Lilkový salát s pitou

Lilkový salát s pitou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1699 kcal
Bílkoviny 18 g
Cukr 109 g
Tuky 120 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečený lilek, granátová jablka i chlebové placky jsou hvězdami blízkovýchodních kuchyní – užijte si je v podobě neobvyklého salátu!

Suroviny

lilek 1 ks
na cca 1cm plátky
olivový olej 3 PL
sůl
pita 2
nejlépe celozrnný
1 PL
melasa z granátových jablek (viz Něco navíc)
římský salát 1
malá, lze nahradit 2 saláty little gem, na kousky velikosti sousta
máta svazek
velký, lístky
zrnka granátového jablka na ozdobu (nemusí být)
Na zálivku
1 PL
melasa z granátových jablek lze nahradit 2 lžícemi prolisované dužiny granátového jablka (viz Něco navíc)
balzamikový ocet 1 PL
bílý, lze nahradit bílým vinným octem
česnek 0.5 ČL
nadrobno
citronová štáva 1 PL
čerstvá
olivový olej 5 PL
panenský, cca
0.5 ČL
koření sumah lze nahradit najemno nastrouhanou citronovou kůrou + na ozdobu
sůl 0.5 ČL

1 Troubu předehřejte na 200°C. Suroviny na zálivku protřepejte ve šroubovací sklenici či prošlehejte v misce a odložte.

Kolečka lilku potřete z obou stran olejem (budete potřebovat cca 2 lžíce) a položte je v jedné vrstvě k jedné straně plechu vyloženého pečicím papírem. Podle chuti osolte a pečte 10 minut, aby lilek začal měknout. Vytáhněte z trouby, obraťte lilek a na druhou stranu plechu nasypte natrhaný chléb pita promíchaný se zbývajícím olejem. Pečte zhruba dalších 10 minut, aby pita zkřupavěla a lilek hodně změkl a místy se ožehl dohněda. Pak ho potřete granátovou melasou.

3 Salát a bylinky promíchejte se zálivkou a rozdělte do misek nebo rozložte na servírovací talíř či mísu. Poklaďte opečeným lilkem a chlebem pita. Ozdobte sumahem či citronovou kůrou a popřípadě zrnky z granátového jablka.

NĚCO NAVÍC

  • Malá zrníčka obalená rudou dužinou není snadné z granátových jablek dostat, jde to ztuha a po akci je kuchyň zralá na kompletní vygruntování. Nám se osvědčilo jejich vylupování pod vodou: Připravte si velkou mísu s vodou. Granátové jablko příčně rozkrojte, polovinu řeznou stranou dolů ponořte do vody a prsty zrnka vylupujte. Zrnka klesnou ke dnu a nejedlé bílé obaly zůstanou na hladině. A žádná šťáva nestříká okolo!
  • Nemáte-li po ruce granátové jablko a granátovou melasu, můžete je nahradit nakládanými brusinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit