Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čočka s vinnou klobásou pod bramborovou kaší

Čočka s vinnou klobásou pod bramborovou kaší
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čočka s vinnou klobásou pod bramborovou kaší

3.8/5 Počet hodnocení: 25
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3596 kcal
Bílkoviny 157 g
Sacharidy 313 g
Tuky 182 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na pohled nečekaná hitovka, kterou můžete v menších porcích použít i jako luxusní přílohu k pečenému kuřeti.

Suroviny

olivový olej 2 PL
+ trocha na pokapání
kvalitní, nakrájené na 2cm špalíky
drobné, hnědé, nakrájené na plátky
mrkev 1 ks
velká, nakrájená na kostičky
nakrájená nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
rozmarýn 1 PL
nasekaný nadrobno
tymián 1 PL
nasekaný nadrobno
šalvěj 1 PL
nasekaná nadrobno + lístky čerstvé šalvěje osmažené na másle na ozdobení (nemusí být)
česnek 4 stroužky
nakrájené nadrobno
vývar kuřecí 750 ml
nebo zeleninového, smíchaných dohladka se škrobem
škrob 3 PL
rozmíchaný ve vývaru
hořčice dijonská 1 PL
namočená aspoň na 2 hodiny do studené vody, pak scezená a uvařená doměkka
Na pokličku z bramborové kaše
varný typ B, oloupané a nakrájené na kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 4 stroužky
oloupané a nakrájené na čtvrtky
mléko 125 ml
ohřáté
nasekaný nahrubo

Postup

1

Začněte přípravou bramborové kaše na pokličku. Zalijte brambory v rendlíku studenou vodou, osolte, přiveďte k varu a vařte doměkka (asi 10–15 minut), na posledních pár minut vsypte česnek. Pak ze směsi slijte všechnu vodu. Brambory s česnekem rozšťouchejte a promíchejte s ostatními surovinami na pokličku, úplně nakonec vmíchejte špenát, osolte a opepřete podle chuti. Odložte.

2

Ve velké hlubší pánvi rozehřejte olej a opečte na něm klobásu dozlatova. Pak vyberte klobásu stranou a slijte přebytečný tuk, ponechte ho opět asi 2 lžíce. Na těch opékejte žampiony, mrkev a cibuli asi 10 minut za občasného míchání, aby žampiony zhnědly.

3

Potom osolte a opepřete podle chuti, přidejte bylinky a česnek, promíchejte a vlijte vývar se škrobem. Přiveďte k varu a vmíchejte hořčici a míchejte do zhoustnutí tekutiny. Nakonec vsypte uvařenou čočku.

4

Rozpalte gril v troubě. Čočkovou směs nalijte do zapékací mísy s rovným dnem nebo do vhodného pekáčku, rovnoměrně ji posypte opečenou klobásou a pak na ni stejnoměrně rozprostřete nachystanou bramborovou kaši. Osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem.

5

Nádobu postavte na plech a zapékejte 5–8 minut, aby brambory mírně zezlátly a náplň bublala. Před podáváním ozdobte osmaženou šalvějí a/nebo čerstvými bylinkami podle chuti a fantazie.

NĚCO NAVÍC
Zbytek uchovávejte v chladničce nejvýše 2 dny. Pokrm zchladlý na pokojovou teplotu lze zamrazit, ale nejvýše na měsíc. Ve vhodné formě můžete dát jídlo rovnou do trouby rozehřáté na 180 °C a zakryté alobalem dokonale prohřát, asi 1 hodinu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč