Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Citronový dort

„Moje vzpomínka na prázdniny? Sluncem zalitá Provence a tenhle úžasný sladkokyselý dort,“ rozplývá se nad svým oblíbeným dezertem Jana Kopřivová, šéfredaktorka Apetitonline.cz.

Vydání: 2013/9
Autor:
Hodnocení:
50 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 8-10 řezů
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chlazení
PT30M
Pečení 0:30
Dort Francouzská

Ingredience

    • 4 vejce
    • nastrouhaná kůra a šťáva ze 4 biocitronů 
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • 200 g krupicového cukru

    NA TĚSTO

    • 250 g hladké mouky
    • 1/2 lžičky soli
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • 125 g másla
    • 1 žloutek

Příprava jídla

1 Smíchejte mouku, sůl a cukr, přilijte 3 lžíce studené vody a přidejte změklé rozetřené máslo a žloutek a rychle zpracujte na těsto. Nechte ho v lednici odležet nejméně 2 hodiny, nejlépe do druhého dne. 

2 Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyválejte na pomoučněném válu a vyložte jím formu o průměru 30 cm. Pečte zhruba 10 minut dosvětla.

3 Vejce krátce vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte citronovou šťávu, kůru a smetanu a opět prošlehejte, dokud se vše nespojí. Zvyšte teplotu v troubě na 200 °C. Citronovou směs nalijte na korpus a pečte 15–20 minut, dokud náplň neztuhne.

NĚCO NAVÍC

  • Citron dodává tomuhle dezertu neuvěřitelnou svěžest.
  • Uvedená doba pečení platí pro nízkou koláčovou formu – pokud použijete stejně jako my dortovou formu, dobu pečení prodlužte.
  • Z těsta lze připravit i malé tartaletky, cca 4 až 6 kousků.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Mušle na cidru

Pasta alla Norma

Vepřové souvlaki

Tvarohovo-makový koláč (Kleckselkuchen)

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tak na tento zakusok som sa niekolko dni tajne chystala,ale nakoniec ma nakopol az moj manzel,ktory nasiel tento recept v mojom telefone a odvtedy som pocuvala,ze on chce 'citronovy dort'! Vona v kuchyni po upeceni kolaca bola nadherne svieza,az tak,ze som nemohla vydrzat,kym kolac vychladne a ochutnala som este teply. Chut famozna,krasne kyslosladka,dokonca som sa pristihla,ze slastou zatvaram pri sustach oci!
Obrazek uzivatele
Je to strašně kyselý.
Obrazek uzivatele
Výborný, svěží, super dezert na léto, nebo když chcete něco lehčího. Při pečení jsem trochu měla strach že bude nedopečený, pořád se třásl když jsem ho vyndavala z trouby, ale jakmile vychladl vše bylo v pořádku:-)
Obrazek uzivatele
Dort jsme dělali přesně podle receptu. Po upečení vypadal úplně stejně. Škoda jen, že se kvůli kyselosti nedal jíst. Opravdu se tam dává šťáva ze 4 citrónů?
Obrazek uzivatele
Tenhle zázrak z Provence bych chtěla zkusit:-)

Přidat komentář