Za 30 minut na stole
Suroviny
vepřová kýta
4
plátky
gouda
4
plátky
lze nahradit ementálem
šunka
4
plátky
mouka pšeničná hladká
100
g
strouhanka
130
g
vejce
1
ks
rozšlehané s trochou mléka
olej
na smažení
sůl
na dochucení, nemusí být
pepř
na dochucení, nemusí být
citron
1
ks
na měsíčky, k podávání
kousky, k podávání
fazolky zelené
k podávání
Postup
1
Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.
2
Plátky důkladně rozklepejte; dejte pozor, aby se neprotrhly. Pokud jste na to vyloženě zvyklí, můžete je lehce osolit a opepřit. Na každý kousek pak položte po plátku šunky a sýra. Plátky přeložte a okraje k sobě pořádně přimáčkněte.
3
Na tři talíře si připravte mouku, strouhanku a rozšlehanou vaječnou směs. Plněné kapsy poválejte nejdřív ve strouhance, potom v mouce, poté je vymáchejte ve vejci a pak znovu obalte strouhankou.
4
V nádobě, kterou můžete dát do trouby, rozehřejte trochu oleje a z jedné strany na něm dozlatova opečte obalené plátky; trvá to asi čtyři minuty. Pak je i s pánví vložte asi na deset minut do trouby. Podávejte s citronem a zeleninou ohřátou v páře.
Komentáře
Bleu samozřejmě "modrý" znamená (francouzsky). V tomto případě však neodkazuje na plísňový sýr, ale na vyznamenání, podle kterého se tento recept jmenuje. Vyznamenání Cordon Bleu (česky modrá stuha) se uděluje mimo jiné nejlepším kuchařům ve Francii. Jinak recept úplně v pořádku není, protože originál se připravuje z telecího ořechu.
Ne, myslí bleu. To samozřejmě znamená modrý. Bohužel to totiž není název pocházející z angličtiny, ale z francouzštiny..
Bleu samozrejme modrý znamená, je to z francúzštiny. V originalnom recepte nie je uvádzaný konkrétny druh syra, odporúčaný je však niektorý zo švajčiarskych syrov, ideálne nejaký mäkkší a ľahko sa roztápajúci pri príprave :)
cordon bleu, neboli modra stuha, je francouske vyznamenani nejlepsich kucharu, ktere dalo jmeno slavnemu pokrmu, jehoz zakladem je teleci maso, sunka a syr typu emental, nebo gouda