Chlebová placka s ořechy, hruškami a gorgonzolou

Chlebová placka s ořechy, hruškami a gorgonzolou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11831 kcal
Bílkoviny 293 g
Sacharidy 527 g
Tuky 962 g
Vláknina 135 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kombinace gorgonzoly, hrušek a ořechů skvěle funguje kdekoli – od salátů přes sendviče až po chléb, který je skvělý horký stejně jako studený.

Suroviny

hrušky 2 ks
přepůlené, zbavené jádřinců a nakrájené na tenké klínky
vlašské ořechy 15 ks
nasekaných nahrubo
gorgonzola 150 g
dolce (bez kůrky a nakrájené na kostičky)
fíkový džem
nebo čatní k podávání
Na chlebové těsto
mouka pšeničná hladká 300 g
a trocha na podsypání
krupicový cukr 1 ČL
sůl 1 ČL
vločková
droždí 7 g
instantní
jogurt bílý 1 PL
olivový olej
podle potřeby
voda 175 ml
vlažná

Na chlebové těsto promíchejte v míse mouku, cukr, sůl a droždí. Přidejte jogurt, lžíci olivového oleje, vlažnou vodu a nejlépe v robotu s hnětacím hákem vypracujte pevné hladké těsto. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout, aby těsto zdvojnásobilo objem.

2 Troubu předehřejte na 220°C. Těsto dejte na pomoučněný vál, vyválejte z něj obdélník o hranách zhruba 25 x 35 cm a přeneste jej na olejem vymazaný plech. Shora štědře potřete olejem, poklaďte klínky hrušek a kousky ořechů a lehce je zatlačte do těsta. Posypte gorgonzolou a pečte 15–20 minut dozlatova. Podávejte zakápnuté olivovým olejem, s fíkovým džemem nebo čatní.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/8

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit