Citronovo-rozmarýnové sušenky

Citronovo-rozmarýnové sušenky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 (21)
Do hodiny Velmi snadné Na 2 menší plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3854 kcal
Bílkoviny 61 g
Cukr 365 g
Tuky 229 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Víte, co zmizelo při focení v redakci nejdřív? Tyhle sušenky! A víte proč? Protože jsou fakt božské. A přidat do těsta špetku soli byl geniální tah!

Suroviny

máslo 225 g
změklé
krupicový cukr 150 g
citronová kůra 1 PL
jemně strouhaná
citronová štáva 1 PL
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka vyškrábnutá
žloutek 1 ks
nebo 1 malé vejce
mouka pšeničná hladká 300 g
280–300 g, podle potřeby
sůl 0.75 ČL
rozmarýn 1 PL
čerstvý, nasekaný najemno
krystalový cukr
hrubý, na obalení (nemusí být)

1 Máslo a cukr vyšlehejte pomocí robotu do nadýchané pěny. Vmíchejte citronovou kůru, šťávu, vanilku a žloutek (vejce).

2 Mouku prosejte přes jemné síto a vmíchejte do ní sůl a rozmarýn. Robot opět zapněte – na malé obrátky – a k máslové směsi postupně přidávejte ochucenou mouku a míchejte, dokud se z těsta nezačne tvořit koule.

3 Těsto rozdělte na poloviny a z každé rukama vytvořte váleček o průměru 4cm. Váleček těsta důkladně obalte v cukru, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu do mrazáku.

4 Troubu předehřejte na 180°C. Plech vyložte papírem na pečení.

5 Těsto vyndejte z mrazáku, vybalte z fólie a nakrájejte na 0,5cm silná kolečka a skládejte je na plech vedle sebe, ale nechávejte mezi nimi dostatečné rozestupy (alespoň 2–3 cm).

6 Pečte dozlatova. Bude to trvat asi 15 minut. Nechte úplně vychladnout. Skladujte v chladu ve vzduchotěsné nádobě maximálně týden.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...
  • Tipy redakce

Zažijte party s lahůdkami od moře

Ne každý se letos vydává k moři, proto možná nastal čas přiblížit si Středomoří s pomocí typických chutí. Co takhle připravit si lahodné přímořské pokrmy u vás doma? Pojďme se společně podívat na jednoduché pokrmy, které vás během...
  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Obchod Apetit