0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
bábovka
ZDROJ: Flickr.com
sdílet:
3.6 / 5. Počet hodnocení: 25
Více než hodinu Snadné 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5226 kcal
Bílkoviny 59 g
Sacharidy 809 g
Tuky 194 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasika z domácího repertoáru. Suroviny buď máte doma, nebo je koupíte i v nejbližší večerce. A nepotřebujete nutně ani formu!

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 500 g
moučkový cukr 300 g
majonéza 250 g
mléko 300 ml
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
vanilkový cukr 1 bal

Postup

1

Smíchejte to a pečte!
Troubu předehřejte na 180 °C. Vše smíchejte, nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte. Po pětačtyřiceti minutách vyzkoušejte pomocí špejle, jestli je už hotovo. Tahle bábovka vydrží báječně dlouho vláčná!

 

Obměna na plech
Elektrickým šlehačem ušlehejte dvě vejce s 200 g moučkového cukru, přidejte 100 g majolky. Do směsi postupně přisypávejte 220 g hladké mouky smíchané s polovinou kypřicího prášku a postupně dolévejte 150 ml vlažného mléka. Nakonec vmíchejte 40 g kakaa. Na plechu pokrytém pečicím papírem pečte při 180 °C asi 15–20 minut. Po vychladnutí můžete bábovku polít čokoládovou nebo citronovou polevou, anebo pouze pocukrovat.

Zkuste to jinak!
Část těsta na bábovku můžete obarvit kakaem. Přidat můžete i lžíci rumu. Formu pak je možné vysypat místo hrubou moukou nebo strouhankou třeba kokosem.

 

Související články

Vše, co byste měli vědět o bábovkových formách
  • Tipy a triky

Vše, co byste měli vědět o bábovkových formách

Keramická, silikonová, litinová, kameninová, hlíníková, skleněná, teflonová nebo smaltovaná? Co hospodyňka, to jiná forma na pečení bábovky. Pokud ještě nemáte ‚tu svou‘, pak výběr bábovkové formy rozhodně nepodceňte.  ...

Komentáře

Jana Ziobrová

moje máma jinou než majonézovou bábovku neuměla a musím říct, že byla výborná. Ovšem v dnešní době je možné ji dělat jen v období vánoc a velikonoc, kdy se dá v obchodě koupit úplně obyčejná nepřichucovaná majonéza ještě v umělohmotném kelímku u nás prodává Hruška.

Eva Pasková

Majonézová bábovka byla pro mě moc příjemným překvapením. Je levná, neskutečně rychlá a chuťově božská. Jen pozor - je dost návyková. Z prvního testovacího kousku se vyklubala "testovací" polovina bábovky :)

Apetit magazín

Víkendové menu: Pivo v hrnci i ve sklenici
  • Tipy redakce

Víkendové menu: Pivo v hrnci i ve sklenici

Vezměte pivo do kuchyně. Tato všestranná ingredience podpoří chuť pečeného masa a krásně se od něj odpíchne i sladký moučník. Víkend navíc přímo svádí k tomu, abychom si nějaký ten ‚kousek‘ dopřáli jen tak! ...
Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit