Paštika z kuřecích jater s jablečno–šafránovým čatní

Paštika z kuřecích jater s jablečno–šafránovým čatní

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5035 kcal
Bílkoviny 154 g
Cukr 134 g
Tuky 390 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Domácí paštika má jediné úskalí: už nikdy vám nebude chutnat jiná. Rozdíl mezi domácí paštikou a pěnou prodávanou za pár korun v konzervě je nebetyčný!

Suroviny

játra kuřecí 300 g
čerstvá
mléko 200 ml
vejce 3 ks
žloutek 2 ks
máslo 75 g
na velké kostky
Na základ
olivový olej 3 PL
šalotka 2 ks
najemno
bobkový list 1 ks
natrhaný na kousky
tymián 3 snítky
rozmarýn 1 snítka
nahrubo
pepř bílý 1 PL
kuličky, nahrubo nadrcený
koňak 5 PL
víno červené 150 ml
portské
víno dezertní 150 ml
(madeira)
Na dochucení
sůl
pepř
Na zalití
máslo 200 g
muškátový oříšek špetka
strouhaný
rozmarýn 1 snítka
nasekaný
rozmarýn 3 snítky
velké snítky, jen listy
1. Játra nechte přes noc namočená v mléce, aby se zbavila hořkosti. Pak je sceďte a dejte do cedníku okapat. Začněte připravovat základ paštiky: v hrnci rozehřejte olej a tři až pět minut na něm opékejte šalotku, bylinky a pepř. Pak přelijte koňakem a ten opatrně zapalte

2.
Jakmile plamínky zhasnou, vařte základ do zhoustnutí; v pánvi by mělo zůstat jen několik lžic. Vlijte portské i dezertní víno a ještě deset minut vařte. Směs by se během té doby měla zredukovat asi na třetinu. Nechte trochu zchladnout.

3. Přidejte játra, vejce, žloutky i máslo a lehce promíchejte. Jakmile se máslo téměř rozpustí, směs posolte a opepřete. Přesuňte ji do robotu a mixujte dohladka, asi dvě minuty. Nerozmělněnou směs průběžně seškrabujte do nádoby. Z mixéru přeceďte do džbánku a základ ještě dobře protřete vařečkou, zbavíte se tak případných žilek či šlach.

4. Ověřte si, zda paštika nepotřebuje okořenit (viz Tipy), a rozlijte ji do osmi zapékacích nádobek. Troubu předehřejte na 110 stupňů. Dno kastrolu vyložte složenou utěrkou nebo několika menšími (aby byly na dně čtyři vrstvy látky), postavte na ně formičky a zalijte horkou, ale nikoli vroucí vodou. Vložte do trouby a pečte 20 až 25 minut.

5. Vyzkoušejte, jestli je paštika upečená – nádobku nakloňte k jedné straně; směs by se směrem dolů měla trochu vyboulit. Když s ní zatřesete, ve středu by se měla lehce chvět (při chladnutí se bude ještě dovářet zbytkovým teplem). Vyjměte nádobky z kastrolu, nechte vychladnout a pak vložte do ledničky aspoň na čtyři hodiny, až paštika zcela zpevní.

6. Teď si připravte máslovou vrstvu. V pánvi rozehřejte máslo, ale nenechte ho zpěnit. Zašlehejte muškátový oříšek, rozmarýn a polovinu lístků tymiánu. Podle chuti lehce osolte a opepřete, rozlijte lžící na paštiku, posypte zbylými lístky tymiánu a vraťte do chladničky, aby máslo ztuhlo.

ZATÍMCO PAŠTIKA CHLADNE, PŘIPRAVTE ČATNÍ

1.
V pánvi rozehřejte olej, přidejte nadrobno nakrájené šalotky, zázvor a pořádnou špetku mořské soli. Tři minuty smažte. Rozemněte nitky šafránu, posypte cukrem a za stálého míchání opékejte ještě několik minut, až se cukr rozpustí a začne karamelizovat.

2. Do pánve přidejte ocet i jablka a povařte pět minut. Jablka by měla lehce změknout a potáhnout se omáčkou. Vychlaďte a podávejte k paštice. Čatní můžete snadno uchovat ve sklenici s víčkem. V chladu vydrží asi dva týdny.

TIPY OD ŠÉFKUCHAŘŮ
Při flambování se budete cítit jako šéfkuchař! Ohně se nebojte, dodá paštice grády. Pokud vám nevyhovuje popsaný způsob, zkuste nalít alkohol do kovové naběračky. Nahřejte ji na mírném plameni a pak ji buď nakloňte směrem k ohni, nebo někoho požádejte, aby koňak zapálil. K tomuto účelu se výborně hodí dlouhá krbová zápalka. Pak s nataženou paží vlijte hořící směs do pánve. Počkejte, až plameny zhasnou, a teprve poté pokračujte ve vaření. Flambování vyžaduje opatrnost, nikoli zbytečné obavy, zvládnete ho i vy!

Směs na paštiku ochutnejte ještě před vařením Podle potřeby ji dokořeňte nebo dosolte, později už to totiž nepůjde napravit. Pokud se vám příčí jíst syrová játra, zabalte lžičku směsi do potravinářské fólie a balíček ponořte na pár minut do mírně vroucí vody. Ochutnejte, a pokud je to třeba, dotáhněte chuť.

Paštika by měla být velejemná! Určitě proto rozmixovanou směs propasírujte a vařte ji ve vodní lázni. Na tyhle dva sice pracnější, ale klasické postupy nedají šéfkuchaři dopustit. Zcela oprávněně!

Na polití hotové paštiky se ve vybraných restauracích používá přepuštěné máslo. Vy si s tím ale nemusíte komplikovat život. Účel stejně dobře splní, když rozpustíte osolené a bylinkami ochucené máslo. Paštika tak rázem získá další, báječný chuťový rozměr!

Paštika v kombinaci s čatní chutná přímo nadpozemsky! Příprava téhle pikantní ,marmelády‘ vám zabere jen minimum času – a efekt je jedním slovem dokonalý. Završte to čerstvým, křupavým chlebem.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit