„Moje vzpomínka na prázdniny? Sluncem zalitá Provence a tenhle úžasný sladkokyselý dort,“ rozplývá se nad svým oblíbeným dezertem Jana Kopřivová, šéfredaktorka Apetitonline.cz. Citronový koláč z křehkého těsta a s lahodnou náplní představuje fantastickou kombinaci, kterou si nemůžete nechat ujít. A my děkujeme Janě za úžasný recept.
Suroviny
Postup
Smíchejte mouku, sůl a cukr, přilijte 3 lžíce studené vody a přidejte změklé rozetřené máslo a žloutek a rychle zpracujte na těsto. Nechte ho v lednici odležet nejméně 2 hodiny, nejlépe do druhého dne.
Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyválejte na pomoučněném válu a vyložte jím formu o průměru 30 cm. Pečte zhruba 10 minut dosvětla.
Vejce krátce vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte citronovou šťávu, kůru a smetanu a opět prošlehejte, dokud se vše nespojí. Zvyšte teplotu v troubě na 200 °C. Citronovou směs nalijte na korpus a pečte 15–20 minut, dokud náplň neztuhne.
NĚCO NAVÍC
- Citron dodává tomuhle dezertu neuvěřitelnou svěžest.
- Uvedená doba pečení platí pro nízkou koláčovou formu – pokud použijete stejně jako my dortovou formu, dobu pečení prodlužte.
- Z těsta lze připravit i malé tartaletky, cca 4 až 6 kousků.
Komentáře
Tenhle zázrak z Provence bych chtěla zkusit:-)
Dort jsme dělali přesně podle receptu. Po upečení vypadal úplně stejně. Škoda jen, že se kvůli kyselosti nedal jíst. Opravdu se tam dává šťáva ze 4 citrónů?
Výborný, svěží, super dezert na léto, nebo když chcete něco lehčího. Při pečení jsem trochu měla strach že bude nedopečený, pořád se třásl když jsem ho vyndavala z trouby, ale jakmile vychladl vše bylo v pořádku:-)
Je to strašně kyselý.
Tak na tento zakusok som sa niekolko dni tajne chystala,ale nakoniec ma nakopol az moj manzel,ktory nasiel tento recept v mojom telefone a odvtedy som pocuvala,ze on chce 'citronovy dort'! Vona v kuchyni po upeceni kolaca bola nadherne svieza,az tak,ze som nemohla vydrzat,kym kolac vychladne a ochutnala som este teply. Chut famozna,krasne kyslosladka,dokonca som sa pristihla,ze slastou zatvaram pri sustach oci!