Řepné ,pelmeně‘ s koprem a zakysanou smetanou

Řepné ,pelmeně‘ s koprem a zakysanou smetanou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Řepné ,pelmeně‘ s koprem a zakysanou smetanou

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2052 kcal
Bílkoviny 98 g
Sacharidy 236 g
Tuky 78 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle spojení pelmeňů, tortellin a tak trochu i boršče je něco jako světová premiéra. Chutnají stejně skvěle, jako vypadají.

Suroviny

červená řepa 3 ks
malé nebo 2 střední
mouka pšeničná hladká 300 g
+ na poprášení
NA NÁPLŇ
vepřové maso 250 g
plec, krkovice, libovější bůček...
cibule 150 g
nakrájené na kostičky
sůl mořská
jemná
pepř
čerstvě mletý
máslo 50 g
K PODÁVÁNÍ
zakysaná smetana
kopr
čerstvý
pepř barevný
drcený
máslo
rozpuštěné (nemusí být)

1 Neoloupanou řepu uvařte doměkka, malým stačí 20 minut, větším to bude trvat déle.

2 Mezitím nachystejte náplň a odložte ji do chladničky: Maso nakrájejte na proužky a pak ho nasekejte nožem co nejvíc najemno. Nasypte ho do misky, přidejte cibuli, osolte, opepřete a důkladně prohněťte rukou.

Uvařenou řepu oloupejte, dokud je ještě teplá (vezměte si rukavice). Oloupanou řepu rozmixujte úplně najemno (podle potřeby můžete přidat i 1 lžíci vody), řepy by mělo být zhruba 280 g. Na pracovní plochu nasypte většinu mouky a udělejte důlek. Nalijte do něj řepu a začněte promíchávat vidličkou. Jakmile těsto začne tvořit drobenku, spojte ho rukama do koule a důkladně ho prohněťte (stále pracujte v rukavicích), podle potřeby lze přidat další mouku. Pak těsto poprášené moukou prožeňte zhruba desetkrát strojkem na těstoviny a postupně zmenšujte tloušťku placky. Mezitím přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci a osolte ji.

4 Z těsta vykrájejte kolečka (o průměru okolo 6 cm). Doprostřed každého dejte asi lžičku náplně (nepřežeňte to!) a na ni položte ždibec másla. Pak kolečka vždy přeložte přes náplň, aby vzniklo půlkolečko. Přitiskněte okraje a potom spojte cípy. Vařte ve vroucí osolené vodě – asi 3 minuty po vyplavání na hladinu vyzkoušejte u prvního kousku, zda už je náplň provařená. Hotové vylovte děrovanou sběračkou a podávejte v hlubokém talíři, ozdobené zakysanou smetanou, koprem a pepřem, popřípadě i polité máslem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit