Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty s gorgonzolou

Gorgonzola je sýr s modrou plísní či modrý sýr, který pochází ze stejnojmenné italské vesnice v Lombardii. Jedná se o plnotučný sýr s krémovou a vláčnou strukturou, který se očkuje ušlechtilou plísní z rodu Penicillinum.

 

Má velmi typickou chutí a nezaměnitelnou vůni, nejznámějšími druhy jsou gorgonzola dolce (sladká) a gorgonzola piccante (pikantní), které se liší právě svou ostrostí. Hodí se do omáček, na polentu, na těstoviny, skvěle chutná s gnocchi. Použít ji můžete do quiche či jiného slaného pečiva. Skvěle chutná také jen tak s pečivem a sklenkou vína.

...

 

  • Ve středověku se gorgonzola často používala k léčení různých zažívacích potíží. Věřilo se například, že napomáhá ke správnému fungování střev a také, kdo ji jedl pravidelně, žil prý déle.
  • Gorgonzola je totiž velmi bohatá na minerální látky a vitamíny
  • Do stejné kategorie sýrů patří také česká niva nebo roquefort či stilton.

Celý popis