Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lilkový salát s pitou
Lilkový salát s pitou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Lilkový salát s pitou

5/5 Počet hodnocení: 3
Do 20 minut Snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1645 kcal
Bílkoviny 18 g
Sacharidy 107 g
Tuky 120 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečený lilek, granátová jablka i chlebové placky jsou hvězdami blízkovýchodních kuchyní – užijte si je v podobě neobvyklého salátu!

Suroviny

lilek 1 ks
na cca 1cm plátky
olivový olej 3 PL
sůl
nejlépe celozrnný
1 PL
melasa z granátových jablek (viz Něco navíc)
římský salát 1 ks
malá hlávka, natrhaná na nakrájená na kousky velikosti sousta, lze nahradit 2 saláty little gem
petrželka 1 svazek
lístky otrhané
máta 1 svazek
lístky otrhané
zrnka na ozdobení (nemusí být)
Na zálivku
1 PL
melasa z granátových jablek – lze nahradit 2 lžícemi prolisované dužiny granátového jablka (viz Něco navíc)
balzamikový ocet bílý 1 PL
lze nahradit bílým vinným octem
česnek ½ ČL
nadrobno nakrájený
čerstvá
olivový olej panenský 5 PL
koření sumah ½ ČL
neboli sumah, lze nahradit najemno nastrouhanou citronovou kůrou + trocha koření navíc na ozdobení
sůl ½ ČL

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Suroviny na zálivku protřepejte ve šroubovací sklenici či prošlehejte v misce a odložte.

2

Kolečka lilku potřete z obou stran olejem (budete potřebovat cca 2 lžíce) a položte je v jedné vrstvě k jedné straně plechu vyloženého pečicím papírem. Podle chuti osolte a pečte 10 minut, aby lilek začal měknout. Vytáhněte z trouby, obraťte lilek a na druhou stranu plechu nasypte natrhaný chléb pita promíchaný se zbývajícím olejem. Pečte zhruba dalších 10 minut, aby pita zkřupavěla a lilek hodně změkl a místy se ožehl dohněda. Pak ho potřete granátovou melasou.

3

Salát a bylinky promíchejte se zálivkou a rozdělte do misek nebo rozložte na servírovací talíř či mísu. Poklaďte opečeným lilkem a chlebem pita. Ozdobte sumahem či citronovou kůrou a popřípadě zrnky z granátového jablka.

NĚCO NAVÍC

Malá zrníčka obalená rudou dužinou není snadné z granátových jablek dostat, jde to ztuha a po akci je kuchyň zralá na kompletní vygruntování. Nám se osvědčilo jejich vylupování pod vodou: Připravte si velkou mísu s vodou. Granátové jablko příčně rozkrojte, polovinu řeznou stranou dolů ponořte do vody a prsty zrnka vylupujte. Zrnka klesnou ke dnu a nejedlé bílé obaly zůstanou na hladině. A žádná šťáva nestříká okolo!
Nemáte-li po ruce granátové jablko a granátovou melasu, můžete je nahradit nakládanými brusinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/8

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč