Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3700 kcal
Bílkoviny 150 g
Sacharidy 196 g
Tuky 275 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Počet porcí je v tomhle případě relativní pojem – záleží totiž na tom, jestli se nachos chystáte podávat jako součást pohoštění na party, nebo jako rychlou a sytou večeři, a také na tom, jestli dokážete s jedením v nejlepším přestat. Recept vychází z mexické pouliční kuchyně, ale vystačí si se surovinami, které jsou u nás běžně k dostání.

Suroviny

celé klasy cukrové kukuřice
řepkový olej 2 PL
nebo jiný rostlinný
majonéza 2 PL
nachos 1 ks
velký sáček tortillových lupínků (tortilla chips) - nám chutnají ty z Marks & Spencer
čedar 400 g
nebarvený, vyzrálý, nastrouhaný
škrob 1 PL
kukuřičný
stačí i 30%
mléko 125 ml
česnek 1 stroužek
nadrobno
rozdrobený
mírně zředěná s vodou
paprika mletá uzená pálivá 1 špetka
koriandr čerstvý 1 svazek
nakrájený nahrubo nebo natrhaný na menší snítky
na klínky

1 Troubu předehřejte na 180°C. Kukuřici opečte na oleji v pánvi na silném ohni nebo na grilovací pánvi či na grilu, aby zezlátla nebo mírně zhnědla. Pak ji nechte trochu zchladnout a ořežte ji z klasů. Pěkné kusy se spojenými zrny odložte stranou. Zbývající zrna promíchejte v misce s majonézou a odložte stranou.

2 Tortillové lupínky rozprostřete po plechu a vložte do trouby. Pečte asi 10 minut, aby mírně (!) zhnědly.

3 Mezitím do žáruvzdorné misky nad studenou vodní lázní (rendlíkem s cca 3 cm vody – miska se nesmí dotýkat hladiny) nasypte sýr, vmíchejte do něj škrob, vlijte smetanu a mléko, vsypte česnek. Pak teprve přiveďte vodu v rendlíku k varu a jemně prohřívejte obsah misky za občasného míchání, aby vznikla hladká omáčka. Pokud se vám omáčku nepodaří uvařit hladkou podle vašich představ, nakonec ji promixujte.

4 Rozpečené lupínky nasypte na servírovací talíř či do jiné vhodné nádoby a zalijte sýrovou omáčkou. Navrch dejte kukuřici smíchanou s majonézou i odložené kousky. Posypte balkánským sýrem, pokapejte zakysanou smetanou, poprašte uzenou paprikou, posypte koriandrem, pokapejte trochou limetové šťávy a ihned podávejte s klínky limety.

NĚCO NAVÍC
Jestli nedáte bez masa ani ránu, můžete nachos doplnit natrhaným grilovaným kuřetem nebo zbylým pečeným či grilovaným vepřovým i hovězím masem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/8

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč