Lilky a těstoviny vysloveně vybízejí ke kulinární výpravě do Středomoří. Téhle cesty rozhodně litovat nebudete!
Suroviny
Postup
V rendlíku na středním ohni rozehřejte olivový olej a vsypte cibuli. Opékejte doměkka asi 7 minut. Vlijte drcená rajčata a promíchejte, odstavte a rozmixujte dohladka. Pak vraťte do vypláchnutého rendlíku, přidejte med podle chuti a koření a za občasného promíchání vařte asi 10 minut. Osolte podle chuti. Udržujte teplé.
Rozehřejte grilovací pánev na středním ohni nebo kontaktní či venkovní gril. Lilek pokropte olejem a posypte vločkovou solí. Pak ho opékejte z každé strany asi 2 minuty (největší kolečka položte na nejteplejší místo), aby změkl a získal ožehnuté proužky – pozor, nespalte ho. Sundejte je z grilu a odložte stranou.
Lasagnové pláty uvařte podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě a sceďte.
Mezitím připravte pesto. Všechny suroviny rozsekejte v mixéru na hrubost či jemnost, která vám vyhovuje. Podle chuti osolte.
Scezené těstoviny promíchejte s velkorysou dávkou omáčky a opečeným lilkem. Ihned podávejte, doplněné pestem a parmazánem.