Citron je v těstě, sirupu i polevě, a tak vás tenhle dezert příjemně osvěží. Po všech čokoládových a máslových krémech jistě vítaná změna!
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Koláčovou formu o průměru 22cm vymažte máslem a vysypte moukou. V míse vyšlehejte cukr a máslo do pěny, pak zašlehejte vejce jedno po druhém. Nakonec přimíchejte citronovou kůru a mouku prosátou s kypřicím práškem. Těsto dejte do formy a v předehřáté troubě pečte 15-20 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde suchá.
Mezitím si připravte sirup. V rendlíku krátce svařte citronovou šťávu s cukrem, vypněte a přilijte rum.
Upečený korpus nechte krátce zchladnout, propíchejte ho hustě špejlí a pokropte připraveným sirupem. Nechte vychladnout a pak vyjměte z formy.
Připravte si polevu. V misce utřete bílek, moučkový cukr a citronovou šťávu dohladka. Polevou potřete nebo ozdobně pocákejte povrch dortu a nechte zaschnout při pokojové teplotě.
NĚCO NAVÍC
Povrch dortu můžete ozdobit i sněhem - ingredience na polevu vyšlehejte, naneste na dort a nechte krátce opéct pod grilem nebo přejeďte flambovací pistolí.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Boží hodování(3 recepty )
- Zima patří citrusům: Proč by měly skončit v dezertu a ne jen čekat v míse na ovoce?(72 receptů )
- Citronové dezerty: Sladké osvěžení pro horké letní dny(25 receptů )