Dort z pistácií, kokosu a avocáda - Trio k 15. narozeninám Apetitu

Dort z pistácií, kokosu a avocáda - Trio k 15. narozeninám Apetitu

Hodnocení receptu
Průměr: 3 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus (1 korpus; 2 patra; 1x rozkrojení) – budeme potřebovat 2 korpusy, forma o průměru 18 cm, 4 patra

4 vejce

160 g třtinového cukru krystal

80 g polohrubé mouky

16 g jemně namletých nesolených pistácií

24 g kukuřičného škrobu

na špičku nože vanilky

 

Kokosový krém

500 g mascarpone

400 ml smetany ke šlehání 33%

3 x 400 ml plechovka kokosového mléka (verzi light raději ne)

2 polévkové lžíce třtinového moučkového cukru (nebo podle chuti)

 

Avocádový krém

2 x velké zralé avocádo

4 – 5 polévkových lžic kokosového krému, který jsme si připravili (podle chuti a konzistence)

šťáva z jedné limetky

1-2 polévkové lžíce třtinového cukru moučka

1 čajová lžička vanilkového aroma

 

Na proložení jednotlivých pater

4 ks kiwi nakrájené na tenké plátky + na ozdobu

Nejprve si připravíme korpus. Nejlépe 1 den dopředu, bude se nám lépe prokrajovat. Pečeme buď na dvakrát, nebo pokud máte dvě formy, můžete péci najednou.

Vejce si vyndáme z lednice nejlépe večer a necháme venku přes noc. Vždy je lepší, když mají pokojovou teplotu. Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky dáme do hrnečku a bílky do mísy, ve které budeme šlehat sníh. Mísa by měla být suchá a nemastná. Odvážíme sypké ingredience, smícháme a prosejeme přes sítko. Větší kousky pistácií, které se neprosejí dávám také do korpusu. Dno formy vymažeme máslem a vysypeme kokosem, popř. hrubou moukou. Stěny formy můžete vysypat, ale počítejte, že se korpus vyboulí a může se stát, že strany se lehce zdeformují. Když nevysypete strany, bude rovnější, vyběhne těsně k okrajům formy. Troubu předehřejeme na 180°C (horní a spodní ohřev). Mísu s bílky a polévkovou lžící třtinového cukru dáme na vodní lázeň. Hrnec s vodou zapneme a necháme vodu vařit. Až je voda zahřátá a vidíte, že se odpařuje, dáte hrnec pryč z horké plotýnky a vložíte do horké lázně mísu s bílky. Krátce, přibližně 1-2 minuty šleháme ručně metlou bílky. Začnou se tvořit bublinky a bílky pomalu nabývají na objemu. Prstem zkusíme teplotu, měly by být jen lehce zahřáté, vlažné. Poté bílky odendáme z lázně a opět cca 1 minutu šleháme ručně. Pak šleháme bílky buď v robotu anebo ručním elektrickým šlehačem. Já šlehám v robotu, nejprve na nejnižší stupeň a poté postupně přidávám na rychlosti. Mám 4 rychlosti a šlehám nanejvýš na 3 rychlost. Během šlehání postupně přidáváme po lžících všechen cukr. Postupně čekám, až se lžíce cukru zašlehá. Až zašleháme všechen cukr, chvíli ještě šleháme, sníh zhoustne a začíná se lesknout. Bílky jsou ušlehané přesně v tu chvíli, když vytáhneme metlu robotu a ve sněhu se tvoří pevné špičky, neohýbají se. Dále nešleháme. Stěrkou ručně jemně vmícháme postupně žloutek po žloutku (pokud jste si zapomněli vyndat vajíčka z lednice a nemají pokojovou teplotu, bílky se zahřejí nad vodní parou a žloutky dám na chvilinku v hrníčku do hrnce s teplou vodou a promíchám, a prstem zkouším teplotu,opět budou vlažné). Nakonec přes sítko vsypeme do mísy sypké ingredience, uvízlé pistácie zlehka vsypeme. Mouku lehce stěrkou vmícháme do vajec. Překlápíme vejce přes sypké suroviny jedním směrem. Respektive obalujeme vejci sypké suroviny, zlehka, aby neztratily na objemu. V předehřáté troubě pečeme cca 20-25 minut, záleží na troubě. Troubu během pečení neotvíráme. Hotový piškot má jemnou zlatavou barvu a neklepe se při jemném zatřesení. S piškotem zacházíme jemně, neboucháme s ním, aby neklesl. Vyndáme z trouby, necháme cca 30 minut odpočinou venku a poté nožem objedeme kraje formy a formu odendáme. Sundáme opatrně dno formy a přeneseme chladnout na mřížku.

 

Kokosový krém

Kokosové mléko dáme chladit přes noc do lednice. Musí se oddělit tekutá a tuhá složka. Poté můžeme z vrchní části konzervy vyjmout tuhou kokosovou smetanu. Tu si předem krátce vyšleháme, abychom neměli v krému velké hrudky. Macarpone promixujeme s cukrem. Cukru dáme nejprve klidně méně, kokosová smetana je také sladká. Přidáme studenou smetanu a šleháme do pevného krému. Přidáme připravenou kokosovou smetanu a ještě krátce šleháme než se hmoty propojí. Pokud Vám zůstanou jemné hrudky, nevadí, v dortu nebudou cítit. Kdyby se Vám zdál krém málo sladký, přidejte zbytek cukru, jak to ladí Vaší chuti.

 

Avocádový krém

Avocáda oloupeme, zbavíme pecek a tyčovým mixérem umixujeme pyré. Pokapeme limetkou, přidáme 4-5 lžic již hotového kokosového krému, cukr a vanilkové aroma. Sladíme opět podle chuti. Promícháme.

 

Vychladlé a odpočinuté korpusy rozřízneme, popř. zarovnáme. Každý prořízneme jednou. Kokosový krém si rozdělíme cca na třetiny. Zbylou tekutinu z kokosového mléka můžeme lehce pokapat jednotlivé korpusy. První pomažeme kokosovým krémem a poklademe kiwi, druhý avocádovým krémem, dáme kiwi a třetí opět kokosovým krémem a dáme kiwi. Můžeme si nechat trochu avocádového krému na dobarvení stran dortu. Vrchní část dortu pomažeme kokosovým krémem, hezky uhladíme, strany pomažeme bílým krémem a uhladíme. Dáme na chvíli ztuhnout do lednice. Pokud chceme strany probarvit zeleným avocádovým krémem, naneseme po troškách na různá místa avocádovým krém a přejedeme např. cukrářskou kartou kolem dokola. Vytvoří se nám jakýsi akvarelový (duhový) efekt. Zdobíme kiwi, lupínky kokosu, pistáciemi, jedlými květy, skořicí, badyánem. Čímkoli, co Vaše rozmanitá kuchyně nabídne.

 

 

Sladké pochutnání! :)

Autor: Nicoleta

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit