Čučvara (pelmeně po uzbecku)

Čučvara (pelmeně po uzbecku)

Hodnocení receptu
Průměr: 2.8 ()
Více než hodinu Snadné Pro 2-3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1173 kcal
Bílkoviny 48 g
Cukr 163 g
Tuky 22 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Recept jsme objevili na ruských internetových stránkách s poznámkou, že v něm můžete použít vepřové maso, když to Uzbekové neuvidí. Okraje těsta při uzavírání pelmeňů lze potřít prošlehaným vejcem. 

Suroviny

petrželka
čerstvá, na posypání
koriandr
čerstvý, na posypání, možno nahradit koprem
Na těsto
mouka pšeničná hladká 200 g
možno nahradit polohrubou výběrovou
sůl 2 špetka
Na náplň
jehněčí maso 150 g
možno nahradit skopovým
cibule 0.5 ks
česnek 1 stroužek
koriandr 1 ČL
mletý
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na omáčku
mrkev 0.5 ks
velká, nebo jedna malá
cibule 1 ks
rajčatový protlak 1 PL
vrchovatá
rajčata 3 ks
větší, možno nahradit 400 g vykapanou konzervou

1 Z uvedených přísad a cca 100ml vody (přidávejte postupně podle potřeby) vypracujte těsto. Zakryjte je utěrkou a uložte na půl hodiny do chladničky.

2 Mezitím nakrájejte maso na kousíčky a pak nasekejte nadrobno. Stejně naložte i s oloupanou cibulí a česnekem. Všechno smíchejte a ochuťte koriandrem, solí a pepřem.

3 Na omáčku nakrájejte mrkev na nudličky a cibuli na kostičky. Rajčata (nemáte-li konzervovaná) spařte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hlubší pánvi či širokém rendlíku opékejte na másle nebo rostlinném tuku cibuli a mrkev asi 10 minut, 2 minuty před koncem přidejte protlak, míchejte, pak vsypte spařená (konzervovaná) rajčata a 5 minut duste na středním ohni, osolte. Odstavte, nemáte-li nachystané pelmeně.

4 Těsto rozválejte na tenkou placku a vykrájejte z něj čtverečky cca 4x4cm. Čtverečky si pokládejte na dlaň, doprostřed dejte asi lžičku náplně, pak těsto přehněte a náplň tím uzavřete do trojúhelníkové taštičky (po okrajích přitiskněte). Pak cípy na protilehlých krajích dlouhé strany trojúhelníku obtočte kolem prstu a spojte je do prstýnku.

5 Do vroucí omáčky naskládejte pelmeně naplněnou stranou dolů a zalijte 250ml vody. Přiveďte k varu a vařte 15–20 minut, podle potřeby podlévejte horkou vodou. Podle chuti dosolte. Podávejte posypané bylinkami a opepřené. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...
Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...

Obchod Apetit