0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Novoroční čočka na kyselo

Novoroční čočka na kyselo

4.7 / 5. Počet hodnocení: 105
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2103 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 300 g
Tuky 53 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na Nový rok obědvejte čočku - nosí peníze! Novoroční čočka je prostě klasika, kterou nemůžete vynechat - dokonale si ji vychutnáte nejen na Nový rok, ale kdykoliv budete mít chuř. Čočka je prostě dokonalá luštěnina, a to nejen jako přívarek, ale výborne se také hodí do různých polévek, omáček a nové kulinářské trendy ji začlenili i do dezertů.. 

Suroviny

čočka 350 g
hnědá nebo zelená
olej 3 PL
nebo 1,5 lžící sádla či másla
cibule 20 g
najemno
mouka pšeničná hladká 25 g
vývar zeleninový 175 ml
nebo kuřecí
bobkový list 1 ks
tymián 1 špetka
sůl
pepř
čerstvě mletý
ocet
nebo citronová šťáva
K podávání
nebo špekáčky či klobása
vejce
jako volská oka
cibule smažená
okurky nakládané

Postup

1

Čočku přeberte, propláchněte ve studené vodě a na dvě až čtyři hodiny namočte do studené vody.

2

Nasáklou čočku slijte. Zalijte ji novou vodou (nejlépe svařenou a vychladlou dovlažna) tak, aby čočka nebyla zcela ponořená. Zakryjte pokličkou a uvařte doměkka; trvá to cca tři čtvrtě hodiny až hodinu.

    3

    Na tuku v rendlíku opečte cibuli a mouku tak, abyste získali jíšku světle zlatavé barvy. Postupně za stálého míchání zalijte vývarem, rozmíchejte a přiveďte k varu. Přidejte bobkový list a tymián. Deset minut povařte, pak vyjměte bobkový list a vsypte uvařenou čočku. Chuť dolaďte octem nebo citronovou šťávou, osolte, opepřete a ještě chvilku povařte.

      4

      Na Nový rok se čočka tradičně podává s uzeným masem nebo uzeninou, ale dát si ji můžete s čímkoli, na co máte chuť. Na stůl můžete navíc dát ještě čerstvý chléb.

        NĚCO NAVÍC

        • Čočku na kyselo můžete dochutit také strouhanou citronovou kůrou, pak ale vynechte tymián a bobkový list. Vařenou čočku nemusíte  nutně zahušťovat jíškou, stačí ji jen ochutit, třeba citronovou šťávou v kombinaci s česnekem a římským kmínem (ten stejně jako bylinky, například saturejka, zlepší její stravitelnost). Čočka potom poslouží jako skvělá příloha k rybě, nejlépe pečené, pošírované (,vařené‘ pod bodem varu) nebo vařené v páře.
        • Škola vaření: čočka - poradíme vám, jak čočku připravit, aby si na ní všichni pochutnali.

        Související články

        Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/1 spolu s mnoha dalšími recepty

        Autor: redakce Apetitu

        Apetit 2010/1

        Komentáře

        Simona Kuboušková

        Čočka se mi po 20 minutách připálila. Musela jsem ji dělat znova a stačilo 10 - 15 minut, než čočka byla akorát.

        Martina Zajícová

        Mrzí nás, že na poprvé se čočka nevydařila. Samozřejmě záleží na mnoha faktorech a jsme rádi, že jste si recept vyladila podle svých podmínek. Doufáme, že nakonec jste si moc pochutnali!

        Apetit magazín

        Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
        • Lidé a jídlo

        Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

        Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

        Obchod Apetit

        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč
        Dostupný
        549 Kč
        439 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč