Pečený lilek, granátová jablka i chlebové placky jsou hvězdami blízkovýchodních kuchyní – užijte si je v podobě neobvyklého salátu!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200°C. Suroviny na zálivku protřepejte ve šroubovací sklenici či prošlehejte v misce a odložte.
Kolečka lilku potřete z obou stran olejem (budete potřebovat cca 2 lžíce) a položte je v jedné vrstvě k jedné straně plechu vyloženého pečicím papírem. Podle chuti osolte a pečte 10 minut, aby lilek začal měknout. Vytáhněte z trouby, obraťte lilek a na druhou stranu plechu nasypte natrhaný chléb pita promíchaný se zbývajícím olejem. Pečte zhruba dalších 10 minut, aby pita zkřupavěla a lilek hodně změkl a místy se ožehl dohněda. Pak ho potřete granátovou melasou.
Salát a bylinky promíchejte se zálivkou a rozdělte do misek nebo rozložte na servírovací talíř či mísu. Poklaďte opečeným lilkem a chlebem pita. Ozdobte sumahem či citronovou kůrou a popřípadě zrnky z granátového jablka.
NĚCO NAVÍC
Malá zrníčka obalená rudou dužinou není snadné z granátových jablek dostat, jde to ztuha a po akci je kuchyň zralá na kompletní vygruntování. Nám se osvědčilo jejich vylupování pod vodou: Připravte si velkou mísu s vodou. Granátové jablko příčně rozkrojte, polovinu řeznou stranou dolů ponořte do vody a prsty zrnka vylupujte. Zrnka klesnou ke dnu a nejedlé bílé obaly zůstanou na hladině. A žádná šťáva nestříká okolo!Nemáte-li po ruce granátové jablko a granátovou melasu, můžete je nahradit nakládanými brusinkami.