Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3700 kcal
Bílkoviny 150 g
Sacharidy 196 g
Tuky 275 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Počet porcí je v tomhle případě relativní pojem – záleží totiž na tom, jestli se nachos chystáte podávat jako součást pohoštění na party, nebo jako rychlou a sytou večeři, a také na tom, jestli dokážete s jedením v nejlepším přestat. Recept vychází z mexické pouliční kuchyně, ale vystačí si se surovinami, které jsou u nás běžně k dostání.

Suroviny

celé klasy cukrové kukuřice
řepkový olej 2 PL
nebo jiný rostlinný
majonéza 2 PL
nachos 1 ks
velký sáček tortillových lupínků (tortilla chips) - nám chutnají ty z Marks & Spencer
čedar 400 g
nebarvený, vyzrálý, nastrouhaný
škrob 1 PL
kukuřičný
stačí i 30%
mléko 125 ml
česnek 1 stroužek
nadrobno
rozdrobený
mírně zředěná s vodou
paprika mletá uzená pálivá 1 špetka
koriandr čerstvý 1 svazek
nakrájený nahrubo nebo natrhaný na menší snítky
na klínky

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Kukuřici opečte na oleji v pánvi na silném ohni nebo na grilovací pánvi či na grilu, aby zezlátla nebo mírně zhnědla. Pak ji nechte trochu zchladnout a ořežte ji z klasů. Pěkné kusy se spojenými zrny odložte stranou. Zbývající zrna promíchejte v misce s majonézou a odložte stranou.

2

Tortillové lupínky rozprostřete po plechu a vložte do trouby. Pečte asi 10 minut, aby mírně (!) zhnědly.

3

Mezitím do žáruvzdorné misky nad studenou vodní lázní (rendlíkem s cca 3 cm vody – miska se nesmí dotýkat hladiny) nasypte sýr, vmíchejte do něj škrob, vlijte smetanu a mléko, vsypte česnek. Pak teprve přiveďte vodu v rendlíku k varu a jemně prohřívejte obsah misky za občasného míchání, aby vznikla hladká omáčka. Pokud se vám omáčku nepodaří uvařit hladkou podle vašich představ, nakonec ji promixujte.

4

Rozpečené lupínky nasypte na servírovací talíř či do jiné vhodné nádoby a zalijte sýrovou omáčkou. Navrch dejte kukuřici smíchanou s majonézou i odložené kousky. Posypte balkánským sýrem, pokapejte zakysanou smetanou, poprašte uzenou paprikou, posypte koriandrem, pokapejte trochou limetové šťávy a ihned podávejte s klínky limety.

NĚCO NAVÍC
Jestli nedáte bez masa ani ránu, můžete nachos doplnit natrhaným grilovaným kuřetem nebo zbylým pečeným či grilovaným vepřovým i hovězím masem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/8

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...