Čočka s meruňkovým džemem

Čočka s meruňkovým džemem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2363 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 267 g
Tuky 91 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vegetariánská lahůdka šéfkuchaře Marka Mráze. Největší výhodou tohoto receptu je, že se nemusíte zdržovat namáčením čočky. Používá se totiž červená čočka, která je uvařená za 15–20 minut i bez namáčení. Pochází z Orientu a vyznačuje se jemnou chutí. K dostání je většinou už loupaná, neloupaná má totiž fialovou barvu.

Suroviny

řapíkatý celer 200 g
jarní cibulka 5 ks
máslo 100 g
hořčičné semínko 1 ČL
kmín 0.25 ČL
římský
kari koření 1 ČL
čočka 400 g
červená
sůl
K podávání
meruňková zavařenina
toustový chléb

1 Celer nakrájejte na menší kousky a jarní cibulku nasekejte najemno.



2 Máslo na co nejmenším plameni rozpusťte v pánvi a pak na něm zlehka opečte hořčičné semínko, kmín, kari a chilli koření, až uvolní chuť a vůni.



3 Pak přidejte řapíkatý celer a jarní cibulku. Vše zprudka a krátce opečte.



4
Nakonec přidejte červenou čočku, opečte ji, podlijte asi půllitrem vody, osolte a duste do změknutí; trvá to asi dvacet minut. Podle potřeby dolévejte vodu, aby se čočka nepřipalovala.



5 Podávejte s meruňkovou zavařeninou a s opečeným toustovým chlebem.

NĚCO NAVÍC: Podávání čočky s meruňkami (zavařeninou nebo sušenými plody) a vlašskými ořechy je stejně typické jako sladkokyselá úprava.

Apetit magazín

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit