Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Novoroční čočka na kyselo
Novoroční čočka na kyselo
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Novoroční čočka na kyselo

4.7/5 Počet hodnocení: 115
Do 75 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2103 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 300 g
Tuky 53 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čočka na kyselo se stala tradičním novoročním jídlem. Aby také ne, má zajistit na příští rok přísun finančních prostředků a takovou „pojistku“ by málokdo odmítl. Přesto si tento velmi chutný pokrm dopřejte i během roku, protože čočka by v našem jídelníčku neměla chybět. Recept čočky na kyselo je rychlý a výsledek naprosto luxusní, obzvláště pokud jí budete servírovat tradičním způsobem s vejcem, párkem nebo klobásou a sterilovanou okurkou.

Související recepty

Suroviny

čočka 350 g
hnědá nebo zelená
olej 3 PL
nebo 1,5 lžíce sádla či másla
nadrobno
vývar zeleninový 175 ml
nebo kuřecí
tymián 1 špetka
sůl
pepř
čerstvě mletý
ocet
nebo citronová šťáva
K podávání
nebo špekáčky, klobása, párky
volská oka

Postup

1

Čočku přeberte a propláchněte ve studené vodě. Ponořte do studené vody a nechte odležet 2-4 hodiny.

2

Namočenou čočku slijte. Znovu zalijte vodou a zakryjte pokličkou. Vařte 45-60 minut doměkka. Uvařenou čočku sceďte.

    3

    Tuk rozehřejte v rendlíku a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte mouku a ještě chvíli restujte, abyste získali jíšku světle zlatavé barvy.

      4

      Za stálého míchání přilévejte vývar. Rozmíchejte a přiveďte k varu. Přidejte bobkový list a tymián. Povařte 10 minut. Vyjměte bobkový list a vsypte uvařenou čočku. Dochuťte octem nebo citronovou šťávou. Osolte a opepřete.

      K PODÁVÁNÍ
      Na Nový rok se čočka tradičně podává s uzeným masem, párkem nebo klobásou, ale dát si ji můžete s čímkoli, na co máte chuť. Na stůl můžete přidat i čerstvý chléb.

      NĚCO NAVÍC

      • Čočku na kyselo můžete také dochutit strouhanou citronovou kůrou. V tom případě vynechte tymián a bobkový list.
      • Vařenou čočku nemusíte nutně zahušťovat jíškou, stačí ji jen ochutit, třeba citronovou šťávou v kombinaci s česnekem a římským kmínem (ten stejně jako bylinky, například saturejka, zlepší její stravitelnost). Čočka potom poslouží jako skvělá příloha k rybě, nejlépe pečené, pošírované nebo vařené v páře.
      • Škola vaření: čočka - poradíme vám, jak čočku připravit, aby si na ní všichni pochutnali.

      Související články

      Tento recept naleznete také v kolekcích:

      Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/1 spolu s mnoha dalšími recepty

      Autor: redakce Apetitu

      Apetit 2010/1

      Komentáře

      01.01.2016 13:37

      Čočka se mi po 20 minutách připálila. Musela jsem ji dělat znova a stačilo 10 - 15 minut, než čočka byla akorát.

      06.01.2016 14:03

      Mrzí nás, že na poprvé se čočka nevydařila. Samozřejmě záleží na mnoha faktorech a jsme rádi, že jste si recept vyladila podle svých podmínek. Doufáme, že nakonec jste si moc pochutnali!

      Apetit magazín