Recepty se sýrem gouda
Gouda je tvrdý sýr, jehož původ sahá do Nizozemska. Vyrábí se z kravského mléka a patří k nejoblíbenějším sýrům na světě. Má jemnou chuť s lehkým oříškovým nádechem. Jeho textura a konzistence se odvíjí od stáří sýra, který může zrát od 4 týdnů až do 18 měsíců. V každém případě si ho můžete vychutnat k vínu, jako součásti antipasti nebo goudu použít při zapékání a gratinování. Hodí se i do sýrových omáček, na těstoviny, do polévek i na pizzu. Goudu koupíte nakrájenou na plátky připravenou do sendvičů nebo jako bloček.
...
- Mladá gouda zraje 4 týdny, vyzrálá je 16 – 18 týdnů.
- Stará gouda zrála 10 – 12 měsíců, přestárlá 1 rok i déle.
- Vyrábí se v kolech či blocích o hmotnosti 1 až 16 kilogramů.
- Gouda sýr má vysoký obsah vápníku a vitamíny A, B a D.
- První zmínky o sýru gouda pocházejí z roku 1284.
Celý popis