
Vánoční zmrzlinové sendviče
Křupavé sušenky s pekanovými ořechy a kousky čokolády plněné krémovou vánoční zmrzlinou... Nezní to jako sladký sen?
Ingredience
- 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka (397 g)
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo pasty
- 200 g mincemeatu (viz Něco navíc)
- 600 ml smetany ke šlehání (40%)
- 130 g pohankové mouky
- 50 g ovesné mouky
- 30 g kukuřičného škrobu
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky vločkové soli
- 125 g másla, změklého
- 200 g světlého třtinového cukru muscovado
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 g pekanových ořechů, opražených a najemno nasekaných
- 200 g tmavé čokolády (70%), nasekané
NA SUŠENKY
Příprava jídla
1 Připravte zmrzlinu. Smíchejte kondenzované mléko, vanilku a mincemeat. Smetanu vlijte do velké misky a šlehejte do měkkých špiček. Poté šlehačku po třetinách opatrným překládáním zapracujte do základu z kondenzovaného mléka. Hotovou směs ve větší nádobě vhodné k mražení uložte na několik hodin do mrazáku.
2 Na sušenky dobře promíchejte pohankovou a ovesnou mouku s kukuřičným škrobem, jedlou sodou a solí.
3 Máslo a cukr vyšlehejte do světlé pěny. Zašlehejte vejce, žloutky a vanilku. Poté přidejte moučnou směs a pekanové ořechy a míchejte jen do té chvíle, než se vše spojí. Přidejte čokoládu a krátce promíchejte. Těsto zakryjte potravinářskou fólií a na pár hodin ho uložte do lednice, než ztuhne.
4 Z vychlazeného těsta vytvarujte 20 kuliček a lehce je zploštěte. Rozložte je s 5cm rozestupy na pečicím papírem vyložený plech a na hodinu uložte do mrazáku (mohou tam být uložené až 3 měsíce, stačí je přesypat do vhodného pytlíku).
5 Troubu předehřejte na 180°C. Sušenky pečte 14–16 minut, nebo dokud nebudou po okrajích zlatavé. Nechte 5 minut chladnout na plechu a potom je nechte zcela vychladnout na mřížce. Samotné sušenky vydrží v uzavřené nádobě 4 dny.
6 Abyste vytvořili sendviče, dejte kopeček zmrzliny mezi dvě sušenky a lehce přitlačte, aby se zmrzlina hezky rozprostřela. Ihned podávejte nebo uložte do mrazáku.
NĚCO NAVÍC
Mincemeat můžete koupit v Marks&Spencer nebo jiných prodejnách s britskými specialitami. Místo mincemeatu můžete použít směs kandovaného ovoce, rozinek a nasekaných vlašských ořechů nebo třeba připravit zavařeninu z rozinek či náplň z koláčků s brusinkovou náplní. Sušenky jsou připravené z bezlepkových surovin, ale vždy pro jistotu zkontrolujte obaly (pozor i na sodu a čokoládu!).
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář