Čočka s meruňkovým džemem

Čočka s meruňkovým džemem
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Čočka s meruňkovým džemem

5 / 5. Počet hodnocení: 12
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2363 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 267 g
Tuky 91 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vegetariánská lahůdka šéfkuchaře Marka Mráze. Největší výhodou tohoto receptu je, že se nemusíte zdržovat namáčením čočky. Používá se totiž červená čočka, která je uvařená za 15–20 minut i bez namáčení. Pochází z Orientu a vyznačuje se jemnou chutí. K dostání je většinou už loupaná, neloupaná má totiž fialovou barvu.

Suroviny

Řapíkatý celer 200 g
jarní cibulka 5 ks
máslo 100 g
hořčičné semínko 1 ČL
kmín 0.25 ČL
římský
kari koření 1 ČL
čočka 400 g
červená
chilli 0.24 ČL
sůl
K podávání
meruňková zavařenina
toustový chléb

Postup

1

Celer nakrájejte na menší kousky a jarní cibulku nasekejte najemno.

krájení celeru

2

Máslo na co nejmenším plameni rozpusťte v pánvi a pak na něm zlehka opečte hořčičné semínko, kmín, kari a chilli koření, až uvolní chuť a vůni.

rozpuštěné máslo

3

Pak přidejte řapíkatý celer a jarní cibulku. Vše zprudka a krátce opečte.

přidejte celer

4

Nakonec přidejte červenou čočku, opečte ji, podlijte asi půllitrem vody, osolte a duste do změknutí; trvá to asi dvacet minut. Podle potřeby dolévejte vodu, aby se čočka nepřipalovala.


vaření čočky

5

Podávejte s meruňkovou zavařeninou a s opečeným toustovým chlebem.

NĚCO NAVÍC: Podávání čočky s meruňkami (zavařeninou nebo sušenými plody) a vlašskými ořechy je stejně typické jako sladkokyselá úprava.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/3

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit