Narozeninový dort pro Apetit připravil Vojtěch Řehák, šéfcukrář Terasy U Prince v centru Prahy, který nám také poskytl recept a upravil jej pro vás, abyste nemuseli péct pro sto lidí jako on na náš piknik. Dort se smetanovým krémem a čerstvým ovocem bude ozdobou každé letní oslavy.
Suroviny
Postup
Vejce s cukrem vyšlehejte do husté pěny. Zalijte olejem, zlehka promíchejte a ihned vypněte šlehač. Poté ručně vmíchejte mouku.
Zapněte troubu na 240°C. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut. Proveďte test špejlí. Pokud vyjde čistá, vyndejte z trouby, nechte zchladnout a přesuňte na mřížku, aby korpus zcela vychladl.
Suroviny na krém smíchejte a poté důkladně vyšlehejte v tuhou a hladkou pěnu.
Kulatým dortovým ráfkem o průměru 16 cm vykrojte z plátu 3 kola (zbylý korpus schovejte na jiné použití). První plát vložte do ráfku, upevněte a korpus pomažte cca 2cm vrstvou krému. Zatlačte do krému maliny a zatřete další vrstvou krému. Přiklopte druhým plátem a v dalším patře postupujte stejně: navrstvěte krém, vtlačte do něj maliny a zatřete krémem. Přiklopte posledním dílem korpusu.
Nechte chvíli zatuhnout v lednici, poté opatrně sundejte ráfek. Celý dort pomažte zbylým krémem, část si ještě nechte na konečné zdobení: z krému tvořte pusinky. Ozdobte zbylými čerstvými malinami a borůvkami.
NĚCO NAVÍC
Vojtěch Řehák používá dovnitř dortu maliny kvůli jejich výrazné chuti, ale použít můžete jakékoli ovoce, případně kombinace.