Počet porcí je v tomhle případě relativní pojem – záleží totiž na tom, jestli se nachos chystáte podávat jako součást pohoštění na party, nebo jako rychlou a sytou večeři, a také na tom, jestli dokážete s jedením v nejlepším přestat. Recept vychází z mexické pouliční kuchyně, ale vystačí si se surovinami, které jsou u nás běžně k dostání.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Kukuřici opečte na oleji v pánvi na silném ohni nebo na grilovací pánvi či na grilu, aby zezlátla nebo mírně zhnědla. Pak ji nechte trochu zchladnout a ořežte ji z klasů. Pěkné kusy se spojenými zrny odložte stranou. Zbývající zrna promíchejte v misce s majonézou a odložte stranou.
Tortillové lupínky rozprostřete po plechu a vložte do trouby. Pečte asi 10 minut, aby mírně (!) zhnědly.
Mezitím do žáruvzdorné misky nad studenou vodní lázní (rendlíkem s cca 3 cm vody – miska se nesmí dotýkat hladiny) nasypte sýr, vmíchejte do něj škrob, vlijte smetanu a mléko, vsypte česnek. Pak teprve přiveďte vodu v rendlíku k varu a jemně prohřívejte obsah misky za občasného míchání, aby vznikla hladká omáčka. Pokud se vám omáčku nepodaří uvařit hladkou podle vašich představ, nakonec ji promixujte.
Rozpečené lupínky nasypte na servírovací talíř či do jiné vhodné nádoby a zalijte sýrovou omáčkou. Navrch dejte kukuřici smíchanou s majonézou i odložené kousky. Posypte balkánským sýrem, pokapejte zakysanou smetanou, poprašte uzenou paprikou, posypte koriandrem, pokapejte trochou limetové šťávy a ihned podávejte s klínky limety.
NĚCO NAVÍC
Jestli nedáte bez masa ani ránu, můžete nachos doplnit natrhaným grilovaným kuřetem nebo zbylým pečeným či grilovaným vepřovým i hovězím masem.