0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládový plát na zmrzlinové sendviče

Čokoládový plát na zmrzlinové sendviče
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Čokoládový plát na zmrzlinové sendviče

4/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné 12 sendvičů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2836 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 397 g
Tuky 106 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dvě vláčné čokoládové vrstvy, hotová zmrzlina a pár křupavých ozdob, to je lahodné a stylové osvěžení pro vás i vaše přátele. Neodoláte!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
kakao 50 g
holandského typu
jedlá soda ½ ČL
sůl ¼ ČL
máslo 110 g
změklé
krupicový cukr 170 g
vanilkový cukr ½ bal
mléko 210 ml
studené

Postup

1
Upečte těsto
Mřížku v troubě dejte na střední pozici. Troubu předehřejte na 220 ˚C, horkovzdušnou na 200 ˚C. Plech s vyšším okrajem o rozměrech cca 45 x 32 cm vyložte pečicím papírem tak, aby papír pokryl i delší stěny.
2
Mouku, kakao, sodu, vanilkový cukr a sůl spolu prosijte do mísy a promíchejte. V jiné míse zpěňte hodně změklé máslo s cukrem. Třete přibližně tři minuty, přidejte mléko, utřete dohromady a pak spojte se sypkou směsí.
3
Na papír na plechu přeneste těsto; dobře to jde naběračkou. Papír přidržte a směs rozetřete co nejvíc do rovna (výborně vám poslouží plochá obracečka nebo špachtle). Plech můžete i otáčet. Kus pečicího papíru stejné velikosti jako rozetřené těsto trochu potřete olejem a položte naolejovanou stranou na těsto. Vyrovnejte válečkem a pak papír sejměte.
4
Pečte deset až dvanáct minut; poté otestujte špejlí. Vpíchněte ji do těsta: pokud na ní ulpí mírně vlhké drobečky, nechte těsto už jen vychladnout na pokojovou teplotu.

hotové těsto
5
Naplňte sendviče a zamrazte
Zatímco plát těsta chladne, na čistý plech položte křížem přes sebe dva velké kusy potravinové fólie. Vychladlé těsto uvolněte nožem a překlopte na prkénko. Stáhněte pečicí papír a rozkrojte základ sendviče napříč přesně na polovinu. Jednu půlku dejte horní stranou dolů na fólii (třeba pomocí široké špachtle).
6
Zmrzlinu (budete potřebovat asi 700 ml) vyndejte z ledničky a nakrájejte na plátky. Šikovné je celý kelímek rozstřihnout a zmrzlinu vyklopit na prkénko. (Zmrzlina musí být hodně studená; pokud je to nutné, nechte ji nakrájenou na talířku znovu zmrazit.) Kousky zmrzliny vedle sebe klaďte tak, aby vznikly minimální mezery.

 plnění zmrzlinových sendvičů
7
Teď zmrzlinu pokud možno jemně, ale rovnoměrně rozetřete špachtlí, nejlépe gumovou. Anebo na studenou hmotu položte fólii a roztlačte zmrzlinu rukama. Před dalším krokem fólii samozřejmě odstraňte.
8
Přikryjte zmrzlinu druhým plátem těsta a přimáčkněte tak, aby se rovnoměrně rozprostřela. Celé dílo obalte fólií a i s plechem dejte aspoň na čtyři hodiny do mrazáku a nechte ho tam až dva dny. V téhle chvíli už máte postaráno o skvělý domácí dezert!

9
Nakrájejte a ozdobte sendviče
Vyjměte plech z mrazáku a naplněný plát těsta přeneste na prkénko. Na uvolněný plech položte novou fólii a z dezertu sejměte horní vrstvu fólie (spodní můžete ponechat).
10
Pracujte rychle; bude se vám hodit pravítko a ostrý nůž. Na povrchu naznačte kostky: mělo by jich být dvanáct, tři na kratší a čtyři na delší straně. Krájejte rychle a nůž mezi jednotlivými řezy otírejte. Pokud máte v kuchyni teplo, dejte hotové sendviče i s plechem znovu do mrazáku. Můžete také nakrájet vždycky jen jeden pruh a zbytek zatím nechat v mrazáku.

krájení zmrzlinových sendvíčů
11
Drcené přísady dejte do mělké misky a přitiskněte na ně dvě nebo všechny strany sendviče, aby se kokos, ořechy apod. hezky zabořily do zmrzliny. Sendviče pak dejte na plechu znovu zmrazit (nebo je obalujte po jednom a zbylé mějte v mrazáku). Potom je sejměte z plechu, jednotlivě zabalte a uložte zpátky. V mrazáku vydrží asi čtrnáct dní. 

Vtipně ozdobeno
Půvab sendvičů spočívá i v tom, že je můžete obměňovat díky různým druhům zmrzliny. Zajímavých nuancí dosáhnete, když dezert obalíte v drcených křupavých přísadách. Tady je pár tipů:

  • ovocné bonbony (např. Bon Pari:  zabalte je do utěrky a nadrťte válečkem nebo paličkou na maso);
  • jemně nasekaná nebo nastrouhaná čokoláda;
  • kandované ovoce (ananas, meruňky, zázvor);
  • strouhaný kokos;
  • drcené ořechy nebo mandle;
  • drcené sušenky (Derby, Esíčka, sněhové pusinky apod.);   
  • hotové cukrové zdobení


Tip Apetitu
Naprostých labužnických výšin dosáhnete, pokud ke zmrzlině přidáte ještě trochu ovoce. Nejlepší jsou jahody, borůvky, maliny. Krátce je prohřejte s trochou cukru a vychladlé zatřete do zmrzliny. Pokud vám cukrové ovoce zbude, přelijte jím celý sendvič.

Kam na luxusní zmrzlinu
Prodejny báječné zmrzliny Cream & Dream můžete navštívit zatím jen v hlavním městě, a to hned tři. V Pařížské ulici je to Cremeria Milano; vyplatí se osvěžit si výlet po pamětihodnostech místními více než sedmadvaceti specialitami. (Kdo na historii moc není, ať sem zajde jen kvůli zmrzlině – opravdu stojí za to.)

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/6

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.6/05, str.60

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč