0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí drůbeží paštika

Domácí drůbeží paštika

4.2 / 5. Počet hodnocení: 15
Do 30 minut Velmi snadné Pro cca 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2901 kcal
Bílkoviny 112 g
Sacharidy 28 g
Tuky 228 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tuhle paštiku zvládnete připravit raz dva a z pár surovin. Je to totiž nejsnadnější paštika na světě. Podusíte, rozmixujete, vychladíte, jíte. Po té kupované už ani nevzdechnete! Když navíc přidáte třeba mandle nebo kapku koňaku, získáte opravdovou delikatesu. 

Suroviny

máslo 200 g
a 50g na zalití
játra kuřecí 500 g
lze i kachní
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
vývar kuřecí 200 ml
víno bílé 150 ml
provensálské koření 1 ČL
koňak 50 ml
(nemusí být)
mandle 1 hrst
nasekané
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
smetana 100 ml
ke šlehání (33%)
pepř
kolečka růžového na ozdobení
tymián
lístečky na ozdobení

1 Játra očistěte, odstraňte z nich všechny blanky a nakrájejte je na kousky. V pánvi na 2 lžících másla opékejte cibuli 5 minut do změknutí. Přidejte játra, míchejte asi 5 minut, až zesvětlají a zatáhnou se.

2 Zalijte vývarem a vínem. Osolte, opepřete, posypte provensálskými bylinkami, přiklopte a vařte 10–15 minut doměkka. Játra by měla být nejméně do poloviny ponořená v tekutině. Přidejte koňak, chcete-li, vypněte a směs vlijte do hlubší nádoby s plochým dnem. Přidejte nakrájené zbylé máslo a mixujte tyčovým mixérem dohladka. Přidejte tolik smetany, aby směs měla konzistenci těsta na lívance. Ochutnejte, případně přidejte pepř a sůl – paštika by měla být lehce přesolená, po zchladnutí se slanost vstřebá. Nakonec vmíchejte nasekané mandle.

3 Paštiku přemístěte do nádoby, v níž ji budete podávat (hranatá forma, malé sklenky...). Rozehřejte máslo s růžovým pepřem a tymiánem a zalijte jím povrch.

4 Nechte vychladnout a pak zakryjte potravinářskou fólií nebo víčkem. V chladničce paštika vydrží asi 5 dní, můžete ji ale i zmrazit. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/1

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit