
Citronový dort
„Moje vzpomínka na prázdniny? Sluncem zalitá Provence a tenhle úžasný sladkokyselý dort,“ rozplývá se nad svým oblíbeným dezertem Jana Kopřivová, šéfredaktorka Apetitonline.cz.
Ingredience
- 4 vejce
- nastrouhaná kůra a šťáva ze 4 biocitronů
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 g krupicového cukru
- 250 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce krupicového cukru
- 125 g másla
- 1 žloutek
NA TĚSTO
Příprava jídla
1 Smíchejte mouku, sůl a cukr, přilijte 3 lžíce studené vody a přidejte změklé rozetřené máslo a žloutek a rychle zpracujte na těsto. Nechte ho v lednici odležet nejméně 2 hodiny, nejlépe do druhého dne.
2 Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyválejte na pomoučněném válu a vyložte jím formu o průměru 30 cm. Pečte zhruba 10 minut dosvětla.
3 Vejce krátce vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte citronovou šťávu, kůru a smetanu a opět prošlehejte, dokud se vše nespojí. Zvyšte teplotu v troubě na 200 °C. Citronovou směs nalijte na korpus a pečte 15–20 minut, dokud náplň neztuhne.
NĚCO NAVÍC
- Citron dodává tomuhle dezertu neuvěřitelnou svěžest.
- Uvedená doba pečení platí pro nízkou koláčovou formu – pokud použijete stejně jako my dortovou formu, dobu pečení prodlužte.
- Z těsta lze připravit i malé tartaletky, cca 4 až 6 kousků.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Lucia Lucká
18. Září 2014 15:16
Tereza Štrbová
30. Leden 2015 11:29
Karolína Bláhová
27. Březen 2015 11:44
Michaela Mrzenová
4. Duben 2015 10:36
Edita Hrstková
14. Duben 2015 19:38