Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dip z bílých fazolí, česneku a pinií
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 5
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2096 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 247 g
Tuky 82 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pro luštěninové pomazánky a dipy máme slabost. Ten z bílých fazolí a česneku je dokonale krémový. Pinie dodávají dipu texturu a element křupavosti. Dip můžete připravit až dva dny dopředu a uchovat jej v lednici. Před podáváním nechte dojít pokojové teploty.

Suroviny

česnek 1 stroužek
oloupaný
řepkový olej 60 ml
piniové oříšky 35 g
1 konzerva máslových bílých fazol
sůl 1 ČL
pepř ¼ ČL
čerstvě mletý

Postup

1

Do menší misky nastrouhejte česnek. Na misku položte sítko. V rendlíku rozehřejte olej a zvolna v něm opékejte piniové oříšky dozlatova (pozor na spálení). Pak ihned přelijte přes sítko do misky k česneku. Pinie ze sítka vyklopte na papírovou utěrku a osušte od oleje. Z konzervy fazolí odeberte a uchovejte pár lžic nálevu, pak fazole slijte a nechte okapat.

2

Fazole rozmixujte, ideálním nástrojem je food processor, ale jde to i tyčovým mixérem. Přidejte sůl a pepř. Přilijte 1–2 lžíce nálevu z fazolí a mixujte dohladka, podle potřeby můžete ještě trochu zředit, nezapomeňte však, že do dipu přijde ještě olej.

3

Jakmile je dip hladký, ponechte přístroj v chodu a přilévejte olej, dip by měl mírně zhoustnout a zkrémovatět. Nakonec přidejte pinie (část si ponechte na ozdobu) a několika pulzy rozmixujte, aby v dipu zůstaly znatelné kousky oříšků. Podávejte ozdobené zbylými piniemi.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín