Vánoční zmrzlinové sendviče

Vánoční zmrzlinové sendviče
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Vánoční zmrzlinové sendviče

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Na 10 sušenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8977 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 813 g
Tuky 576 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křupavé sušenky s pekanovými ořechy a kousky čokolády plněné krémovou vánoční zmrzlinou... Nezní to jako sladký sen?

Suroviny

kondenzované mléko 1 konzerva
slazené, 397 g
vanilkový extrakt 1 ČL
možno nahradit vanilkovou pastou
mincemeat 200 g
viz Něco navíc
smetana ke šlehání 600 ml
40%
Na sušenky
mouka pohanková hladká 130 g
mouka ovesná 50 g
škrob 30 g
kukuřičný
jedlá soda 0.75 ČL
sůl vločková 0.5 ČL
máslo 125 g
změklé
třtinový cukr muscovado světlý 200 g
vejce 1 ks
žloutek 2 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
pekanové ořechy 100 g
opražené, najemno nasekané
tmavá čokoláda 200 g
70%, nasekaná

1 Připravte zmrzlinu. Smíchejte kondenzované mléko, vanilku a mincemeat. Smetanu vlijte do velké misky a šlehejte do měkkých špiček. Poté šlehačku po třetinách opatrným překládáním zapracujte do základu z kondenzovaného mléka. Hotovou směs ve větší nádobě vhodné k mražení uložte na několik hodin do mrazáku.

Na sušenky dobře promíchejte pohankovou a ovesnou mouku s kukuřičným škrobem, jedlou sodou a solí.

3 Máslo a cukr vyšlehejte do světlé pěny. Zašlehejte vejce, žloutky a vanilku. Poté přidejte moučnou směs a pekanové ořechy a míchejte jen do té chvíle, než se vše spojí. Přidejte čokoládu a krátce promíchejte. Těsto zakryjte potravinářskou fólií a na pár hodin ho uložte do lednice, než ztuhne.

4 Z vychlazeného těsta vytvarujte 20 kuliček a lehce je zploštěte. Rozložte je s 5cm rozestupy na pečicím papírem vyložený plech a na hodinu uložte do mrazáku (mohou tam být uložené až 3 měsíce, stačí je přesypat do vhodného pytlíku).

5 Troubu předehřejte na 180°C. Sušenky pečte 14–16 minut, nebo dokud nebudou po okrajích zlatavé. Nechte 5 minut chladnout na plechu a potom je nechte zcela vychladnout na mřížce. Samotné sušenky vydrží v uzavřené nádobě 4 dny.

6 Abyste vytvořili sendviče, dejte kopeček zmrzliny mezi dvě sušenky a lehce přitlačte, aby se zmrzlina hezky rozprostřela. Ihned podávejte nebo uložte do mrazáku.

NĚCO NAVÍC
Mincemeat můžete koupit v Marks&Spencer nebo jiných prodejnách s britskými specialitami. Místo mincemeatu můžete použít směs kandovaného ovoce, rozinek a nasekaných vlašských ořechů nebo třeba připravit zavařeninu z rozinek či náplň z koláčků s brusinkovou náplní. Sušenky jsou připravené z bezlepkových surovin, ale vždy pro jistotu zkontrolujte obaly (pozor i na sodu a čokoládu!).

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

5 triků, jak připravit zdravější dezerty
  • Novinky a zajímavosti

5 triků, jak připravit zdravější dezerty

Pečete rádi a hodně? Možná jste už přemýšleli o tom, jak své pekařské a cukrářské počiny připravovat trochu ‚zdravěji‘. Dobrá zpráva je, že pár triků pro ulehčení svědomí existuje, a přesto si pochutnáte... Pojďte si s námi některé fígle...
K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...

Obchod Apetit