Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 (61)
Do 20 minut Velmi snadné Na 8-10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4457 kcal
Bílkoviny 104 g
Cukr 421 g
Tuky 250 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Moje vzpomínka na prázdniny? Sluncem zalitá Provence a tenhle úžasný sladkokyselý dort,“ rozplývá se nad svým oblíbeným dezertem Jana Kopřivová, šéfredaktorka Apetitonline.cz.

Suroviny

vejce 4 ks
citron 4 ks
nastrouhaná kůra a šťáva
smetana ke šlehání 200 ml
krupicový cukr 200 g
Na těsto
mouka pšeničná hladká 250 g
sůl 0.5 ČL
krupicový cukr 2 PL
máslo 125 g
žloutek 1 ks

1 Smíchejte mouku, sůl a cukr, přilijte 3 lžíce studené vody a přidejte změklé rozetřené máslo a žloutek a rychle zpracujte na těsto. Nechte ho v lednici odležet nejméně 2 hodiny, nejlépe do druhého dne. 

2 Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyválejte na pomoučněném válu a vyložte jím formu o průměru 30 cm. Pečte zhruba 10 minut dosvětla.

3 Vejce krátce vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte citronovou šťávu, kůru a smetanu a opět prošlehejte, dokud se vše nespojí. Zvyšte teplotu v troubě na 200 °C. Citronovou směs nalijte na korpus a pečte 15–20 minut, dokud náplň neztuhne.

NĚCO NAVÍC

  • Citron dodává tomuhle dezertu neuvěřitelnou svěžest.
  • Uvedená doba pečení platí pro nízkou koláčovou formu – pokud použijete stejně jako my dortovou formu, dobu pečení prodlužte.
  • Z těsta lze připravit i malé tartaletky, cca 4 až 6 kousků.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Lucia Lucká

Tak na tento zakusok som sa niekolko dni tajne chystala,ale nakoniec ma nakopol az moj manzel,ktory nasiel tento recept v mojom telefone a odvtedy som pocuvala,ze on chce 'citronovy dort'! Vona v kuchyni po upeceni kolaca bola nadherne svieza,az tak,ze som nemohla vydrzat,kym kolac vychladne a ochutnala som este teply. Chut famozna,krasne kyslosladka,dokonca som sa pristihla,ze slastou zatvaram pri sustach oci!

Anonym

Výborný, svěží, super dezert na léto, nebo když chcete něco lehčího. Při pečení jsem trochu měla strach že bude nedopečený, pořád se třásl když jsem ho vyndavala z trouby, ale jakmile vychladl vše bylo v pořádku:-)

Michaela Mrzenová

Dort jsme dělali přesně podle receptu. Po upečení vypadal úplně stejně. Škoda jen, že se kvůli kyselosti nedal jíst. Opravdu se tam dává šťáva ze 4 citrónů?

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit