Těstoviny s lilkem a kouřovou omáčkou

Těstoviny s lilkem a kouřovou omáčkou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2039 kcal
Bílkoviny 8 g
Cukr 39 g
Tuky 190 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lilky a těstoviny vysloveně vybízejí ke kulinární výpravě do Středomoří. Téhle cesty rozhodně litovat nebudete!

Suroviny

lilek 1 ks
malý, na cca 6mm kolečka
olivový olej 3 PL
vločková sůl
4 porce
lasagně chlazené, na silné pruhy
parmazán
najemno, k podávání
Na omáčku
olivový olej 4 PL
cibule 1 ks
velká, nahrubo
2 g
konzerva drcených rajčat
med 1 PL
nebo podle chuti
skořice 0.5 ČL
mletá
0.5 ČL
uzená paprika
sůl
Na pesto
česnek 2 stroužek
bazalka svazek
velký, lístky
vlašské ořechy 2 hrst
citronová štáva 4 PL
čerstvá
olivový olej 5 PL
panenský

1 V rendlíku na středním ohni rozehřejte olivový olej a vsypte cibuli. Opékejte doměkka asi 7 minut. Vlijte drcená rajčata a promíchejte, odstavte a rozmixujte dohladka. Pak vraťte do vypláchnutého rendlíku, přidejte med podle chuti a koření a za občasného promíchání vařte asi 10 minut. Osolte podle chuti. Udržujte teplé.

2 Rozehřejte grilovací pánev na středním ohni nebo kontaktní či venkovní gril. Lilek pokropte olejem a posypte vločkovou solí. Pak ho opékejte z každé strany asi 2 minuty (největší kolečka položte na nejteplejší místo), aby změkl a získal ožehnuté proužky – pozor, nespalte ho. Sundejte je z grilu a odložte stranou.

3 Lasagnové pláty uvařte podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě a sceďte.

4 Mezitím připravte pesto. Všechny suroviny rozsekejte v mixéru na hrubost či jemnost, která vám vyhovuje. Podle chuti osolte.

5 Scezené těstoviny promíchejte s velkorysou dávkou omáčky a opečeným lilkem. Ihned podávejte, doplněné pestem a parmazánem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...

Obchod Apetit