Na pohled nečekaná hitovka, kterou můžete v menších porcích použít i jako luxusní přílohu k pečenému kuřeti.
Suroviny
Postup
Začněte přípravou bramborové kaše na pokličku. Zalijte brambory v rendlíku studenou vodou, osolte, přiveďte k varu a vařte doměkka (asi 10–15 minut), na posledních pár minut vsypte česnek. Pak ze směsi slijte všechnu vodu. Brambory s česnekem rozšťouchejte a promíchejte s ostatními surovinami na pokličku, úplně nakonec vmíchejte špenát, osolte a opepřete podle chuti. Odložte.
Ve velké hlubší pánvi rozehřejte olej a opečte na něm klobásu dozlatova. Pak vyberte klobásu stranou a slijte přebytečný tuk, ponechte ho opět asi 2 lžíce. Na těch opékejte žampiony, mrkev a cibuli asi 10 minut za občasného míchání, aby žampiony zhnědly.
Potom osolte a opepřete podle chuti, přidejte bylinky a česnek, promíchejte a vlijte vývar se škrobem. Přiveďte k varu a vmíchejte hořčici a míchejte do zhoustnutí tekutiny. Nakonec vsypte uvařenou čočku.
Rozpalte gril v troubě. Čočkovou směs nalijte do zapékací mísy s rovným dnem nebo do vhodného pekáčku, rovnoměrně ji posypte opečenou klobásou a pak na ni stejnoměrně rozprostřete nachystanou bramborovou kaši. Osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem.
Nádobu postavte na plech a zapékejte 5–8 minut, aby brambory mírně zezlátly a náplň bublala. Před podáváním ozdobte osmaženou šalvějí a/nebo čerstvými bylinkami podle chuti a fantazie.
NĚCO NAVÍC
Zbytek uchovávejte v chladničce nejvýše 2 dny. Pokrm zchladlý na pokojovou teplotu lze zamrazit, ale nejvýše na měsíc. Ve vhodné formě můžete dát jídlo rovnou do trouby rozehřáté na 180 °C a zakryté alobalem dokonale prohřát, asi 1 hodinu.