Počet porcí je v tomhle případě relativní pojem – záleží totiž na tom, jestli se nachos chystáte podávat jako součást pohoštění na party, nebo jako rychlou a sytou večeři, a také na tom, jestli dokážete s jedením v nejlepším přestat. Recept vychází z mexické pouliční kuchyně, ale vystačí si se surovinami, které jsou u nás běžně k dostání.
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 180°C. Kukuřici opečte na oleji v pánvi na silném ohni nebo na grilovací pánvi či na grilu, aby zezlátla nebo mírně zhnědla. Pak ji nechte trochu zchladnout a ořežte ji z klasů. Pěkné kusy se spojenými zrny odložte stranou. Zbývající zrna promíchejte v misce s majonézou a odložte stranou.
2 Tortillové lupínky rozprostřete po plechu a vložte do trouby. Pečte asi 10 minut, aby mírně (!) zhnědly.
3 Mezitím do žáruvzdorné misky nad studenou vodní lázní (rendlíkem s cca 3 cm vody – miska se nesmí dotýkat hladiny) nasypte sýr, vmíchejte do něj škrob, vlijte smetanu a mléko, vsypte česnek. Pak teprve přiveďte vodu v rendlíku k varu a jemně prohřívejte obsah misky za občasného míchání, aby vznikla hladká omáčka. Pokud se vám omáčku nepodaří uvařit hladkou podle vašich představ, nakonec ji promixujte.
4 Rozpečené lupínky nasypte na servírovací talíř či do jiné vhodné nádoby a zalijte sýrovou omáčkou. Navrch dejte kukuřici smíchanou s majonézou i odložené kousky. Posypte balkánským sýrem, pokapejte zakysanou smetanou, poprašte uzenou paprikou, posypte koriandrem, pokapejte trochou limetové šťávy a ihned podávejte s klínky limety.
NĚCO NAVÍC
Jestli nedáte bez masa ani ránu, můžete nachos doplnit natrhaným grilovaným kuřetem nebo zbylým pečeným či grilovaným vepřovým i hovězím masem.