Oběd pro rytíře – název Cordon Bleu dříve označoval rytířský řád svatého Ducha.
Suroviny
Postup
Sýr nařízněte na 4 špalíčky a každý zabalte do plátku šunky.
Střední část křídla s letkou odřízněte v kloubu. Prsíčko seřízněte z hrudního koše. Prsty nadzvihněte svaly na křídle a nožem podřízněte. Křídelní kost očistěte od blanek a šlach a prso otevřete z vnitřní strany.
Do silnější části masa udělejte zářez a vzniklou kapsu naplňte sýrem zabaleným v šunce. Okraje kapsy přeložte a uzavřete tak, aby šunka nevyčnívala.
Do jednoho hlubšího talíře vsypte mouku, do druhého strouhanku a ve třetím rozšlehejte vejce. Maso osolte a obalte ze všech stran nejdříve v mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance.
V kastrolu rozehřejte máslo, a jakmile začne pěnit, vložte obalené kuřecí kapsy a smažte je z obou stran pomalu dozlatova, trvá to zhruba 15 minut.
Během smažení maso dvakrát opatrně otočte a občas jej přelijte přepuštěným máslem. Smažený Cordon Bleu podávejte se salátem z rukoly, cherry rajčátek a bílé cibule s kapkou olivového oleje.
Recept je z kuchařky Romana Vaňka Klenoty klasické evropské kuchyně.