Čočka s vinnou klobásou pod bramborovou kaší

Čočka s vinnou klobásou pod bramborovou kaší
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čočka s vinnou klobásou pod bramborovou kaší

Hodnocení receptu
Průměr: 4.9 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4212 kcal
Bílkoviny 209 g
Sacharidy 387 g
Tuky 182 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na pohled nečekaná hitovka, kterou můžete v menších porcích použít i jako luxusní přílohu k pečenému kuřeti.

Suroviny

olivový olej 2 PL
+ trocha na pokapání
klobása vinná 500 g
kvalitní, nakrájené na 2cm špalíky
žampiony 300 g
drobné, hnědé, nakrájené na plátky
mrkev 1 ks
velká, nakrájená na kostičky
cibule červená 1 ks
nakrájená nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
rozmarýn 1 PL
nasekaný nadrobno
tymián 1 PL
nasekaný nadrobno
šalvěj 1 PL
nasekaná nadrobno + lístky čerstvé šalvěje osmažené na másle na ozdobení (nemusí být)
česnek 4 stroužky
nakrájené nadrobno
vývar kuřecí 750 ml
nebo zeleninového, smíchaných dohladka se škrobem
škrob 3 PL
rozmíchaný ve vývaru
hořčice dijonská 1 PL
čočka zelená 200 g
namočená aspoň na 2 hodiny do studené vody, pak scezená a uvařená doměkka
Na pokličku
brambory 900 g
varný typ B, oloupané a nakrájené na kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 4 stroužky
oloupané a nakrájené na čtvrtky
mléko 125 ml
ohřáté
máslo 2 PL
baby špenát 50 g
nasekaný nahrubo

1 Na pokličku zalijte brambory v rendlíku studenou vodou, osolte, přiveďte k varu a vařte doměkka (asi 10–15 minut), na posledních pár minut vsypte česnek. Pak ze směsi slijte všechnu vodu. Brambory s česnekem rozšťouchejte a promíchejte s ostatními surovinami na pokličku, úplně nakonec vmíchejte špenát, osolte a opepřete podle chuti. Odložte.

2 Ve velké hlubší pánvi rozehřejte olej a opečte na něm klobásu dozlatova. Pak vyberte klobásu stranou a slijte přebytečný tuk, ponechte ho opět asi 2 lžíce. Na těch opékejte žampiony, mrkev a cibuli asi 10 minut za občasného míchání, aby žampiony zhnědly. Potom osolte a opepřete podle chuti, přidejte bylinky a česnek, promíchejte a vlijte vývar se škrobem. Přiveďte k varu a vmíchejte hořčici a míchejte do zhoustnutí tekutiny. Nakonec vsypte uvařenou čočku.

Rozpalte gril v troubě. Čočkovou směs nalijte do zapékací mísy s rovným dnem nebo do vhodného pekáčku, rovnoměrně ji posypte opečenou klobásou a pak na ni stejnoměrně rozprostřete nachystanou bramborovou kaši. Osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Nádobu postavte na plech a zapékejte 5–8 minut, aby brambory mírně zezlátly a náplň bublala. Před podáváním ozdobte osmaženou šalvějí a/nebo čerstvými bylinkami podle chuti a fantazie.

NĚCO NAVÍC
Zbytek uchovávejte v chladničce nejvýše 2 dny. Pokrm zchladlý na pokojovou teplotu lze zamrazit, ale nejvýše na měsíc. Ve vhodné formě můžete dát jídlo rovnou do trouby rozehřáté na 180 °C a zakryté alobalem dokonale prohřát, asi 1 hodinu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit