Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Meruňky naslano: 12 receptů, které musíte vyzkoušet

Meruňky naslano: 12 receptů, které musíte vyzkoušet
ZDROJ: Apetit

Šťavnaté a sladké plody patří k létu stejně jako jejich příbuzné broskve a nektarinky. I když je asi nejčastěji zavařujeme jako džem, plníme jimi sladké knedlíky a klademe na bublaninu, meruňky najdou neméně lahodné uplatnění i ve slaných jídlech. Můžete je použít od salátu přes pečené maso až po pikantní omáčky. 

Meruňky patří k typickým plodům léta. Aby se jim dařilo a dozrávaly do dokonalé sladkosti, potřebují teplo.

  • České léto meruňkám v nížinách (a především na jihu Moravy) svědčí, a tak jsou v sezoně běžně dostupné čerstvé, právě utržené, s perfektně vyzrálou dužinou.
  • Pěstují se však také v jiných evropských zemích a krátkou zimní sezónu mají také meruňky pěstované v Chile a Jižní Africe.
  • Největším světovým producentem meruněk je Turecko, po něm následují Írán a Uzbekistán. Především v Turecku a zemích Blízkého východu se meruňky hojně používají do slaných i sladkých jídel sušené.

Jak poznat zralé meruňky

Zralé meruňky mají jasně oranžovou nebo tmavší žlutou barvu. Barva meruněk není vždy spolehlivým ukazatelem chuti, při nákupu se však vyhněte velmi světlým odrůdám a pomačkané nebo poškozené slupce.

  • Ideálně vyzrálé meruňky jsou na dotek lehce měkké, pružné, ne však blátivé. Pecku lze ze zralé dužiny snadno vyjmout.
  • Čerstvé, ne úplně měkké meruňky uchovávejte při pokojové teplotě. V míse za den dva dozrají. Ty zcela zralé spotřebujte co nejdříve, krátce vydrží i v lednici.

Výrazné a pálivé koření 

Slané pokrmy s meruňkami jsou příjemnou změnou oproti běžné úpravě nasladko. Zjednodušeně můžeme říct, že meruňkám naslano sluší vše sladkokysele pálivé.

  • Přidejte je všude tam, kde chcete dodat objem a sladkost – připravíte z nich luxusní čatní i cibulády nebo čerstvé salsy
  • Stejně jako broskve a nektarinky se hodí do svěžích letních salátů, nejlépe v kombinaci s čerstvými sýry.
  • Přidejte je k pečenému masu – dokonale podpoří chuť kuřete i vepřového masa.
  • K receptům z Blízkého východu neodmyslitelně patří meruňky sušené. Najdete je v hrncích s dušeným masem, polévkách, salátech i pilafech.
  • Výborně se hodí také do náplní masových rolád a závitků, kterým dodají šťavnatost a jemnou navinulost.
  • Nadrobno nakrájené sušené meruňky můžete přidat také do mletého masa na sekanou nebo masové kuličky.
  • Jejich chuť ozváštní také sýrové pomazánky a teriny. 

Čerstvé meruňky nepotřebují před vařením loupat ani jinak upravovat. Stačí je omýt vodou a vyjmout pecku. Pokud nemáte právě po ruce meruňky, hravě je zastoupí jejich příbuzné broskve a nektarinky. Ty mají sladší, méně nakyslou chuť a hodí se prakticky do všech následujících receptů s výjimkou těch, kam patří meruňky sušené.

Zdroje informací: bbcgoodfood, grapetree, insanelygoodrecipes

Autor: jana.koprivova