Čučvara (pelmeně po uzbecku)

Čučvara (pelmeně po uzbecku)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čučvara (pelmeně po uzbecku)

3.2 / 5. Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné Pro 2-3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1384 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 163 g
Tuky 40 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept jsme objevili na ruských internetových stránkách s poznámkou, že v něm můžete použít vepřové maso, když to Uzbekové neuvidí. Okraje těsta při uzavírání pelmeňů lze potřít prošlehaným vejcem. 

Suroviny

petrželka
čerstvá, na posypání
koriandr
čerstvý, na posypání, možno nahradit koprem
Na těsto
mouka pšeničná hladká 200 g
typ 00, možno nahradit polohrubou výběrovou
sůl 2 špetky
Na náplň
jehněčí maso 200 g
možno nahradit skopovým
cibule 0.5 ks
česnek 1 stroužek
koriandr 1 ČL
mletý
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na omáčku
mrkev 0.5 ks
velká, nebo 1 malá
cibule 1 ks
rajčatový protlak 1 PL
vrchovatá
rajčata 3 ks
větší, možno nahradit 400g konzervou, vykapanou
máslo 1 PL
nebo 2 lžíce rostlinného oleje

1 Z uvedených přísad a cca 100ml vody (přidávejte postupně podle potřeby) vypracujte těsto. Zakryjte je utěrkou a uložte na půl hodiny do chladničky.

2 Mezitím nakrájejte maso na kousíčky a pak nasekejte nadrobno. Stejně naložte i s oloupanou cibulí a česnekem. Všechno smíchejte a ochuťte koriandrem, solí a pepřem.

3 Na omáčku nakrájejte mrkev na nudličky a cibuli na kostičky. Rajčata (nemáte-li konzervovaná) spařte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hlubší pánvi či širokém rendlíku opékejte na másle nebo rostlinném tuku cibuli a mrkev asi 10 minut, 2 minuty před koncem přidejte protlak, míchejte, pak vsypte spařená (konzervovaná) rajčata a 5 minut duste na středním ohni, osolte. Odstavte, nemáte-li nachystané pelmeně.

4 Těsto rozválejte na tenkou placku a vykrájejte z něj čtverečky cca 4x4cm. Čtverečky si pokládejte na dlaň, doprostřed dejte asi lžičku náplně, pak těsto přehněte a náplň tím uzavřete do trojúhelníkové taštičky (po okrajích přitiskněte). Pak cípy na protilehlých krajích dlouhé strany trojúhelníku obtočte kolem prstu a spojte je do prstýnku.

5 Do vroucí omáčky naskládejte pelmeně naplněnou stranou dolů a zalijte 250ml vody. Přiveďte k varu a vařte 15–20 minut, podle potřeby podlévejte horkou vodou. Podle chuti dosolte. Podávejte posypané bylinkami a opepřené. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/2

Apetit magazín

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit