0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.6/5 Počet hodnocení: 22
Do 30 minut Velmi snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2794 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 383 g
Tuky 86 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Citron je v těstě, sirupu i polevě, a tak vás tenhle dezert příjemně osvěží. Po všech čokoládových a máslových krémech jistě vítaná změna! 

Suroviny

máslo 75 g
změklé, navíc na vymazání
krystalový cukr 75 g
vejce 2 ks
bio, kůra, nastrouhaná
mouka pšeničná hladká 75 g
navíc na vysypání
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
Na sirup
šťáva
krystalový cukr 75 g
rum 6 PL
možno nahradit brandy
Na bílkovou polevu
moučkový cukr 150 g
citronová šťáva
pár kapek

1 Troubu předehřejte na 180°C. Koláčovou formu o průměru 22cm vymažte máslem a vysypte moukou. V míse vyšlehejte cukr a máslo do pěny, pak zašlehejte vejce jedno po druhém. Nakonec přimíchejte citronovou kůru a mouku prosátou s kypřicím práškem. Těsto dejte do formy a v předehřáté troubě pečte 15–20 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde suchá.

2 Mezitím si připravte sirup. V rendlíku krátce svařte citronovou šťávu s cukrem, vypněte a přilijte rum.

3 Upečený korpus nechte krátce zchladnout, propíchejte ho hustě špejlí a pokropte připraveným sirupem. Nechte vychladnout a pak vyjměte z formy.

4 Připravte si polevu. V misce utřete bílek, moučkový cukr a citronovou šťávu dohladka. Polevou potřete nebo ozdobně pocákejte povrch dortu a nechte zaschnout při pokojové teplotě.

NĚCO NAVÍC

Povrch dortu můžete ozdobit i sněhem – ingredience na polevu vyšlehejte, naneste na dort a nechte krátce opéct pod grilem nebo přejeďte flambovací pistolí. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...