Čočka na kyselo se stala tradičním novoročním jídlem. Aby také ne, má zajistit na příští rok přísun finančních prostředků a takovou „pojistku“ by málokdo odmítl. Přesto si tento velmi chutný pokrm dopřejte i během roku, protože čočka by v našem jídelníčku neměla chybět. Recept čočky na kyselo je rychlý a výsledek naprosto luxusní, obzvláště pokud jí budete servírovat tradičním způsobem s vejcem, párkem nebo klobásou a sterilovanou okurkou.
Suroviny
Postup
Čočku přeberte a propláchněte ve studené vodě. Ponořte do studené vody a nechte odležet 2-4 hodiny.
Namočenou čočku slijte. Znovu zalijte vodou a zakryjte pokličkou. Vařte 45-60 minut doměkka. Uvařenou čočku sceďte.
Tuk rozehřejte v rendlíku a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte mouku a ještě chvíli restujte, abyste získali jíšku světle zlatavé barvy.
Za stálého míchání přilévejte vývar. Rozmíchejte a přiveďte k varu. Přidejte bobkový list a tymián. Povařte 10 minut. Vyjměte bobkový list a vsypte uvařenou čočku. Dochuťte octem nebo citronovou šťávou. Osolte a opepřete.
K PODÁVÁNÍ
Na Nový rok se čočka tradičně podává s uzeným masem, párkem nebo klobásou, ale dát si ji můžete s čímkoli, na co máte chuť. Na stůl můžete přidat i čerstvý chléb.
NĚCO NAVÍC
- Čočku na kyselo můžete také dochutit strouhanou citronovou kůrou. V tom případě vynechte tymián a bobkový list.
- Vařenou čočku nemusíte nutně zahušťovat jíškou, stačí ji jen ochutit, třeba citronovou šťávou v kombinaci s česnekem a římským kmínem (ten stejně jako bylinky, například saturejka, zlepší její stravitelnost). Čočka potom poslouží jako skvělá příloha k rybě, nejlépe pečené, pošírované nebo vařené v páře.
- Škola vaření: čočka - poradíme vám, jak čočku připravit, aby si na ní všichni pochutnali.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zamilujte si luštěniny(50 receptů )
- Česká kuchyně – bramboráky a jiné dobroty(20 receptů )
Komentáře
Čočka se mi po 20 minutách připálila. Musela jsem ji dělat znova a stačilo 10 - 15 minut, než čočka byla akorát.
Mrzí nás, že na poprvé se čočka nevydařila. Samozřejmě záleží na mnoha faktorech a jsme rádi, že jste si recept vyladila podle svých podmínek. Doufáme, že nakonec jste si moc pochutnali!