
Ledvinky patří k levným kouskům masa, jejich příprava vyžaduje trochu času. Základem je pořádné očištění. Angličané si je s oblibou dávali k snídani, my jsme si je zamilovali coby hlavní chod. Správně očištěné a upravené ledvinky jsou totiž gurmánskou záležitostí.
Vnitřnosti, a zejména ledvinky, patří k surovinám, kterým se spousta lidí vyhýbá. Při správné úpravě jde ale o delikatesu, která nezatíží rozpočet.
- Vepřové ledvinky patří k nejdostupnějším, občas jde narazit na telecí nebo jehněčí.
- Vnitřnosti kupte vždy absolutně čerstvé. Maso musí být pevné a lesklé a nesmí zapáchat.
- Máčení v mléce ledvinkám zaručí jemnější chuť a slouží i jako pojistka proti specifickému odéru, ale není vždy nezbytně nutné.
- Někteří kuchaři ledvinky před dušením spaří vroucí vodou.
- Dobře očištěné ledvinky z mladých kusů lze upravit i na minutku a stačí je jen důkladně několikrát proprat v chladné vodě.
-
Přípravu jídla urychlíte, pokud na dušení využijete tlakový hrnec.
Ledvinky patří mezi droby, což jsou vnitřnosti a další části zvířete zbylé po zpracování masa. Do této kategorie patří také například mozeček nebo jazyk. Stejně jako u lidí jsou i u zvířat ledvinky párový orgán.
- Zdrobněle se jim říká jednak proto, že se skládají z menších, viditelně oddělených částí, a jednak proto, že telecí ledvinou se nazývá větší celek – ledvinky i zadní pečeně s kostí nad nimi.
- Spolu s přilehlou svíčkovou je můžete péct i dohromady.
- Skvěle chutnají dušené, karamelizované i restované.
Dušené telecí ledvinky

Suroviny
Postup
Telecí ledvinky řádně očistěte a nakrájejte na proužky. Vhoďte je do vroucí vody a po 2 minutách sceďte.