Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na sladké domácí sušenky: Lepivé těsto je zárukou skvělé chuti. Máme tipy, jak s ním pracovat

Sádlové sušenky s rozinkami a vločkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Příprava domácích sušenek není až taková věda, jak by se mohlo zdát. Navíc má jednu nepřekonatelnou výhodu – vždy máte dokonalý přehled o tom, jaké suroviny používáte. Rostlinné tuky, barviva či jiné přídatné látky, ani obrovské množství cukru vám tak nemusí dělat vrásky.

Těsto na sušenky by mělo být spíš máslové lepivé než suché a drobivé. Je ovšem jasné, že to může působit potíže při práci s ním. Proto při domácím pečení sušenek nejspíš oceníte následující praktické rady.

Jak si usnadnit práci se sušenkovým těstem

  • Těsto dejte před zpracováním na půl hodiny do lednice, aby méně lepilo.
  • Zkuste těsto rozvalovat mezi dvěma archy pečicího papíru – nebude se lepit ani nebude obalené moukou.
  • Rozválené těsto dejte na pět minut do mrazáku, aby se vám lépe vykrajovalo.
  • Vykrájené tvary přenášejte plochým nožem nebo kovovou špachtlí na plech.
  • Sušenkové těsto můžete zabalit do potravinářské fólie a zamrazit až na tři měsíce. Rozmrazte v chladničce a použijte jako obvykle.
     

Jak na sušenky bez rozvalování těsta a vykrajování

Pokud neradi těsto rozvalujete nebo k tomu doma nemáte potřebnou výbavu, můžete z něj vyválet rovnoměrný váleček, ten zabalit do potravinářské fólie, uložit na 30 minut do mrazáku. Ztuhlý váleček pak vybalte, nakrájejte na stejně silné plátky, ty rozložte na plech vyložený pečicím papírem a upečte.

Vyvalování těsta a vykrajování sušenek vás příliš nebaví? Nevadí! I vy si můžete dopřát domácí sušenky.

  • K přípravě sušenek s mléčnou čokoládou vám bude stačit lžíce (nejlepší je ta na zmrzlinu). Pokud hledáte nejjednodušší recept, pak vsaďte na naše oblíbené ovesné sušenky.

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín