit. Aby se neslepily, dejte je do mrazáku nejdřív na vhodném tácku a teprve potom je přesuňte do plastového sáčku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit