Dort z pistácií, kokosu a avokáda

Dort z pistácií, kokosu a avokáda

Hodnocení receptu
2.7 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6708 kcal
Bílkoviny 119 g
Sacharidy 461 g
Tuky 479 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
vejce 4 ks
třtinový cukr 160 g
mouka pšeničná polohrubá 80 g
pistácie 16 g
škrob 24 g
vanilka špetka
Kokosový krém
mascarpone 500 g
smetana ke šlehání 400 ml
kokosové mléko 1200 ml
třtinový cukr 2 PL
Avokádový krém
avokádo 2 ks
kokos 5 PL
kokosový krém
třtinový cukr 1 PL
vanilkový extrakt 1 ČL
Zdobení
kiwi 4 ks

Postup

1

Nejprve si připravíme korpus. Nejlépe 1 den dopředu, bude se nám lépe prokrajovat. Pečeme buď na dvakrát, nebo pokud máte dvě formy, můžete péci najednou.

2

Vejce si vyndáme z lednice nejlépe večer a necháme venku přes noc. Vždy je lepší, když mají pokojovou teplotu. Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky dáme do hrnečku a bílky do mísy, ve které budeme šlehat sníh. Mísa by měla být suchá a nemastná.

3

Odvážíme sypké ingredience, smícháme a prosejeme přes sítko. Větší kousky pistácií, které se neprosejí dávám také do korpusu.

4

Dno formy vymažeme máslem a vysypeme kokosem, popř. hrubou moukou. Stěny formy můžete vysypat, ale počítejte, že se korpus vyboulí a může se stát, že strany se lehce zdeformují. Když nevysypete strany, bude rovnější, vyběhne těsně k okrajům formy.

5

Troubu předehřejeme na 180°C (horní a spodní ohřev).

6

Mísu s bílky a polévkovou lžící třtinového cukru dáme na vodní lázeň. Hrnec s vodou zapneme a necháme vodu vařit. Až je voda zahřátá a vidíte, že se odpařuje, dáte hrnec pryč z horké plotýnky a vložíte do horké lázně mísu s bílky. Krátce, přibližně 1-2 minuty šleháme ručně metlou bílky. Začnou se tvořit bublinky a bílky pomalu nabývají na objemu.

Prstem zkusíme teplotu, měly by být jen lehce zahřáté, vlažné. Poté bílky odendáme z lázně a opět cca 1 minutu šleháme ručně. Pak šleháme bílky buď v robotu anebo ručním elektrickým šlehačem. Já šlehám v robotu, nejprve na nejnižší stupeň a poté postupně přidávám na rychlosti. Mám 4 rychlosti a šlehám nanejvýš na 3 rychlost.

Během šlehání postupně přidáváme po lžících všechen cukr. Postupně čekám, až se lžíce cukru zašlehá. Až zašleháme všechen cukr, chvíli ještě šleháme, sníh zhoustne a začíná se lesknout. Bílky jsou ušlehané přesně v tu chvíli, když vytáhneme metlu robotu a ve sněhu se tvoří pevné špičky, neohýbají se. Dále nešleháme.

7

Stěrkou ručně jemně vmícháme postupně žloutek po žloutku (pokud jste si zapomněli vyndat vajíčka z lednice a nemají pokojovou teplotu, bílky se zahřejí nad vodní parou a žloutky dám na chvilinku v hrníčku do hrnce s teplou vodou a promíchám, a prstem zkouším teplotu,opět budou vlažné).

8

Nakonec přes sítko vsypeme do mísy sypké ingredience, uvízlé pistácie zlehka vsypeme. Mouku lehce stěrkou vmícháme do vajec. Překlápíme vejce přes sypké suroviny jedním směrem. Respektive obalujeme vejci sypké suroviny, zlehka, aby neztratily na objemu.

9

V předehřáté troubě pečeme cca 20-25 minut, záleží na troubě. Troubu během pečení neotvíráme. Hotový piškot má jemnou zlatavou barvu a neklepe se při jemném zatřesení. S piškotem zacházíme jemně, neboucháme s ním, aby neklesl. Vyndáme z trouby, necháme cca 30 minut odpočinou venku a poté nožem objedeme kraje formy a formu odendáme. Sundáme opatrně dno formy a přeneseme chladnout na mřížku.

10

Kokosový krém

Kokosové mléko dáme chladit přes noc do lednice. Musí se oddělit tekutá a tuhá složka. Poté můžeme z vrchní části konzervy vyjmout tuhou kokosovou smetanu. Tu si předem krátce vyšleháme, abychom neměli v krému velké hrudky. Macarpone promixujeme s cukrem. Cukru dáme nejprve klidně méně, kokosová smetana je také sladká.

11

Přidáme studenou smetanu a šleháme do pevného krému. Přidáme připravenou kokosovou smetanu a ještě krátce šleháme než se hmoty propojí. Pokud Vám zůstanou jemné hrudky, nevadí, v dortu nebudou cítit. Kdyby se Vám zdál krém málo sladký, přidejte zbytek cukru, jak to ladí Vaší chuti.

12

Avocádový krém

Avocáda oloupeme, zbavíme pecek a tyčovým mixérem umixujeme pyré. Pokapeme limetkou, přidáme 4-5 lžic již hotového kokosového krému, cukr a vanilkové aroma. Sladíme opět podle chuti. Promícháme.

13

Vychladlé a odpočinuté korpusy rozřízneme, popř. zarovnáme. Každý prořízneme jednou.

14

Kokosový krém si rozdělíme cca na třetiny. Zbylou tekutinu z kokosového mléka můžeme lehce pokapat jednotlivé korpusy.

15

První pomažeme kokosovým krémem a poklademe kiwi, druhý avocádovým krémem, dáme kiwi a třetí opět kokosovým krémem a dáme kiwi. Můžeme si nechat trochu avocádového krému na dobarvení stran dortu.

16

Vrchní část dortu pomažeme kokosovým krémem, hezky uhladíme, strany pomažeme bílým krémem a uhladíme.

17

Dáme na chvíli ztuhnout do lednice. Pokud chceme strany probarvit zeleným avocádovým krémem, naneseme po troškách na různá místa avocádovým krém a přejedeme např. cukrářskou kartou kolem dokola. Vytvoří se nám jakýsi akvarelový (duhový) efekt. .

18

Zdobíme kiwi, lupínky kokosu, pistáciemi, jedlými květy, skořicí, badyánem. Čímkoli, co Vaše rozmanitá kuchyně nabídne

Autor: Nicoleta

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit