Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čočka s vinnou klobásou pod bramborovou kaší

Na pohled nečekaná hitovka, kterou můžete v menších porcích použít i jako luxusní přílohu k pečenému kuřeti.

Vydání: 2020/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ vaření 0:15
PT8M
Luštěniny

Ingredience

    • 2 lžíce olivového oleje + na pokapání
    • 500 g kvalitní vinné klobásy, nakrájené na cca 2cm špalíky
    • 250–300 g drobných hnědých žampionů, nakrájených na plátky
    • 1 velká mrkev, nakrájená na kostičky
    • 1 červená cibule, nakrájená nadrobno
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • po 1 lžíci nadrobno nasekaných čerstvých lístků rozmarýnu, tymiánu a šalvěje (lze nahradit 1 lžící sušených provensálských bylinek) + lístky čerstvé šalvěje osmažené v másle na ozdobení (nemusí být)
    • 4 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • 750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru, smíchaných dohladka se 2–3 lžícemi škrobové moučky
    • 1 lžíce dijonské hořčice
    • 200 g běžné zelené čočky namočené aspoň na 2 hodiny do studené vody, pak scezené a uvařené doměkka

    NA POKLIČKU

    • 900 g brambor (varný typ B), oloupaných a nakrájených na kostičky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 4 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na čtvrtky
    • 125 ml mléka, ohřátého
    • 2 lžíce másla
    • 50 g baby špenátových lístků, nasekaných nahrubo

Příprava jídla

1 Na pokličku zalijte brambory v rendlíku studenou vodou, osolte, přiveďte k varu a vařte doměkka (asi 10–15 minut), na posledních pár minut vsypte česnek. Pak ze směsi slijte všechnu vodu. Brambory s česnekem rozšťouchejte a promíchejte s ostatními surovinami na pokličku, úplně nakonec vmíchejte špenát, osolte a opepřete podle chuti. Odložte.

2 Ve velké hlubší pánvi rozehřejte olej a opečte na něm klobásu dozlatova. Pak vyberte klobásu stranou a slijte přebytečný tuk, ponechte ho opět asi 2 lžíce. Na těch opékejte žampiony, mrkev a cibuli asi 10 minut za občasného míchání, aby žampiony zhnědly. Potom osolte a opepřete podle chuti, přidejte bylinky a česnek, promíchejte a vlijte vývar se škrobem. Přiveďte k varu a vmíchejte hořčici a míchejte do zhoustnutí tekutiny. Nakonec vsypte uvařenou čočku.

Rozpalte gril v troubě. Čočkovou směs nalijte do zapékací mísy s rovným dnem nebo do vhodného pekáčku, rovnoměrně ji posypte opečenou klobásou a pak na ni stejnoměrně rozprostřete nachystanou bramborovou kaši. Osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Nádobu postavte na plech a zapékejte 5–8 minut, aby brambory mírně zezlátly a náplň bublala. Před podáváním ozdobte osmaženou šalvějí a/nebo čerstvými bylinkami podle chuti a fantazie.

NĚCO NAVÍC
Zbytek uchovávejte v chladničce nejvýše 2 dny. Pokrm zchladlý na pokojovou teplotu lze zamrazit, ale nejvýše na měsíc. Ve vhodné formě můžete dát jídlo rovnou do trouby rozehřáté na 180 °C a zakryté alobalem dokonale prohřát, asi 1 hodinu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Batátové lodičky s čočkou

Čočková polévka po arménsku se sušenými meruňkami

Čočkový salát s pečenou červenou řepou

Kuře s čočkovým ,rizotem‘

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Přidat komentář