Pro luštěninové pomazánky a dipy máme slabost. Ten z bílých fazolí a česneku je dokonale krémový. Pinie dodávají dipu texturu a element křupavosti. Dip můžete připravit až dva dny dopředu a uchovat jej v lednici. Před podáváním nechte dojít pokojové teploty.
Suroviny
Postup
Do menší misky nastrouhejte česnek. Na misku položte sítko. V rendlíku rozehřejte olej a zvolna v něm opékejte piniové oříšky dozlatova (pozor na spálení). Pak ihned přelijte přes sítko do misky k česneku. Pinie ze sítka vyklopte na papírovou utěrku a osušte od oleje. Z konzervy fazolí odeberte a uchovejte pár lžic nálevu, pak fazole slijte a nechte okapat.
Fazole rozmixujte, ideálním nástrojem je food processor, ale jde to i tyčovým mixérem. Přidejte sůl a pepř. Přilijte 1–2 lžíce nálevu z fazolí a mixujte dohladka, podle potřeby můžete ještě trochu zředit, nezapomeňte však, že do dipu přijde ještě olej.
Jakmile je dip hladký, ponechte přístroj v chodu a přilévejte olej, dip by měl mírně zhoustnout a zkrémovatět. Nakonec přidejte pinie (část si ponechte na ozdobu) a několika pulzy rozmixujte, aby v dipu zůstaly znatelné kousky oříšků. Podávejte ozdobené zbylými piniemi.