Do pánve přidejte ocet i jablka a povařte pět minut. Jablka by měla lehce změknout a potáhnout se omáčkou. Vychlaďte a podávejte k paštice. Čatní můžete snadno uchovat ve sklenici s víčkem. V chladu vydrží asi dva týdny.
TIPY OD ŠÉFKUCHAŘŮ
Při flambování se budete cítit jako šéfkuchař! Ohně se nebojte, dodá paštice grády. Pokud vám nevyhovuje popsaný způsob, zkuste nalít alkohol do kovové naběračky. Nahřejte ji na mírném plameni a pak ji buď nakloňte směrem k ohni, nebo někoho požádejte, aby koňak zapálil. K tomuto účelu se výborně hodí dlouhá krbová zápalka. Pak s nataženou paží vlijte hořící směs do pánve. Počkejte, až plameny zhasnou, a teprve poté pokračujte ve vaření. Flambování vyžaduje opatrnost, nikoli zbytečné obavy, zvládnete ho i vy!
Směs na paštiku ochutnejte ještě před vařením Podle potřeby ji dokořeňte nebo dosolte, později už to totiž nepůjde napravit. Pokud se vám příčí jíst syrová játra, zabalte lžičku směsi do potravinářské fólie a balíček ponořte na pár minut do mírně vroucí vody. Ochutnejte, a pokud je to třeba, dotáhněte chuť.
Paštika by měla být velejemná! Určitě proto rozmixovanou směs propasírujte a vařte ji ve vodní lázni. Na tyhle dva sice pracnější, ale klasické postupy nedají šéfkuchaři dopustit. Zcela oprávněně!
Na polití hotové paštiky se ve vybraných restauracích používá přepuštěné máslo. Vy si s tím ale nemusíte komplikovat život. Účel stejně dobře splní, když rozpustíte osolené a bylinkami ochucené máslo. Paštika tak rázem získá další, báječný chuťový rozměr!
Paštika v kombinaci s čatní chutná přímo nadpozemsky! Příprava téhle pikantní ,marmelády vám zabere jen minimum času – a efekt je jedním slovem dokonalý. Završte to čerstvým, křupavým chlebem.