0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dušené vepřové s meruňkami a tamarindem

Dušené vepřové s meruňkami a tamarindem

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2686 kcal
Bílkoviny 176 g
Sacharidy 231 g
Tuky 124 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Marocká kuchyně kombinaci masa a sušeného ovoce miluje. Orientálci by použili jehněčí či drůbeží maso, my jsme to pro změnu zkusili s vepřovým.

Suroviny

rostlinný olej
na opékání
cibule 2 ks
velká, na kostičky
vepřové maso 800 g
ramínko, na 4cm kostky
koriandr 2 ČL
mletý
skořice 1 ČL
mletá
kurkuma (mletá) 1 ČL
tamarindová pasta 3 PL
med 3 PL
sušené meruňky 200 g
propláchnuté
koriandr svazek
lístky
mandle 50 g
plátky, nasucho opražené

Na středním plameni rozehřejte velkou pánev nebo litinový kastrol. Na dno nalijte olej tak, aby vrstvička pokryla celé dno. Přihoďte do oleje cibuli a opékejte, až začne lehce při krajích zlátnout. Přidejte do pánve maso, míchejte a opékejte – mělo by se zatáhnout, ale nesmí se začít dusit ani příliš ztmavnout.

2 Vsypte koření, zamíchejte, aby se kořením pokrylo maso. Pak přidejte tamarindovou pastu a med a dobře promíchejte. Vlijte do nádoby vařící vodu tak, aby maso těsně zakryla. Snižte plamen na minimum, přikryjte a nechte dusit 2 hodiny. Čas od času a promíchejte, případně mírně podlijte, aby se maso nepřichytávalo.

3 Po dvou hodinách přidejte k masu me- ruňky, zamíchejte, a pokud je to třeba, přilijte trochu vody tak, aby bylo maso těsně zakryté omáčkou. Osolte, opepřete, znovu zakryjte poklicí a duste 30 minut, nebo dokud se maso nerozpadá. Navrch nasypte čerstvý koriandr a mandle. Servírujte s rýží basmati nebo plackami pita.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit