Na jednoduchou večeři či sytou snídani v podobě cizrny s vejci potřebujete jen pár ingrediencí, hotová bude za pár minut a nabízí spoustu způsobů, jak ji ochutit nebo vylepšit. Perfektní jídlo z jedné pánve a ještě bez masa!
Suroviny
Postup
V pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte česnek, tymián a krátce opékejte, aby česnek změkl a rozvoněl se. Vsypte cizrnu, nechte ji prohřát a přidejte harissu, špenát, passatu nebo drcená rajčata, případně i chilli.
Když se směs začne vařit, opatrně do ní rozklepněte 2 vejce, stáhněte plamen a nechte je vařit cca 4 minuty, aby byl bílek hotový a žloutek prohřátý, ale stále tekutý. Pomoci si můžete zakrytím pokličkou. Posypte kořením sumac a podávejte s bagetkou.
NĚCO NAVÍC
Pečená cizrna je v základu velmi prosté jídlo – to vám však skýtá mnoho možností, jak si ji proměnit: přidat můžete nejrůznější zeleninu, která v lednici marně čeká na svou chvíli – rajčata, papriky, vařené brambory, kadeřávek i kapustičky. Kromě harissy a koření sumac ji můžete ochutit v italském stylu (bazalka, oregano) nebo ve stylu šakšuky (římský kmín, paprika, chilli).