Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Lilkový salát s pitou

Pečený lilek, granátová jablka i chlebové placky jsou hvězdami blízkovýchodních kuchyní – užijte si je v podobě neobvyklého salátu!

Vydání: 2019/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 3–4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT20M
Pečení 0:20
Salát

Ingredience

    • 1 lilek, nakrájený na cca 1cm plátky
    • 3 lžíce olivového oleje
    • sůl
    • 2 placky chleba pita, nejlépe celozrnného
    • 1 lžíce melasy z granátových jablek (viz Něco navíc)
    • 1 malá hlávka římského salátu nebo 2 saláty Little Gem, natrhané či nakrájené na kousky velikosti sousta
    • lístky z velkého svazku hladkolisté petrželky
    • lístky z velkého svazku máty
    • zrnka z granátového jablka na ozdobení (nemusí být)

    NA ZÁLIVKU

    • 1 lžíce melasy z granátových jablek nebo 2 lžíce prolisované dužiny od zrnek z granátového jablka (viz Něco navíc)
    • 1 lžíce bílého balzamikového nebo bílého vinného octa
    • 1/2 lžičky nadrobno nakrájeného česneku
    • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
    • cca 5 lžic panenského olivového oleje
    • 1/2 lžičky koření sumah (lze nahradit najemno nastrouhanou citronovou kůrou) + navíc na ozdobení
    • 1/2 lžičky soli

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200°C. Suroviny na zálivku protřepejte ve šroubovací sklenici či prošlehejte v misce a odložte.

Kolečka lilku potřete z obou stran olejem (budete potřebovat cca 2 lžíce) a položte je v jedné vrstvě k jedné straně plechu vyloženého pečicím papírem. Podle chuti osolte a pečte 10 minut, aby lilek začal měknout. Vytáhněte z trouby, obraťte lilek a na druhou stranu plechu nasypte natrhaný chléb pita promíchaný se zbývajícím olejem. Pečte zhruba dalších 10 minut, aby pita zkřupavěla a lilek hodně změkl a místy se ožehl dohněda. Pak ho potřete granátovou melasou.

3 Salát a bylinky promíchejte se zálivkou a rozdělte do misek nebo rozložte na servírovací talíř či mísu. Poklaďte opečeným lilkem a chlebem pita. Ozdobte sumahem či citronovou kůrou a popřípadě zrnky z granátového jablka.

NĚCO NAVÍC

  • Malá zrníčka obalená rudou dužinou není snadné z granátových jablek dostat, jde to ztuha a po akci je kuchyň zralá na kompletní vygruntování. Nám se osvědčilo jejich vylupování pod vodou: Připravte si velkou mísu s vodou. Granátové jablko příčně rozkrojte, polovinu řeznou stranou dolů ponořte do vody a prsty zrnka vylupujte. Zrnka klesnou ke dnu a nejedlé bílé obaly zůstanou na hladině. A žádná šťáva nestříká okolo!
  • Nemáte-li po ruce granátové jablko a granátovou melasu, můžete je nahradit nakládanými brusinkami.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Chlazená polévka z kukuřice, paprik a rajčat

Těstoviny s lilkem a kouřovou omáčkou

Vepřová kotleta s kukuřicí à la Mexiko a zlatou BBQ omáčkou

Nachos s kukuřicí

REKLAMA

Přidat komentář