Citronovo-borůvkové řezy

Citronovo-borůvkové řezy

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4107 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 603 g
Tuky 133 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Borůvky konečně dozrávají a my pro vás máme lahodný a jednoduchý dezert, ve kterém nádherně vyniknou.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 165 g
máslo 100 g
krupicový cukr 50 g
mléko 1 PL
Na citronovo-borůvkovou vrstvu
borůvky 150 g
krupicový cukr 330 g
citron 4 ks
kůra najemno nastrouhaná, šťáva vymačkaná
vejce 4 ks
prošlehaná
mouka pšeničná hladká 125 g

1 Troubu předehřejte na 190°C. Hranatou formu o straně 22 cm vyložte pečicím papírem tak, aby okraje papíru přesahovaly.

2 Mouku a máslo rozsekejte v robotu na jemnou drobenku, přidejte cukr a pulzy promíchejte, přilijte mléko a pulzy promíchejte, jen aby směs začala držet pohro- madě. Přesypte do formy a spodní stranou lžíce urovnejte a upěchujte. Dejte do trouby a pečte 20 minut dozlatova, pak vyndejte a troubu stáhněte na 180°C.

3 Borůvky rozmixujte na pyré a protřete sítem (nemusíte, pokud vám nevadí zrníčka). Dejte do pánve, přisypte 30 g cukru a zvolna vařte, aby se cukr rozpustil, poté zvyšte plamen a vařte 3–4 minuty do zhoustnutí. Částí borůvkového pyré lehce potřete předpečený základ.

4 Citronovou kůru a šťávu vyšlehejte s vejci a zbylým cukrem do pěny, poté zašlehejte mouku. Směs vlijte na základ a pokapejte zbylým borůvkovým pyré. Pečte 20–25 minut, vyndejte a nechte zcela vychladnout, pak vyjměte z formy a nakrájejte na řezy.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit