Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nachos s kukuřicí

Počet porcí je v tomhle případě relativní pojem – záleží totiž na tom, jestli se nachos chystáte podávat jako součást pohoštění na party, nebo jako rychlou a sytou večeři, a také na tom, jestli dokážete s jedením v nejlepším přestat. Recept vychází z mexické pouliční kuchyně, ale vystačí si se surovinami, které jsou u nás běžně k dostání.

Vydání: 2019/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6–8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT15M
Vaření 0:15
Chuťovka

Ingredience

    • 4–5 klasů cukrové kukuřice
    • 2 lžíce rostlinného oleje, ideálně řepkového
    • 2 lžíce majonézy
    • velký sáček tortillových lupínků (tortilla chips) – nám chutnají ty z Marks&Spencer
    • 400 g nebarveného vyzrálého čedaru, nastrouhaného
    • 1 lžíce kukuřičného škrobu
    • 125 ml smetany ke šlehání (stačí i 30%)
    • 125ml mléka
    • 1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno 
    • cca 100 g balkánského sýra, rozdrobeného
    • 2 lžíce zakysané smetany, mírně zředěné vodou
    • špetka mleté uzené pálivé papriky 
    • 1 malý svazek koriandru, nakrájený nahrubo či natrhaný na menší snítky 
    • 1 limeta, nakrájená na klínky
     

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Kukuřici opečte na oleji v pánvi na silném ohni nebo na grilovací pánvi či na grilu, aby zezlátla nebo mírně zhnědla. Pak ji nechte trochu zchladnout a ořežte ji z klasů. Pěkné kusy se spojenými zrny odložte stranou. Zbývající zrna promíchejte v misce s majonézou a odložte stranou.

2 Tortillové lupínky rozprostřete po plechu a vložte do trouby. Pečte asi 10 minut, aby mírně (!) zhnědly.

3 Mezitím do žáruvzdorné misky nad studenou vodní lázní (rendlíkem s cca 3 cm vody – miska se nesmí dotýkat hladiny) nasypte sýr, vmíchejte do něj škrob, vlijte smetanu a mléko, vsypte česnek. Pak teprve přiveďte vodu v rendlíku k varu a jemně prohřívejte obsah misky za občasného míchání, aby vznikla hladká omáčka. Pokud se vám omáčku nepodaří uvařit hladkou podle vašich představ, nakonec ji promixujte.

4 Rozpečené lupínky nasypte na servírovací talíř či do jiné vhodné nádoby a zalijte sýrovou omáčkou. Navrch dejte kukuřici smíchanou s majonézou i odložené kousky. Posypte balkánským sýrem, pokapejte zakysanou smetanou, poprašte uzenou paprikou, posypte koriandrem, pokapejte trochou limetové šťávy a ihned podávejte s klínky limety.

NĚCO NAVÍC
Jestli nedáte bez masa ani ránu, můžete nachos doplnit natrhaným grilovaným kuřetem nebo zbylým pečeným či grilovaným vepřovým i hovězím masem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Lilkový salát s pitou

Chlazená polévka z kukuřice, paprik a rajčat

Těstoviny s lilkem a kouřovou omáčkou

Vepřová kotleta s kukuřicí à la Mexiko a zlatou BBQ omáčkou

REKLAMA

Přidat komentář