Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lilkový salát s pitou
Lilkový salát s pitou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Lilkový salát s pitou

5/5 Počet hodnocení: 3
Do 20 minut Snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1645 kcal
Bílkoviny 18 g
Sacharidy 107 g
Tuky 120 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečený lilek, granátová jablka i chlebové placky jsou hvězdami blízkovýchodních kuchyní – užijte si je v podobě neobvyklého salátu!

Suroviny

lilek 1 ks
na cca 1cm plátky
olivový olej 3 PL
sůl
nejlépe celozrnný
1 PL
melasa z granátových jablek (viz Něco navíc)
římský salát 1 ks
malá hlávka, natrhaná na nakrájená na kousky velikosti sousta, lze nahradit 2 saláty little gem
petrželka 1 svazek
lístky otrhané
máta 1 svazek
lístky otrhané
zrnka na ozdobení (nemusí být)
Na zálivku
1 PL
melasa z granátových jablek – lze nahradit 2 lžícemi prolisované dužiny granátového jablka (viz Něco navíc)
balzamikový ocet bílý 1 PL
lze nahradit bílým vinným octem
česnek ½ ČL
nadrobno nakrájený
čerstvá
olivový olej panenský 5 PL
koření sumah ½ ČL
neboli sumah, lze nahradit najemno nastrouhanou citronovou kůrou + trocha koření navíc na ozdobení
sůl ½ ČL

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Suroviny na zálivku protřepejte ve šroubovací sklenici či prošlehejte v misce a odložte.

2

Kolečka lilku potřete z obou stran olejem (budete potřebovat cca 2 lžíce) a položte je v jedné vrstvě k jedné straně plechu vyloženého pečicím papírem. Podle chuti osolte a pečte 10 minut, aby lilek začal měknout. Vytáhněte z trouby, obraťte lilek a na druhou stranu plechu nasypte natrhaný chléb pita promíchaný se zbývajícím olejem. Pečte zhruba dalších 10 minut, aby pita zkřupavěla a lilek hodně změkl a místy se ožehl dohněda. Pak ho potřete granátovou melasou.

3

Salát a bylinky promíchejte se zálivkou a rozdělte do misek nebo rozložte na servírovací talíř či mísu. Poklaďte opečeným lilkem a chlebem pita. Ozdobte sumahem či citronovou kůrou a popřípadě zrnky z granátového jablka.

NĚCO NAVÍC

Malá zrníčka obalená rudou dužinou není snadné z granátových jablek dostat, jde to ztuha a po akci je kuchyň zralá na kompletní vygruntování. Nám se osvědčilo jejich vylupování pod vodou: Připravte si velkou mísu s vodou. Granátové jablko příčně rozkrojte, polovinu řeznou stranou dolů ponořte do vody a prsty zrnka vylupujte. Zrnka klesnou ke dnu a nejedlé bílé obaly zůstanou na hladině. A žádná šťáva nestříká okolo!
Nemáte-li po ruce granátové jablko a granátovou melasu, můžete je nahradit nakládanými brusinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/8

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...