
Chlebová placka s ořechy, hruškami a gorgonzolou
Kombinace gorgonzoly, hrušek a ořechů skvěle funguje kdekoli – od salátů přes sendviče až po chléb, který je skvělý horký stejně jako studený.
Ingredience
- 2 hrušky, přepůlené, zbavené jádřinců a nakrájené na tenké klínky
- 15 jader vlašských ořechů, nasekaných nahrubo
- 150 g gorgonzoly dolce (bez kůrky a nakrájené na kostičky)
- fíkový džem nebo čatní k podávání
- 300 g hladké mouky + na podsypání
- 1 lžička krupicového cukru
- 1 lžička vločkové soli
- 7 g instantního droždí
- 1 lžíce bílého jogurtu
- olivový olej podle potřeby
- 175 ml vlažné vody
NA CHLEBOVÉ TĚSTO
Příprava jídla
1 Na chlebové těsto promíchejte v míse mouku, cukr, sůl a droždí. Přidejte jogurt, lžíci olivového oleje, vlažnou vodu a nejlépe v robotu s hnětacím hákem vypracujte pevné hladké těsto. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout, aby těsto zdvojnásobilo objem.
2 Troubu předehřejte na 220°C. Těsto dejte na pomoučněný vál, vyválejte z něj obdélník o hranách zhruba 25 x 35 cm a přeneste jej na olejem vymazaný plech. Shora štědře potřete olejem, poklaďte klínky hrušek a kousky ořechů a lehce je zatlačte do těsta. Posypte gorgonzolou a pečte 15–20 minut dozlatova. Podávejte zakápnuté olivovým olejem, s fíkovým džemem nebo čatní.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář