Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ledvinky: Jak si připravit skromné a chutné jídlo za pár korun

Vepřové ledvinky na cibulce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ledvinky patří k levným kouskům masa, jejich příprava vyžaduje trochu času. Základem je pořádné očištění. Angličané si je s oblibou dávali k snídani, my jsme si je zamilovali coby hlavní chod. Správně očištěné a upravené ledvinky jsou totiž gurmánskou záležitostí.

Vnitřnosti, a zejména ledvinky, patří k surovinám, kterým se spousta lidí vyhýbá. Při správné úpravě jde ale o delikatesu, která nezatíží rozpočet.

  • Vepřové ledvinky patří k nejdostupnějším, občas jde narazit na telecí nebo jehněčí.
  • Vnitřnosti kupte vždy absolutně čerstvé. Maso musí být pevné a lesklé a nesmí zapáchat.
  • Máčení v mléce ledvinkám zaručí jemnější chuť a slouží i jako pojistka proti specifickému odéru, ale není vždy nezbytně nutné.
  • Někteří kuchaři ledvinky před dušením spaří vroucí vodou.
  • Dobře očištěné ledvinky z mladých kusů lze upravit i na minutku a stačí je jen důkladně několikrát proprat v chladné vodě.
  • Přípravu jídla urychlíte, pokud na dušení využijete tlakový hrnec.

Ledvinky patří mezi droby, což jsou vnitřnosti a další části zvířete zbylé po zpracování masa. Do této kategorie patří také například mozeček nebo jazyk. Stejně jako u lidí jsou i u zvířat ledvinky párový orgán.

  • Zdrobněle se jim říká jednak proto, že se skládají z menších, viditelně oddělených částí, a jednak proto, že telecí ledvinou se nazývá větší celek – ledvinky i zadní pečeně s kostí nad nimi.
  • Spolu s přilehlou svíčkovou je můžete péct i dohromady.
  • Skvěle chutnají dušené, karamelizované i restované.

Dušené telecí ledvinky

Skryt pre seznam
Dušené telecí ledvinky
ZDROJ: Apetit
Skryt pre seznam

Suroviny

nadrobno
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
vývar hovězí 1 l
kmín špetka
sádlo 150 g

Postup

1

Telecí ledvinky řádně očistěte a nakrájejte na proužky. Vhoďte je do vroucí vody a po 2 minutách sceďte.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín