Recepty s kiwi
Exotické kiwi se v našich kuchyních objevilo v 80. letech. Původně pochází z Číny, ale pěstuje se zejména na Novém Zélandu, v Austrálii, Chile a Izraeli. Má oválný tvar, je velké asi jako vajíčko, má hnědou chlupatou slupku. Kromě klasického zeleného kiwi existuje také tzv. kiwi zlaté. Je „ošklivější“, jeho dužina je světlejší a má sladší chuť.
...
Kiwi je mimořádně bohatým zdrojem vitamínu C. Jeden kus pokryje doporučenou denní dávku vitamínu C pro dospělého. Kromě toho obsahuje i velké množství dalších vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek - vitamín A, B1-thiamin, B2-riboflavin, B3-niacin, C, E, K, draslík, vápník, hořčík, sodík, železo, zinek , mangan, pektin, měď, fosfor.
Díky tomu složení má kiwi mnoho příznivých účinků na zdraví a nepostradatelné místo ve zdravém jídelníčku:
- působí preventivně proti infekcím
- posiluje imunitu,
- působí proti stresu,
- snižuje srážení krve
- pomáhá při respiračních problémech jako astma, kašel nebo dušnost
- podporuje látkovou výměnu, zrychluje metabolismus
- obsahuje lutein a zeaxantin – antioxidanty, které pomáhají nejen našim očím
- chrání naše srdce a pomáhá snižovat cholesterol
- ovlivňuje také zdraví srdce schopností ředit krev
- zabraňuje zácpě, podporuje trávení
- pomáhá proti únavě a zlepšuje soustředění
Celý popis