0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4/5 Počet hodnocení: 70
Do 20 minut Velmi snadné Na 8-10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4457 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 421 g
Tuky 250 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Moje vzpomínka na prázdniny? Sluncem zalitá Provence a tenhle úžasný sladkokyselý dort,“ rozplývá se nad svým oblíbeným dezertem Jana Kopřivová, šéfredaktorka Apetitonline.cz.

Suroviny

vejce 4 ks
nastrouhaná kůra a šťáva
krupicový cukr 200 g
Na těsto
mouka pšeničná hladká 250 g
sůl ½ ČL
krupicový cukr 2 PL
máslo 125 g
žloutek 1 ks

Postup

1

Smíchejte mouku, sůl a cukr, přilijte 3 lžíce studené vody a přidejte změklé rozetřené máslo a žloutek a rychle zpracujte na těsto. Nechte ho v lednici odležet nejméně 2 hodiny, nejlépe do druhého dne. 

2

Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyválejte na pomoučněném válu a vyložte jím formu o průměru 30 cm. Pečte zhruba 10 minut dosvětla.

3

Vejce krátce vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte citronovou šťávu, kůru a smetanu a opět prošlehejte, dokud se vše nespojí. Zvyšte teplotu v troubě na 200 °C. Citronovou směs nalijte na korpus a pečte 15–20 minut, dokud náplň neztuhne.

NĚCO NAVÍC

  • Citron dodává tomuhle dezertu neuvěřitelnou svěžest.
  • Uvedená doba pečení platí pro nízkou koláčovou formu – pokud použijete stejně jako my dortovou formu, dobu pečení prodlužte.
  • Z těsta lze připravit i malé tartaletky, cca 4 až 6 kousků.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Komentáře

Lucia Lucká

Tak na tento zakusok som sa niekolko dni tajne chystala,ale nakoniec ma nakopol az moj manzel,ktory nasiel tento recept v mojom telefone a odvtedy som pocuvala,ze on chce 'citronovy dort'! Vona v kuchyni po upeceni kolaca bola nadherne svieza,az tak,ze som nemohla vydrzat,kym kolac vychladne a ochutnala som este teply. Chut famozna,krasne kyslosladka,dokonca som sa pristihla,ze slastou zatvaram pri sustach oci!

Anonym

Je to strašně kyselý.

Anonym

Výborný, svěží, super dezert na léto, nebo když chcete něco lehčího. Při pečení jsem trochu měla strach že bude nedopečený, pořád se třásl když jsem ho vyndavala z trouby, ale jakmile vychladl vše bylo v pořádku:-)

Michaela Mrzenová

Dort jsme dělali přesně podle receptu. Po upečení vypadal úplně stejně. Škoda jen, že se kvůli kyselosti nedal jíst. Opravdu se tam dává šťáva ze 4 citrónů?

Anonym

Tenhle zázrak z Provence bych chtěla zkusit:-)

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč