Královský citronový dort

Královský citronový dort

3.6 / 5. Počet hodnocení: 19
Do 30 minut Velmi snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2794 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 383 g
Tuky 86 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Citron je v těstě, sirupu i polevě, a tak vás tenhle dezert příjemně osvěží. Po všech čokoládových a máslových krémech jistě vítaná změna! 

Suroviny

máslo 75 g
změklé, navíc na vymazání
krystalový cukr 75 g
vejce 2 ks
citron 3 ks
bio, kůra, nastrouhaná
mouka pšeničná hladká 75 g
navíc na vysypání
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
Na sirup
citron 3 ks
šťáva
krystalový cukr 75 g
rum 6 PL
možno nahradit brandy
Na bílkovou polevu
bílek 1 ks
moučkový cukr 150 g
citronová štáva
pár kapek

1 Troubu předehřejte na 180°C. Koláčovou formu o průměru 22cm vymažte máslem a vysypte moukou. V míse vyšlehejte cukr a máslo do pěny, pak zašlehejte vejce jedno po druhém. Nakonec přimíchejte citronovou kůru a mouku prosátou s kypřicím práškem. Těsto dejte do formy a v předehřáté troubě pečte 15–20 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde suchá.

2 Mezitím si připravte sirup. V rendlíku krátce svařte citronovou šťávu s cukrem, vypněte a přilijte rum.

3 Upečený korpus nechte krátce zchladnout, propíchejte ho hustě špejlí a pokropte připraveným sirupem. Nechte vychladnout a pak vyjměte z formy.

4 Připravte si polevu. V misce utřete bílek, moučkový cukr a citronovou šťávu dohladka. Polevou potřete nebo ozdobně pocákejte povrch dortu a nechte zaschnout při pokojové teplotě.

NĚCO NAVÍC

Povrch dortu můžete ozdobit i sněhem – ingredience na polevu vyšlehejte, naneste na dort a nechte krátce opéct pod grilem nebo přejeďte flambovací pistolí. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit