Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Královský citronový dort

Citron je v těstě, sirupu i polevě, a tak vás tenhle dezert příjemně osvěží. Po všech čokoládových a máslových krémech jistě vítaná změna! 

Vydání: 2015/12
Autor:
Hodnocení:
12 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Do 30 minut
PT20M
Pečení 0:20
Dort

Ingredience

    • 75g másla, změklého + na vymazání
    • 75g krystalového cukru
    • 2 vejce
    • nastrouhaná kůra ze 3 biocitronů
    • 75g hladké mouky + na vysypání
    • 2 lžičky kypřicího prášku

    NA SIRUP

    • šťáva ze 3 citronů
    • 75g krystalového cukru
    • 6 lžic tmavého rumu nebo brandy

    NA BÍLKOVOU POLEVU

    • 1 bílek
    • 150g moučkového cukru
    • pár kapek citronové šťávy 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Koláčovou formu o průměru 22cm vymažte máslem a vysypte moukou. V míse vyšlehejte cukr a máslo do pěny, pak zašlehejte vejce jedno po druhém. Nakonec přimíchejte citronovou kůru a mouku prosátou s kypřicím práškem. Těsto dejte do formy a v předehřáté troubě pečte 15–20 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde suchá.

2 Mezitím si připravte sirup. V rendlíku krátce svařte citronovou šťávu s cukrem, vypněte a přilijte rum.

3 Upečený korpus nechte krátce zchladnout, propíchejte ho hustě špejlí a pokropte připraveným sirupem. Nechte vychladnout a pak vyjměte z formy.

4 Připravte si polevu. V misce utřete bílek, moučkový cukr a citronovou šťávu dohladka. Polevou potřete nebo ozdobně pocákejte povrch dortu a nechte zaschnout při pokojové teplotě.

NĚCO NAVÍC

Povrch dortu můžete ozdobit i sněhem – ingredience na polevu vyšlehejte, naneste na dort a nechte krátce opéct pod grilem nebo přejeďte flambovací pistolí. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rillettes

Kachní prsa na zeleném pepři

Boží hodování

Přidat komentář