Řepné ,pelmeně‘ s koprem a zakysanou smetanou

Řepné ,pelmeně‘ s koprem a zakysanou smetanou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2052 kcal
Bílkoviny 98 g
Cukr 236 g
Tuky 78 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle spojení pelmeňů, tortellin a tak trochu i boršče je něco jako světová premiéra. Chutnají stejně skvěle, jako vypadají.

Suroviny

červená řepa 3 ks
malé nebo 2 střední
mouka pšeničná hladká 300 g
cca, + na poprášení
NA NÁPLŇ
vepřové maso 250 g
(plece, krkovice, libovějšího bůčku...)
cibule 150 g
nakrájené na kostičky
sůl mořská
jemná
pepř
čerstvě mletý
máslo 50 g
cca
K PODÁVÁNÍ
zakysaná smetana
kopr
pepř barevný
drcený
máslo
rozpuštěné (nemusí být)

1 Neoloupanou řepu uvařte doměkka, malým stačí 20 minut, větším to bude trvat déle.

2 Mezitím nachystejte náplň a odložte ji do chladničky: Maso nakrájejte na proužky a pak ho nasekejte nožem co nejvíc najemno. Nasypte ho do misky, přidejte cibuli, osolte, opepřete a důkladně prohněťte rukou.

Uvařenou řepu oloupejte, dokud je ještě teplá (vezměte si rukavice). Oloupanou řepu rozmixujte úplně najemno (podle potřeby můžete přidat i 1 lžíci vody), řepy by mělo být zhruba 280 g. Na pracovní plochu nasypte většinu mouky a udělejte důlek. Nalijte do něj řepu a začněte promíchávat vidličkou. Jakmile těsto začne tvořit drobenku, spojte ho rukama do koule a důkladně ho prohněťte (stále pracujte v rukavicích), podle potřeby lze přidat další mouku. Pak těsto poprášené moukou prožeňte zhruba desetkrát strojkem na těstoviny a postupně zmenšujte tloušťku placky. Mezitím přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci a osolte ji.

4 Z těsta vykrájejte kolečka (o průměru okolo 6cm). Doprostřed každého dejte asi lžičku náplně (nepřežeňte to!) a na ni položte ždibec másla. Pak kolečka vždy přeložte přes náplň, aby vzniklo půlkolečko. Přitiskněte okraje a potom spojte cípy. Vařte ve vroucí osolené vodě – asi 3 minuty po vyplavání na hladinu vyzkoušejte u prvního kousku, zda už je náplň provařená. Hotové vylovte děrovanou sběračkou a podávejte v hlubokém talíři, ozdobené zakysanou smetanou, koprem a pepřem, popřípadě i polité máslem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit