0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Novoroční čočka na kyselo

Novoroční čočka na kyselo

4.7 / 5. Počet hodnocení: 105
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2103 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 300 g
Tuky 53 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na Nový rok obědvejte čočku - nosí peníze! Novoroční čočka je prostě klasika, kterou nemůžete vynechat - dokonale si ji vychutnáte nejen na Nový rok, ale kdykoliv budete mít chuř. Čočka je prostě dokonalá luštěnina, a to nejen jako přívarek, ale výborne se také hodí do různých polévek, omáček a nové kulinářské trendy ji začlenili i do dezertů.. 

Suroviny

čočka 350 g
hnědá nebo zelená
olej 3 PL
nebo 1,5 lžící sádla či másla
cibule 20 g
najemno
mouka pšeničná hladká 25 g
vývar zeleninový 175 ml
nebo kuřecí
bobkový list 1 ks
tymián 1 špetka
sůl
pepř
čerstvě mletý
ocet
nebo citronová šťáva
K podávání
uzené maso
nebo špekáčky či klobása
vejce
jako volská oka
cibule smažená
okurky nakládané

Postup

1

Čočku přeberte, propláchněte ve studené vodě a na dvě až čtyři hodiny namočte do studené vody.

2

Nasáklou čočku slijte. Zalijte ji novou vodou (nejlépe svařenou a vychladlou dovlažna) tak, aby čočka nebyla zcela ponořená. Zakryjte pokličkou a uvařte doměkka; trvá to cca tři čtvrtě hodiny až hodinu.

    3

    Na tuku v rendlíku opečte cibuli a mouku tak, abyste získali jíšku světle zlatavé barvy. Postupně za stálého míchání zalijte vývarem, rozmíchejte a přiveďte k varu. Přidejte bobkový list a tymián. Deset minut povařte, pak vyjměte bobkový list a vsypte uvařenou čočku. Chuť dolaďte octem nebo citronovou šťávou, osolte, opepřete a ještě chvilku povařte.

      4

      Na Nový rok se čočka tradičně podává s uzeným masem nebo uzeninou, ale dát si ji můžete s čímkoli, na co máte chuť. Na stůl můžete navíc dát ještě čerstvý chléb.

        NĚCO NAVÍC

        • Čočku na kyselo můžete dochutit také strouhanou citronovou kůrou, pak ale vynechte tymián a bobkový list. Vařenou čočku nemusíte  nutně zahušťovat jíškou, stačí ji jen ochutit, třeba citronovou šťávou v kombinaci s česnekem a římským kmínem (ten stejně jako bylinky, například saturejka, zlepší její stravitelnost). Čočka potom poslouží jako skvělá příloha k rybě, nejlépe pečené, pošírované (,vařené‘ pod bodem varu) nebo vařené v páře.
        • Škola vaření: čočka - poradíme vám, jak čočku připravit, aby si na ní všichni pochutnali.

        Související články

        Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
        • Tipy a triky

        Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

        Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...
        3+1 novoroční čočka
        • Tipy a triky

        3+1 novoroční čočka

        Na Nový rok si dejte čočku, aby se vás držely peníze. Připravili jsme pro vás recepty, které to rychle a nápaditě zařídí....

        Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/1 spolu s mnoha dalšími recepty

        Autor: redakce Apetitu

        Apetit 2010/1

        Komentáře

        Simona Kuboušková

        Čočka se mi po 20 minutách připálila. Musela jsem ji dělat znova a stačilo 10 - 15 minut, než čočka byla akorát.

        Martina Zajícová

        Mrzí nás, že na poprvé se čočka nevydařila. Samozřejmě záleží na mnoha faktorech a jsme rádi, že jste si recept vyladila podle svých podmínek. Doufáme, že nakonec jste si moc pochutnali!

        Apetit magazín

        STORY
        Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

        Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

        Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
        Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
        • Tipy redakce

        Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

        Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
        Jak připravit pravé italské tiramisu?
        • Tipy a triky

        Jak připravit pravé italské tiramisu?

        Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

        Obchod Apetit