Novoroční čočka na kyselo

Novoroční čočka na kyselo

3.8 / 5. Počet hodnocení: 105
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2103 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 300 g
Tuky 53 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na Nový rok obědvejte čočku - nosí peníze! Novoroční čočka je prostě klasika, kterou nemůžete vynechat - dokonale si ji vychutnáte nejen na Nový rok, ale kdykoliv budete mít chuř. Čočka je prostě dokonalá luštěnina, a to nejen jako přívarek, ale výborne se také hodí do různých polévek, omáček a nové kulinářské trendy ji začlenili i do dezertů.. 

Suroviny

čočka 350 g
hnědá nebo zelená
olej 3 PL
nebo 1,5 lžící sádla či másla
cibule 20 g
najemno
mouka pšeničná hladká 25 g
vývar zeleninový 175 ml
nebo kuřecí
bobkový list 1 ks
tymián 1 špetka
sůl
pepř
čerstvě mletý
ocet
nebo citronová šťáva
K podávání
uzené maso
nebo špekáčky či klobása
vejce
jako volská oka
cibule smažená
okurky nakládané

Postup

1

Čočku přeberte, propláchněte ve studené vodě a na dvě až čtyři hodiny namočte do studené vody.

2

Nasáklou čočku slijte. Zalijte ji novou vodou (nejlépe svařenou a vychladlou dovlažna) tak, aby čočka nebyla zcela ponořená. Zakryjte pokličkou a uvařte doměkka; trvá to cca tři čtvrtě hodiny až hodinu.

    3

    Na tuku v rendlíku opečte cibuli a mouku tak, abyste získali jíšku světle zlatavé barvy. Postupně za stálého míchání zalijte vývarem, rozmíchejte a přiveďte k varu. Přidejte bobkový list a tymián. Deset minut povařte, pak vyjměte bobkový list a vsypte uvařenou čočku. Chuť dolaďte octem nebo citronovou šťávou, osolte, opepřete a ještě chvilku povařte.

      4

      Na Nový rok se čočka tradičně podává s uzeným masem nebo uzeninou, ale dát si ji můžete s čímkoli, na co máte chuť. Na stůl můžete navíc dát ještě čerstvý chléb.

        NĚCO NAVÍC

        • Čočku na kyselo můžete dochutit také strouhanou citronovou kůrou, pak ale vynechte tymián a bobkový list. Vařenou čočku nemusíte  nutně zahušťovat jíškou, stačí ji jen ochutit, třeba citronovou šťávou v kombinaci s česnekem a římským kmínem (ten stejně jako bylinky, například saturejka, zlepší její stravitelnost). Čočka potom poslouží jako skvělá příloha k rybě, nejlépe pečené, pošírované (,vařené‘ pod bodem varu) nebo vařené v páře.
        • Škola vaření: čočka - poradíme vám, jak čočku připravit, aby si na ní všichni pochutnali.

        Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/1 spolu s mnoha dalšími recepty

        Autor: redakce Apetitu

        Apetit 2010/1

        Komentáře

        Simona Kuboušková

        Čočka se mi po 20 minutách připálila. Musela jsem ji dělat znova a stačilo 10 - 15 minut, než čočka byla akorát.

        Martina Zajícová

        Mrzí nás, že na poprvé se čočka nevydařila. Samozřejmě záleží na mnoha faktorech a jsme rádi, že jste si recept vyladila podle svých podmínek. Doufáme, že nakonec jste si moc pochutnali!

        Apetit magazín

        KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
        • Kvízy

        KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

        Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
        Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
        • Tipy a triky

        Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

        Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

        Obchod Apetit