Novoroční čočka na kyselo

Novoroční čočka na kyselo

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (101)
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2097 kcal
Bílkoviny 101 g
Cukr 299 g
Tuky 53 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Na Nový rok obědvejte čočku - nosí peníze!

Suroviny

čočka 350 g
hnědá, lze nahradit zelenou
olej 3 PL
lze nahradit 1,5 lžící sádla či másla
cibule 20 g
najemno
mouka pšeničná hladká 25 g
vývar zeleninový 175 ml
lze nahradit kuřecím vývarem
bobkový list 1 ks
tymián špetka
sůl
pepř
čerstvě mletý
ocet
jemný, lze nahradit citronovu šťávou
K podávání
uzené maso
lze nahradit dobrými špekáčky nebo klobásou
volská voka
cibule smažená
kyselá okurka

1 Čočku přeberte, propláchněte ve studené vodě a na dvě až čtyři hodiny namočte do studené vody.

2 Nasáklou čočku slijte. Zalijte ji novou vodou (nejlépe svařenou a vychladlou dovlažna) tak, aby čočka nebyla zcela ponořená. Zakryjte pokličkou a uvařte doměkka; trvá to cca tři čtvrtě hodiny až hodinu.

3 Na tuku v rendlíku opečte cibuli a mouku tak, abyste získali jíšku světle zlatavé barvy. Postupně za stálého míchání zalijte vývarem, rozmíchejte a přiveďte k varu. Přidejte bobkový list a tymián. Deset minut povařte, pak vyjměte bobkový list a vsypte uvařenou čočku. Chuť dolaďte octem nebo citronovou šťávou, osolte, opepřete a ještě chvilku povařte.

4 Na Nový rok se čočka tradičně podává s uzeným masem nebo uzeninou, ale dát si ji můžete s čímkoli, na co máte chuť. Na stůl můžete navíc dát ještě čerstvý chléb.

NĚCO NAVÍC

  • Čočku na kyselo můžete dochutit také strouhanou citronovou kůrou, pak ale vynechte tymián a bobkový list. Vařenou čočku nemusíte  nutně zahušťovat jíškou, stačí ji jen ochutit, třeba citronovou šťávou v kombinaci s česnekem a římským kmínem (ten stejně jako bylinky, například saturejka, zlepší její stravitelnost). Čočka potom poslouží jako skvělá příloha k rybě, nejlépe pečené, pošírované (,vařené‘ pod bodem varu) nebo vařené v páře.
  • Škola vaření: čočka - poradíme vám, jak čočku připravit, aby si na ní všichni pochutnali.


Další recept na čočku na kyselo naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Apetit magazín

  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...

Obchod Apetit