
Čočka s vinnou klobásou pod bramborovou kaší
Na pohled nečekaná hitovka, kterou můžete v menších porcích použít i jako luxusní přílohu k pečenému kuřeti.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje + na pokapání
- 500 g kvalitní vinné klobásy, nakrájené na cca 2cm špalíky
- 250–300 g drobných hnědých žampionů, nakrájených na plátky
- 1 velká mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 červená cibule, nakrájená nadrobno
- sůl a čerstvě mletý pepř
- po 1 lžíci nadrobno nasekaných čerstvých lístků rozmarýnu, tymiánu a šalvěje (lze nahradit 1 lžící sušených provensálských bylinek) + lístky čerstvé šalvěje osmažené v másle na ozdobení (nemusí být)
- 4 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru, smíchaných dohladka se 2–3 lžícemi škrobové moučky
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 200 g běžné zelené čočky namočené aspoň na 2 hodiny do studené vody, pak scezené a uvařené doměkka
- 900 g brambor (varný typ B), oloupaných a nakrájených na kostičky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na čtvrtky
- 125 ml mléka, ohřátého
- 2 lžíce másla
- 50 g baby špenátových lístků, nasekaných nahrubo
NA POKLIČKU
Příprava jídla
1 Na pokličku zalijte brambory v rendlíku studenou vodou, osolte, přiveďte k varu a vařte doměkka (asi 10–15 minut), na posledních pár minut vsypte česnek. Pak ze směsi slijte všechnu vodu. Brambory s česnekem rozšťouchejte a promíchejte s ostatními surovinami na pokličku, úplně nakonec vmíchejte špenát, osolte a opepřete podle chuti. Odložte.
2 Ve velké hlubší pánvi rozehřejte olej a opečte na něm klobásu dozlatova. Pak vyberte klobásu stranou a slijte přebytečný tuk, ponechte ho opět asi 2 lžíce. Na těch opékejte žampiony, mrkev a cibuli asi 10 minut za občasného míchání, aby žampiony zhnědly. Potom osolte a opepřete podle chuti, přidejte bylinky a česnek, promíchejte a vlijte vývar se škrobem. Přiveďte k varu a vmíchejte hořčici a míchejte do zhoustnutí tekutiny. Nakonec vsypte uvařenou čočku.
3 Rozpalte gril v troubě. Čočkovou směs nalijte do zapékací mísy s rovným dnem nebo do vhodného pekáčku, rovnoměrně ji posypte opečenou klobásou a pak na ni stejnoměrně rozprostřete nachystanou bramborovou kaši. Osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Nádobu postavte na plech a zapékejte 5–8 minut, aby brambory mírně zezlátly a náplň bublala. Před podáváním ozdobte osmaženou šalvějí a/nebo čerstvými bylinkami podle chuti a fantazie.
NĚCO NAVÍC
Zbytek uchovávejte v chladničce nejvýše 2 dny. Pokrm zchladlý na pokojovou teplotu lze zamrazit, ale nejvýše na měsíc. Ve vhodné formě můžete dát jídlo rovnou do trouby rozehřáté na 180 °C a zakryté alobalem dokonale prohřát, asi 1 hodinu.
Přidat komentář